Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Η κατάρρευση του Ανατολικού στεγάστρου του Παγκρήτιου στο Δημοτικό Συμβούλιο από την Μαρία Αντωνακάκη

Το χρονικό των ενεργειών με τις οποίες αντιμετωπίστηκε η κατάσταση του Ανατολικού  στεγάστρου του Παγκρήτιου Σταδίου καθώς επίσης και τις συμβάσεις που καταρτίστηκαν γι αυτό το σκοπό αλλά και τους λόγους που οδήγησαν τελικά στον κίνδυνο  κατάρρευσης του ζητά να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική  Σύμβουλος Μαρια Αντωνακακη . 

Ζητά επίσης να πληροφορηθεί γιατί δεν επελέγη η προσφυγή σε ανοικτο δημοσίο διαγωνισμο,   οπως έγινε με το Δυτικό,  πριν να καταστεί κατεπείγουσα η διαδικασία και αν έχουν διεκδικηθεί τα προηγούμενα χρόνια οι προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις για την συντήρηση του όπως προβλέπεται στο φάκελο του πρωτοκόλλου  παράδοσης παραλαβής από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο Δημο Ηρακλειου  .

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ : Την Επιτροπή Λογοδοσίας Δήμου Ηρακλειου

κοιν: Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων


Θέμα : Συμβάσεις συντήρησης του ανατολικού στεγάστρου του Παγκρητίου Σταδίου Ηρακλείου

Όπως γνωρίζετε το Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου κατασκευάστηκε ως δημόσιο έργο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και παραδόθηκε προς χρήση στο Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος, μετά την παράδοση προς χρήση, φέρειτην αρμοδιότητα και ευθύνη για τη λειτουργία και συντήρηση του έργου.

Μάλιστα, κατά την παράδοση προς χρήση, συμφωνήθηκε μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Ηρακλείου η χορήγηση χρηματοδότησης στο Δήμο από το Κράτος, ύψους 300.000 ευρώ ανά έτος για τη συντήρηση του Σταδίου.

Το 2015 ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας ξήλωσε το δυτικό στέγαστρο του Σταδίου, το οποίο χρειάστηκε σχεδόν 8 χρόνια για να αποκατασταθεί και κόστισε περίπου 2 εκ. ευρώ.

Το Μάρτιο 2022 ανατίθεται εργολαβία κατασκευής 170 μπαλωμάτων για  την επισκευή της μεμβράνης  του ανατολικού στεγάστρου, οικονομικού αντικειμένου 11.500ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Αυτή η τεχνική απαιτεί εφαρμογή κολλητής μεμβράνης ως «μπάλωμα» πάνω από τα σημεία όπου εμφανίζονται οι οπέςστο στέγαστρο.

Αποτελεί μία μεμβράνη προστασίας για την στεγανοποίηση  και τη διάβρωση, η οποία δευτερευόντως έχει και την ιδιότητα της συγκράτησης των πάνελ.

Είναι μία προσωρινή λύση και δεν αποτελεί, βεβαίως, σε καμία περίπτωση συντήρηση του στεγάστρου.

Τον Ιανουάριο του 2024 λόγω ισχυρών ανέμων αφαιρείται ένα μικρό τμήμα του στεγάστρου, με αποτέλεσμα την ανάγκη αφαίρεσης 1.500 m2 για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας αστάθειας της αντίστοιχης επιφάνειας.

Ανατίθεται λοιπόν σύμβαση που έχει φυσικό αντικείμενο την αφαίρεση 1.500 m2 από το ανατολικό στέγαστρο και οικονομικό αντικείμενο 72.000€.

Στη συνέχεια για τα υπόλοιπα 4.500 m2 του ανατολικού στεγάστρου συνάπτεται νέα σύμβαση οικονομικού αντικειμένου 30.000 €.

Τη δεύτερη μέρα εκτέλεσης της σύμβασης ένα πάνελ έφυγε από τον αέρα και έσπασε τη τζαμαρία του Δημοτικού Γυμναστηρίου.

Μετά από έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, ο Δήμος Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι ο ανάδοχος κατάλαβε ότι δεν μπορεί να κάνει το έργο, δήλωσε αδυναμία και εγκατέλειψε το εργοτάξιο.

Στη συνέχεια, μαθαίνουμε ότι η Αναθέτουσα Αρχή επισπεύδει κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να καταρτίσει σύμβαση με νέο ανάδοχο, για την αφαίρεση των 4.500 m2 του ανατολικού στεγάστρου.

Επειδή, είναι προφανές ότι εάν, είχαν δρομολογηθεί εγκαίρως οι απαιτούμενες διαδικασίες δημοπράτησης με δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό εκτιμώμενης αξίας 1,7 εκ. ευρώ για την αφαίρεση και αντικατάσταση του ανατολικού στεγάστρου, δεν θα χρειαζόταν η προσφυγή σε διαδικασίες κατεπείγοντος και το στέγαστρο θα ήταν ήδη λειτουργικό πριν από την επερχόμενη λήξη της άδειας λειτουργίας του παγκρήτιουΣταδίου.


Ερωτάσθε :

(α) Παραδόθηκε, κατά την παράδοση προς χρήση του Παγκρητίου Σταδίου  στο Δήμο Ηρακλείου, το Μητρώο του έργου, το οποίο περιλαμβάνει το πρόγραμμα προληπτικών και περιοδικών εργασιών συντήρησης του έργου; Εάν ναι, τι εργασίες συντήρησης προβλέπει για το στέγαστρο του Σταδίου; Τηρήθηκαν οι απαιτήσεις του Μητρώου του έργου;Παρακαλούμε για χορήγηση αντιγράφου του κρίσιμου αποσπάσματος.

(β) Αναζητήθηκε ποτέ η συμφωνημένη χρηματοδότηση (300.000 ευρώ/έτος) από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού; Ελήφθη ποτέ μέριμνα χρηματοδότησης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προς ικανοποίηση της σχετικής συμφωνίας με το Δήμο Ηρακλείου; Εάν ναι, παρακαλούμε για χορήγηση της σχετικής αλληλογραφίας.

(γ) Με δεδομένη την εμπειρία του δυτικού στεγάστρου του Σταδίου, ήδη από το 2015 μέχρι το 2023, ελήφθη στο διάστημα αυτό κάποια μέριμνα, έγινε η κατάλληλη προετοιμασία, υπάρχει έστω κάποια τεχνική έκθεση περί αναγκαιότητας  ή μη, προκήρυξης δημόσιου διαγωνισμού, για τη συντήρηση (αφαίρεση και αντικατάσταση) του ανατολικού στεγάστρου πριν αυτή να καταστεί κατεπείγουσα ανάγκη; Εάν ναι, παρακαλούμε για χορήγηση αντιγράφων.

(δ) Με ποια διαδικασία ανατέθηκε η εργολαβία για τα 170 «μπαλώματα» στο ανατολικό στέγαστρο; Έγινε τότε (2022)κάποια πρόβλεψη για πλήρη αποξήλωση και αντικατάσταση του ανατολικού στεγάστρου, αφού ως γνωστόν, τα «μπαλώματα» αποτελούν τεχνικά προσωρινή λύση; Παρακαλούμε να θέσετε υπόψιν μας τους ΑΔΑ των σχετικών διοικητικών πράξεων, από τις οποίες προκύπτει η απάντηση.

(ε) Με ποια διαδικασία έγινε η ανάθεση της σύμβασης για την αφαίρεση των 1.500 m2; Παρακαλούμε να θέσετε υπόψιν μας τους ΑΔΑ των σχετικών διοικητικών πράξεων, από τις οποίες προκύπτει η απάντηση.

(στ’) Με ποια διαδικασία επελέγη ο ανάδοχος της σύμβασης για την αφαίρεση του τμήματος των 4.500 m2 του ανατολικού στεγάστρου; Ποια τα κριτήρια ανάθεσης; Ζητήθηκε η αιτιολόγηση ασυνήθιστα χαμηλής προσφοράς εκ μέρους του προσφέροντος, με δεδομένο ότι η αντίστοιχη εργολαβία αφαίρεσης των 1.500 m2 (ήτοι του 1/3 σε σχέση με τα 4.500m2) κόστισε 70.000 ευρώ; Ποιο το ακριβές συμβατικό φυσικό αντικείμενο; Ποιο το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα; Υπήρχε αναφορά στη σύμβαση των υποχρεώσεων του αναδόχου σε απαιτούμενο προσωπικό και εξοπλισμό; Προβλεπόταν στη σύμβαση η υποχρέωση του αναδόχου να έχει πλήρη γνώση των ειδικών συνθηκών του έργου πριν από την υποβολή της προσφοράς και την υπογραφή της σύμβασης; Παρακαλείσθε για χορήγηση ΑΔΑ των αντίστοιχων διοικητικών πράξεων.

(ζ) Με ποια διαδικασία λύθηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο της σύμβασης αφαίρεσης του τμήματος των 4.500 m2 του ανατολικού στεγάστρου; Ποια η αιτία λήξης της σύμβασης; Προβλέπεται κατάπτωση εγγυητικών επιστολών; Έχουν γίνει πιστοποιήσεις εκτελεσθεισών εργασιών; Έχει πληρωθεί ο ανάδοχος για την εκτέλεση τμήματος του συμβατικού αντικειμένου; Παρακαλείσθε για χορήγηση ΑΔΑ των αντίστοιχων διοικητικών πράξεων.

(η) Ποιες οι επόμενες ενέργειες της Αναθέτουσας Αρχής για την ανάθεση της τοποθέτησης νέου στεγάστρου;


Η ερωτώσα Δημοτική Σύμβουλος

Αντωνακάκη-Χαλβατζη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου