Με αυξημένη πλειοψηφία φαίνεται ότι θα περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την απλοποίηση της έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών και την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ τοποθετήθηκαν θετικά επί της αρχής κατά τη χθεσινή πρώτη ανάγνωση από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δεύτερη ανάγνωση στις 25 Αυγούστου και αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη του μηνός.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής οι εκπρόσωποι φορέων έθεσαν τις παρατηρήσεις τους, οι βασικότερες εκ των οποίων αφορούσαν τον στατικό έλεγχο του αυθαιρέτου που θα δηλωθεί, τα αυθαίρετα μέσα σε δασικές περιοχές και βεβαίως το ύψος των προστίμων.
Ειδικότερα, το θέμα της σεισμικής επάρκειας των αυθαιρέτων έθεσε ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής, Θόδωρος Καρδοματέας σημειώνοντας ότι απαιτείται ειδικός έλεγχος, ενώ το νομοσχέδιο σε αυτή τη μορφή απαιτεί μόνο οπτικό έλεγχο για την στατική επάρκεια του κτηρίου. Ο εκπρόσωπος της ΠΟΜΙΔΑ αμφισβήτησε τη δυνατότητα να ελεγχθεί από μηχανικούς η στατική επάρκεια ενός κτιρίου, σχολιάζοντας: «Ποιός θα δεχτεί να το κάνει;».
Ζήτησε επίσης να μπορούν να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση όλα τα αυθαίρετα μέχρι της δημοσίευσης του νόμου και να μειωθούν τα πρόστιμα τακτοποίησης τους.
Στο θέμα των προστίμων στάθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών εκτός σχεδίου πόλεως του Δήμου Ηρακλείου, Μιχάλης Βλαχάκης, χαρακτηρίζοντας «άδικη» τη θέση να εξομοιώνονται ως προς την καταβολή παράβολου κατοικίες λίγο πάνω από 120 τ.μ., με εκείνες των 1.000 τ.μ.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι όροι της ρύθμισης είναι επαχθείς και τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα υπαχθεί σε αυτή και θα προσπαθήσει να πείσει και τα μέλη του Συλλόγου του να κάνουν το ίδιο. Ζήτησε και αυτός να μην γίνεται έλεγχος σεισμικής επάρκειας για να αδειοδοτηθεί το αυθαίρετο, αλλά να δηλώνεται με υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Μείωση των προστίμων ζήτησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης σημειώνοντας ότι βασική αντίρρηση του κλάδου είναι ότι το νομοσχέδιο δεν διακρίνει τους επαγγελματικούς χώρους από την κατοικία. «Αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι λάθος. Και τα δύο είναι αυθαίρετα. Όμως, για την επαγγελματική χρήση, είτε πρόκειται για ένα ξενοδοχείο είτε για κατάλυμα είτε για ένα εστιατόριο, είναι χώροι οι οποίοι αποδίδουν έσοδα στο κράτος, δίνουν εργασία εισόδημα και ΦΠΑ», σχολίασε.
Τέλος, ο Αντ. Σκουρής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών, Πολιτιστικών και Οικιστικών Συλλόγων του Δήμου Μαραθώνος ζήτησε να μην εξαιρεθούν από την αδειοδότηση τα αυθαίρετα σε δασικές περιοχές. Αιτιολόγησε λέγοντας πως υπάρχουν τουλάχιστον 4.500 τέτοια κτίσματα στη Νέα Μάκρη, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση τακτοποίησης, διότι φοβούνται το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν κάποιες από αυτές τις εκτάσεις ως δασικές, ενώ θα έχουν πληρώσει.
Ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης προκάλεσαν ήδη τις πρώτες νομοτεχνικές αλλαγές στο νομοθέτημα, ενώ αναμένονται και νεώτερες, καθώς και οι δύο έχουν δηλώσει «ανοιχτοί» σε προτάσεις για βελτιώσεις της ρύθμισης για τα αυθαίρετα τόσο ως προς τα κίνητρα όσο και ως προς τα πρόστιμα.
Επιπλέον "χαράτσι" στον ορίζοντα
Στο μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να κληθούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω για την τακτοποίηση καθώς πέρα από το παράβολο και το πρόστιμο που προβλέπει η ρύθμιση, το ΙΚΑ φαίνεται διατεθειμένο να διεκδικήσει και τις ασφαλιστικές εισφορές που του αναλογούν από τις οικοδομικές εργασίες που έγιναν σε αυτά τα κτίσματα, χωρίς βεβαίως να έχουν δηλωθεί. Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τάχθηκε υπέρ του αιτήματος της ΓΣΕΕ, για την καταβολή των ενσήμων στο ΙΚΑ από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στο πλαίσιο της τακτοποίησης, τονίζοντας ότι το ΙΚΑ θα διεκδικήσει «μέρος των απαιτήσεων του από τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών».
http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=19830
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου