Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ζητούν φως στις συνθήκες της επιχείρησης των Ζωνιανών


Την αλήθεια γύρω από την αποτυχημένη επιχείρηση της 5ης Νοεμβρίου 2007 στα Ζωνιανά περιμένουν να μάθουν από την έκβαση της δίκης με κατηγορούμενους τους τρεις πρώην αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. η οικογένεια του Ειδικού Φρουρού, Στάθη Λαζαρίδη, η σύζυγός του, αλλά και οι συνάδελφοί του. Η δίκη που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει χθες, αναβλήθηκε λόγω των πολλών υποθέσεων που προηγούνταν και έτσι η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει την προσεχή Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί.

Η υπόθεση αφορά τους χειρισμούς των τριών απόστρατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στην επιχείρηση που στήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 2011 για την έρευνα σε σπίτι στα Ζωνιανά και η οποία κατέληξε στον βαρύτατο τραυματισμό του Ειδικού Φρουρού, Στάθη Λαζαρίδη και τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ακόμα συναδέλφων του.
Ο πρώην γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης και οι δύο πρώην αστυνομικοί υποδιευθυντές του Ρεθύμνου κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος, ενώ για την υπόθεση είχε διενεργηθεί ΕΔΕ της ΕΛ.ΑΣ. Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι υπήρξαν ενέργειες με βεβιασμένο και ερασιτεχνικό τρόπο στον σχεδιασμό και την οργάνωση της επιχείρησης.
Ακόμα αναφέρεται ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε χωρίς να προβλεφθεί κάλυψη της αστυνομικής ομάδας των 49 αστυνομικών στα επίκαιρα σημεία της επιχειρούσας περιοχής ούτε από ξηράς ούτε από αέρος, ενώ μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός που είχε γίνει δεν προέβλεπε συγκεκριμένους τρόπους αντίδρασης.
Ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, ο κ. Θεόδωρος Τσούλας, ο οποίος εκπροσωπεί τον έναν από τους δύο πρώην αστυνομικούς υποδιευθυντές, μιλώντας για την εκδίκαση, σημείωσε πως αυτό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσει η δικαιοσύνη είναι ποιος ή ποιοι είναι εκείνοι που πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών το πρωί της 5ης Νοεμβρίου 2007, με δόλιο τρόπο και με σκοπό να αφαιρεθούν ζωές.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι», είπε, «για να δικαστεί η υπόθεση, η οποία στηρίζεται στην ουσία σε ένα γεγονός, ότι ερχόμαστε εκ των υστέρων να γίνουμε μετά Χριστόν προφήτες. Για το πώς θα έπρεπε να είχε στηθεί μία επιχείρηση. Αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε είναι το πώς μετά από όλα αυτά τα περιστατικά, θα έπρεπε να είχε γίνει η επιχείρηση.
Αυτό που θα πρέπει να φωτιστεί είναι το εξής: ότι οι αστυνομικοί, οι οποίοι είναι άνθρωποι που καθημερινά κάνουν τη δουλειά τους, τη συγκεκριμένη περίοδο στην Κρήτη έβαζαν το κεφάλι τους στον ντορβά από το πρωί μέχρι το βράδυ, άνθρωποι οι οποίοι έχουν οικογένειες, οι οποίοι θέλουν να πάνε στο σπίτι τους να χαρούν με τα παιδιά τους τις οικογένειές τους και βρέθηκαν κάποιοι να τους πυροβολήσουν εν ψυχρώ σε μία ενέδρα κατά ανθρώπων, οι οποίοι ήταν απροστάτευτοι και αν αμύνονταν, θα έπρεπε να βάλλουν εναντίον ενός χωριού. Αυτά όλα πιστεύω ότι θα φανούν. Η γνώμη μου είναι ότι η δικαιοσύνη θα έπρεπε να στραφεί εκεί, στο ποιοι ήταν αυτοί που τραυμάτισαν αστυνομικούς. Αυτοί είναι οι ένοχοι, αυτοί είναι που δολίως πυροβόλησαν με σκοπό, έτσι όπως ήταν οργανωμένοι οι πυροβολισμοί, να αφαιρέσουν ζωές».
Να θυμίσουμε ότι το πρωινό του Νοεμβρίου μία μεγάλη αστυνομική δύναμη, αποτελούμενη από 50 άτομα – 49 αστυνομικοί και μία εισαγγελέας – ξεκίνησε για τα Ζωνιανά προκειμένου να προχωρήσει σε έρευνα στο σπίτι ενός ατόμου, που είχε συλληφθεί δύο ημέρες νωρίτερα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών στο Ηράκλειο. Η επιχείρηση ωστόσο μετατράπηκε σε τραγωδία, όταν κάτοικοι των Ζωνιανών ακροβολισμένοι σε ύψωμα στην είσοδο του χωριού, πυροβόλησαν εναντίον της αστυνομικής δύναμης.
Ο Στάθης Λαζαρίδης, ειδικός φρουρός στο ΤΑΕ Χανίων, τραυματίζεται σοβαρά από τις σφαίρες, ενώ δύο ακόμα συνάδελφοι του γλίτωσαν από θαύμα και κατέληξαν στο νοσοκομείο ελαφρά τραυματισμένοι. Έκτοτε, έγινε πολύς λόγος για τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε η επιχείρηση, για τις ευθύνες των επικεφαλής και του τότε γενικού αστυνομικού διευθυντή Κρήτης, για τον οποίο υπήρξαν πληροφορίες ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχε μεταβεί στα Ζωνιανά και είχε έρθει σε συνεννόηση με κατοίκους για να επιτραπεί η έρευνα στο σπίτι του υπόπτου.
Πέντε χρόνια μετά, και ενώ η δίκη των βασικών κατηγορουμένων, κατοίκων του χωριού, δεν «έδειξε» τον δράστη της απόπειρας ανθρωποκτονίας, αναζητούνται οι επιχειρησιακές ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ.
ΜΑΡΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ
Η σύζυγος του Στάθη Λαζαρίδη, η Μαρία Λαζαρίδου, βρέθηκε χθες το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου, καθώς μαζί με τους Ειδικούς Φρουρούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση προτίθενται να παραστούν ως πολιτική αγωγή στη δίκη των τριών πρώην αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, η κα Λαζαρίδη εξέφρασε την ελπίδα η δίκη να ξεκινήσει και να λάμψει η αλήθεια, όπως είπε.
«Ήδη έχει αργήσει η τιμωρία εκείνων που έχουν κάνει ό,τι έχουν κάνει στον άντρα μου και όχι μόνο στον Στάθη, αλλά και σε όλους τους αστυνομικούς. Στεναχωριέμαι γιατί εδώ και πέντε χρόνια ο Στάθης είναι σε κατάσταση σταθερή. Κανείς δεν μου έχει ζητήσει μία συγνώμη, δεν μου έχουν τηλεφωνήσει, δεν έχουν πάει καν στον άντρα μου που νοσηλεύεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο για να πουν ένα συγνώμη. Δυστυχώς μόνο ο Στάθης το πληρώνει αυτό που έγινε και η οικογένεια του και το παιδί μας, που ζητάει συνεχώς τον πατέρα της εδώ και πέντε χρόνια», είπε η ίδια, ενώ ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Γιώργος Κομισόπουλος, συμπλήρωσε:

«Εμείς περιμένουμε από αυτό το δικαστήριο την αλήθεια. Ευελπιστούμε από το 2007, τότε που λέγαμε ότι η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμα και θα αποκαλυφθούν πολλά πράγματα. Θέλουμε κι εμείς να μάθουμε τι ακριβώς έγινε».
Ο Στάθης Λαζαρίδης συνεχίζει να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Αθήνα. Δεν μιλάει, δεν κινείται, όμως όπως είπε η σύζυγος του, αντιδρά με τα μάτια στα ερεθίσματα που δέχεται από τους δικούς του ανθρώπους και κυρίως από την πεντάχρονη σήμερα κόρη του, που δυστυχώς δεν έχει προλάβει να δει να μεγαλώνει. «Η κατάσταση του είναι σταθερή. Δεν μπορεί να μιλήσει, αλλά ξέρω ότι όταν του μιλάω, συνεννοούμαστε με το βλέμμα του. Αντιδράει στους πόνους, όταν του μιλάω για τη μικρή δακρύζει, και έτσι προσπαθούμε να παλέψουμε μία κατάσταση ώστε να σηκωθεί ο Στάθης», είπε η κα Λαζαρίδου.

http://www.goodnet.gr/index.php?id=13,78773,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου