Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Αντωνακάκης: Να ερευνήσει ο κ .Υπουργός τι έγινε με την εκτέλεση του έργου στον προβλήτα V του λιμένα Ηρακλειου.

Επανέρχεται το "στοιχειωμένο" και 10 χρόνων master plan

Το "στοιχειωμένο" εδώ και 10  χρόνια master plan για την ανάπτυξη του λιμανιού του Ηρακλείου βγαίνει ξανά από τα συρτάρια του Οργανισμού Λιμένος, μετά τις υποσχέσεις Γιώργου Σταθάκη από το Ηράκλειο, για να προχωρήσει η μεγάλη προβλήτα στο παλιό καρνάγιο, όπου θα αναπτυχθεί το εμπορικό κομμάτι του λιμανιού, προϋπολογισμού 42 εκατομμυρίων ευρώ.

Έργο που αν υλοποιηθεί, ανοίγει παράλληλα τον δρόμο μιας γενικότερης αναδιάταξης του λιμανιού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της κρουαζιέρας.
Η θετική στάση του υπουργού Ανάπτυξης ικανοποίησε τον πρόεδρο του ΟΛΗ Απόλλωνα Φιλιππή ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο ώριμο, με τα τεύχη δημοπράτησης του να είναι έτοιμα μέχρι τον Ιούνιο.

Μεγάλο στοίχημα η χρηματοδότηση

Ωστόσο, μεγάλο στοίχημα αποτελεί η πηγή χρηματοδότησης του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου, με τον ΟΛΗ να προσανατολίζεται στην εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας βάση της οποίας θα τεκμηριώνεται η χρησιμότητα και τα οφέλη του έργου.

Μάστερ πλαν του 2006

Το μάστερ πλαν που συντάχθηκε από το 2006 από την τότε διοίκηση του ΟΛΗ και εγκρίθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το 2008, βγαίνει από τα συρτάρια του Οργανισμού ο οποίος θα καταβάλλει προσπάθειες για την εξασφάλιση πόρων για την υλοποίηση της προβλήτας 6 του λιμανιού.

Νέοι ορίζοντες για την κρουαζιέρα

Εφόσον το ώριμο έργο ενταχθεί για χρηματοδότηση,ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την κρουαζιέρα στη προβλήτα 3, όπου σήμερα βρίσκονται οι γερανοί,οι οποίοι θα μετακινηθούν στη προβλήτα 6, σύμφωνα με τον επίμαχο σχεδιασμό.
Στην επικαιροποίηση του μάστερ πλάν θα προχωρήσει σύντομα ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, με τον κ. Φιλιππή να αναφέρεται στο μεγαλόπνοο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάδειξη του ενετικού λιμένα, νέο λιμάνι αναψυχής, ανατολικά του Λιμεναρχείου μέχρι αλιευτικό καταφύγιο.
Οι αιχμές του Νίκου Αντωνακάκη
Για το επίμαχο θέμα, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΟΛΗ Νίκος Αντωνακάκης, δήλωσε τα "πάλι καλά που δέκα ακριβώς χρόνια από  την σύνταξη του μάστερ πλαν του Λιμένος Ηρακλείου  κάποιος υπουργός το  θυμήθηκε με τη ευκαιρία της επίσκεψης του στο Ηράκλειο".

Για την ιστορία όμως και για την ενημέρωση τόσο του κ. Σταθάκη όσον και των πολιτών  της Κρήτης επιβάλλεται να επισημάνουμε ότι:

-Το MASTER PLAN του Λιμένος Ηρακλείου συντάχθηκε το έτος 2006 από την τότε Διοίκηση του ΟΛΗ , εγκρίθηκε από την ΕΣΑΛ και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το έτος 2008 χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί καμία επέκταση, καμία επέμβαση και κανένα έργο στο Λιμάνι.

Στο εγκεκριμένο  Master plan προβλέπεται πέραν των άλλων και το έργο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ Υπουργός δηλαδή: Η διαμόρφωση καταστρώματος Βαρέως Τύπου και  δικτύων του προβλήτα V, καθώς και η  ανακατασκευή του δυτικού κρηπιδώματος με μεγαλύτερο ωφέλιμο βάθος .

Για το συγκεκριμένο έργο ήδη από το έτος 2007 η τότε διοίκηση του ΟΛΗ είχε φροντίσει για την ένταξη των απαραίτητων μελετών  δαπάνης  2.000.000 € στο Γ,ΚΠΣ  και την  δαπάνη  για την κατασκευή των αντίστοιχων έργων (5.000.000 € )  στο  Δ' ΚΠΣ.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ μάλιστα αρμόδιο για την δημοπράτηση λόγω του μεγέθους του έργου είχε  από τότε ετοιμάσει τις σχετικές προδιαγραφές για την σύνταξη των  μελετών για την διαμόρφωση του προβλήτα V
Ο διαγωνισμός για την επιλογή μελετητή έγινε στις 20/12/07 ,με προβλεπόμενη παράδοση της μελέτης τον  Ιούνιο του έτους  2008
Τελικά η σχετική μελέτη  ανατέθηκε με προϋπολογισμό 1.500.000€   με στόχο την  δημοπράτηση του έργου το 1ο εξάμηνο του έτους 2010 με προϋπολογισμό εκτέλεσης του έργου 5.000.000€, κονδύλιο , εξασφαλισμένο από το ΕΣΠΑ και μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη του είχαν επισκεφτεί για αυτοψία τον χώρο αυτό.
Τώρα τι έγινε από τότε μέχρι σήμερα δηλαδή 10 χρόνια μετά την έγκριση του μάστερ πλαν και 5 χρόνια μετά την εκπόνηση της μελέτης και την εξασφάλιση της σχετικής πίστωσης των 5.εκ € για την εκτέλεση του έργου του προβλήτα V ας το ερευνήσει ο κ .Υπουργός και να ενημερώσει τους πολίτες της Κρήτης.
Είναι νομίζουμε υποχρέωσή του".

http://www.neakriti.gr/default.aspx?page=home

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη για το ΚΡΗΤΗ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου