Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Νερό μέχρι τα Χριστούγεννα..

Στερεύουν τα φράγματα..σε κατάσταση συναγερμού η Κρήτη

Μέχρι τέλη ∆εκεμβρίου φαίνεται να καλύπτουν τις ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση στην Κρήτη τα αποθέματα νερού που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στα φράγματα που διαθέτει το νησί μας. Τα αποθέματα, χονδρικά, αγγίζουν περίπου τα 40 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, ενώ θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον τα διπλάσια - και πάλι λίγα λέμε - για να μην έρθει η στιγμή να διψάσουμε και να πούμε το νερό...

νεράκι.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος της λειψυδρίας, σε συνδυασμό με τις συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ανομβρίας που βιώνουμε, φαντάζει πιο ορατός από ποτέ. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι αρμόδιες Αρχές καλούνται να διαχειριστούν τα πολύ δύσκολα δύο τελευταία έτη, τα οποία έχουν φέρει σε μια κατάσταση “συναγερμού” τη Μεσαρά και την ανατολική κυρίως Κρήτη, με τις διακοπές στην υδροδότηση, στην προσπάθεια να περιοριστεί το πρόβλημα, να είναι καθημερινό φαινόμενο στην ενδοχώρα, σε τουριστικές περιοχές, ακόμα και στο Ηράκλειο!

Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα περισσότερα φράγματα είναι... απογοητευτική και όλα αυτά την ώρα που, ενώ κινδυνεύουμε να διψάσουμε, στο φράγμα Φανερωμένης ψάχνουν να βρουν ποιος... έκλεψε 3 εκατ. κυβικά νερού από αυτό και ενώ παράλληλα μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται καθημερινά λόγω υδρορροών που παρουσιάζονται στα δίκτυα απ’ άκρη σ’ άκρη της Κρήτης, αλλά και λόγω αλόγιστης χρήσης από τους ιδιώτες.

Ειδικά στο μεγαλύτερο φράγμα στην Κρήτη, αυτό του Αποσελέμη, που η κατασκευή του, όπως θυμόμαστε, συνοδεύτηκε με διθυραμβικά σχόλια και ελπίδες ότι θα έλυνε το πρόβλημα και δε θα χρειαζόταν να ανησυχούμε ότι θα ξεμείνουμε από νερό, οι οποίες αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν φρούδες...

Αποτέλεσμα της πολύ χαμηλής στάθμης νερού που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το φράγμα είναι το χωριό, που άλλοτε είχε χαρακτηριστεί ως η “Ατλαντίδα της Κρήτης” καθώς είχε φτάσει στο σημείο να “βυθιστεί” από τις ασύλληπτα μεγάλες ποσότητες νερού, τώρα να έχει ξαναβγεί στην επιφάνεια.

Η κατάσταση σε αυτό χαρακτηρίζεται δύσκολη, σε τέτοιο σημείο που, αν η ανομβρία συνεχιστεί, ενδέχεται να δημιουργήσει τεράστιες πιέσεις στις τρεις ΔΕΥΑ, δεδομένου ότι από το φράγμα λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, για να καλύψουν τις υδρευτικές τους ανάγκες, οι περιοχές Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.

ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου