Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Αφιερωμένο σε όσους είναι γεννημένοι μεταξύ 1943 -1985


H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. 

Είμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας.

Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές, έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε.
Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.

Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά.. 
Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.

Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαιδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση..

Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους».

Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα.. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.

Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι..

Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους.. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλλες ποδοσφαίρου.

Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν.

Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;

Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι.. Τι φρίκη!

Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε
ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ..
Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P

Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και
μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε.

Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! Είχες
την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί...

Αγνώστου ταυτότητας μέχρι στιγμής.
Τον ευχαριστούμε για το ταξίδι... 

Tο παραπάνω κείμενο υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και κυκλφορεί στο διαδίκτυο, είναι αγνώστου ταυτότητας ο συντάκτης του, αλλά σίγουρα εκφράζει χιλιάδες από εμάς.
Εκφράζει ένα κόσμο που ζήσαμε ως αυτονόητο και απόλυτα φυσιολογικό και ξαφνικά... εξαφανίστηκε...

6 σχόλια :

  1. ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΧΑΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΡΩΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΔΕΛΦΙΑ ΘΕΙΟΥΣ ΠΑΠΟΥΔΟΚΕΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΟΥΤΕ ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΞΙΓΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.........ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΖΗΣΕΙ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΤΕ.....!!!!! ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΠΛΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΕΟΛΕΑ.................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε βρισκω λόγο ουτε μέτρο σύγκρισης. Γεννημένος του 77 είμαι και σχεδόν όλα όσα περιγράφει το κείμενο τα χω ζήσει αλλά και πολλά άλλα. Όμως δεν έζησα ούτε τη δεκαετία του 40, που μου την περιέγραψε ο παππούς μου, ούτε τη μικρασιατική κατατροφή, περιγραφή από το προπάππου μου. Το να ρίχνουμε ευθύνες στη σημερινή γενιά είναι ότι πιο ανάξιο και υποκριτικό μπορώ να φανταστώ, από τη στιγμή που δε φταίει σε τίποτα. Όλοι μας αναπολούμε τα παιδικά μας χρόνια, εδώ και αιώνες συμβαίνει αυτό, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εποχές αλλάζουνε, οι καταστάσεις, οι συνθήκες ζωής, επικοινωνίας αλλά οι άνθρωποι είναι ίδιοι.Είμαστε τόσο μικροί και ανήμποροι να καταλάβουμε την αξία μας αλλά και την πορεία μας σε σχέση με το κόσμο γύρω μας. Παρά να λέμε τι ζήσαμε που εσείς δε το ζήσατε, ας κάνουμε κάτι όλοι για να ζήσουμε κάτι μαζί. Στο κάτω κάτω μια στιγμή δε ζούμε πάντα όλοι μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα καλά που αναφέρονται παραπάνω! Εκείνο που λείπει σήμερα ειναι ποιος να κατευθέυνει τη δράση της οικογένειας. Περισεύει ο εγωισμός παντού! Το ανδρόγυνο απο εγωισμό δεν συμφωνεί σε κάτι, τα παιδιά από εγωισμό δεν ακολουθούν γιατί θέλουν να συμφωνούν με το συρμό! Οι έφηβοι πια ακολουθούν τις παρές και όχι την οικογένεια! κάνουν ότι "γουστάρουν", αλλά όταν φτάσουν τα "ζόρια" έχουν αποκούμπι την οικογένεια...αλλά φυσικά δεν συνεισφέρουν...είναι απλά καταναλωτές και δεν ξέρω που θα φτάσουμε με την τακτική αυτή..ή που μας εξωθούν! Ιδανικό του σημερινού εφήβου είναι ένας υπολογιστής για επικοινωνία ή για παιχνίδι...καφετέριες για να πίνουν την φραπεδιά τους (γι αυτό άραγε ξεφύτρωσαν τόσες πάντου? Μα μήπως όταν ανοίγει μια καφετέρια...κλείνει ένα σχολείο; κυριολεκτικά και μεταφορικά) και να κάνουν τη νύχτα μέρα και τη μέρα νύχτα! και από διάβασμα ή δουλειά τίποτε! Η σύγχρονη οικογένεια είναι σκορποχώρι. Κάντε σύγκριση λοιπόν τη σημερινή κοινωνία με αυτή που περιγράφεται παραπάνω και θα καταλάβετε. Ο καθένας ας αναλογιστεί τις όποιες ευθύνες του και ας συμβάλει με ό,τι μπορεί και όπως μπορεί για να υπάρξει αναστροφή.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν πρέπει να λυπόμαστε τη σημερινή νεολαία αλλα να τη βοηθάμε...Να μην καταντήσουμε κομπλεξικοί σαν τους προηγούμενους από εμας...Εμας μας έλεγαν ότι δεν εχουμε ζήσει φτώχια, δεν έχουμε δουλέψει τα βρήκαμε όλα έτοιμα κ.λ.π.
    Τι παραδίδουμε τώρα όλοι εμεις και οι προηγούμενεοι στα παιδιά μας;;;;;ΧΡΕΗ,ΧΡΕΗ,ΧΡΕΗ,ΧΡΕΗ, ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ Για το μέλλον.Και να μην κατακρίνουμε την τεχνολογία.. Απλά πρέπει να γίνεται σωστή χρήση...Να μην αφήνεις τα παιδιά σου ατελείωτες ώρες στο ιντερνετ ακι το pc. Βάζε όρια αλλιώς φταίς εσύ και όχι το παιδί σου..
    Συμφωνώ ότι τα δικά μας χρόνια ήταν πιο αθώα και ίσως πιο ωραία αφού τα νοσταλγούμε όλοι αλλα ποιος μπορεί να ξέρει σε 30 χρόνια από τωρα αν λένε τα ίδια και τα παιδιά μας...
    Μάθετε να βοηθάτε και όχι να κατακρίνετε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το άσχημο ξέρετε πιο ειναι; Οτι ολοι εμείς που ζήσαμε αυτά τα χρόνια με αυτόν το τρόπο ζωης ξαφνικά τα ξεχάσαμε όλα και καταστρέψαμε τα παιδιά μας. Πως: τους αγορασαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές με Ιnternet.Και το χειρότερο από όλα δεν τα μάθαμε να δουλεύουνε τα μαθαμε να βολεύονται με οποιο τρόπο μπορουν και με οτι κοστος. Οτι κακο λοιπον εχουν οι νεες γενειες μεις το μεταφεραμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. διαβαζοντας το εκανα μια ευχη να ξαναερχοταν αυτα τα αγαπημενα χρονια ξανα κι ας ειμαι παππους τοτε...γεννηθης το 1974

    ΑπάντησηΔιαγραφή