Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

30.000 σπίτια σε ξένα χέρια..κύμα πλειστηριασμών το φθινόπωρο..

Κύμα πλειστηριασμών ακινήτων καλούνται να ξεκινήσουν από το φθινόπωρο οι ελληνικές τράπεζες, βάζοντας πρωτίστως στο στόχαστρό τους 28.000-30.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή εκείνους που αδιαφορούν για τις δανειακές υποχρεώσεις τους παρότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να τις καλύψουν. Πρόκειται για δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια οι οποίοι, παρότι έχουν ειδοποιηθεί ήδη δύο φορές να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αδιαφορούν, εκμεταλλευόμενοι τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) ασκεί αυξανόμενες πιέσεις προς τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε αυτό το μπαράζ πλειστηριασμών, με τους πρώτους 500 να πραγματοποιούνται έως το τέλος του έτους και να περιλαμβάνουν ακόμη και ακίνητα υψηλής αξίας που αποτελούν πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες σχεδιάζουν να βγάλουν στο σφυρί τουλάχιστον ένα ακίνητο ανά νομό, προς παραδειγματισμό των ασυνεπών δανειοληπτών οι οποίοι κρύβονται πίσω από την κρίση για να μην εξυπηρετήσουν το δάνειό τους. Παράλληλα, όμως, οι τράπεζες συνεχίζουν το κυνήγι και των μικροοφειλετών, που σύρονται στα Ειρηνοδικεία.
Το φθινόπωρο θα αποτελέσει ορόσημο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων για δύο λόγους. Αφενός, οι τράπεζες υποχρεούνται να οριστικοποιήσουν τον Σεπτέμβριο τους στόχους που θα εφαρμόσουν για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως και το 2019. Αφετέρου, θα πρέπει να δείξουν εμπράκτως ότι εργάζονται για την ανάκτηση καθυστερούμενων δανείων, τόσο επειδή αυτή είναι η απαίτηση του SSM όσο και διότι το κουαρτέτο των δανειστών δίνει μεγάλη έμφαση στον περιορισμό του «βουνού» των «κόκκινων» δανείων, που αγγίζουν σήμερα τα 107 δισ. ευρώ.

Τρίτη και τελευταία επιστολή
Το πρόβλημα είναι ότι, για την ώρα, οι τράπεζες σχεδιάζεται να προχωρήσουν την επόμενη τριετία σε πλειστηριασμούς συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο δυσθεώρητο νούμερο των 107 δισ. ευρώ. Γι' αυτό και οι τράπεζες απαιτείται να προχωρήσουν σε δραστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση και των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Στην παρούσα φάση, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στέλνουν στους ασυνεπείς δανειολήπτες την τρίτη και τελευταία επιστολή, με την οποία τους καλούν σε ρύθμιση των δανείων τους.
Στη δεύτερη επιστολή που προηγήθηκε ανταποκρίθηκε μόλις το 10%-15% των δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο ανά τράπεζα και οι συνθήκες για την τρίτη επιστολή δεν φαίνονται ευοίωνες, δεδομένου ότι θα συμπέσει με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου