Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Τρόμος για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η διεθνής κοινότητα λόγω της εκρηκτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή και με τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης, καθώς οι σχέσεις Ιράν και Ισραήλ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους με αποτέλεσμα και οι δύο χώρες να τεντώνουν το σχοινί με σοβαρότατο ενδεχόμενο να σπάσει προκαλώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις, καθώς θα συμπαρασύρει όλη την περιοχή σε μια ένοπλη σύγκρουση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα οδηγήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν φέρεται να έχει θέσει ήδη τις στρατιωτικές του δυνάμεις σε πλήρη συναγερμό ενόψει του αναμενόμενου χτυπήματος, καθώς εδώ και λίγες μέρες έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό που πραγματοποίησε την 1η Απριλίου στο προξενείο του στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, που άφησε πίσω του 16 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Το Ιράν από την πρώτη στιγμή κατηγόρησε το Ισραήλ ως υπεύθυνο του αιματηρού χτυπήματος, αν και μέχρι τώρα τo Ισραήλ τηρεί σιγή ιχθύος για την αεροπορική επίθεση στο ιρανικό προξενείο.

«Θα μετανιώσουν για τους φόνους»

Μια εβδομάδα μετά την επίθεση στην πρεσβεία, οι απειλές του Ιράν εντάθηκαν βάζοντας τη Μέση Ανατολή σε κατάσταση επιφυλακής.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός του ιρανικού στρατού, στρατηγός Μπαγκερί, δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι εχθροί της χώρας του «θα μετανιώσουν για τους φόνους» και ότι η απάντηση του Ιράν «θα πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή με την απαραίτητη ακρίβεια και σχεδιασμό και με τη μέγιστη δυνατή ζημιά στον εχθρό ώστε να μετανιώσει για την πράξη του».

Πάντως, το Ισραήλ, που έχει στοχοποιηθεί από την Τεχεράνη, έχει φροντίσει ήδη να πάρει τα μέτρα του, με τις ένοπλες δυνάμεις του να ανακοινώνουν ότι ενίσχυσαν την αντιαεροπορική τους διάταξη και κάλεσαν εφέδρους. Πληροφορίες θέλουν να συμμετέχουν στον σχεδιασμό ακόμη και υποβρύχια που φέρουν πυρηνικές κεφαλές, τα οποία περιπολούν σε σημεία από τα οποία θα μπορούσαν να χτυπήσουν το Ιράν. Αν και το Ισραήλ ποτέ δεν έχει παραδεχτεί ότι έχει τη δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος, είναι σε κάθε περίπτωση ένα όπλο για δεύτερο πλήγμα, αν η κατάσταση φτάσει σε πιθανή ένοπλη σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως ανέφερε  η «Wall Street Journal», το Ισραήλ ετοιμάζεται να δεχτεί απευθείας επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή το βόρειο τμήμα του, ακόμα και μέσα στο επόμενο 48ωρο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις από την ηγεσία της χώρας, αν και επιβεβαίωσαν ότι συζητούνται σχέδια για σκληρό χτύπημα. Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ πιστεύουν ότι η απάντηση του Ιράν είναι αναπόφευκτη, με την αμερικανική πλευρά μάλιστα να έχει πληροφορίες ότι το Ιράν σχεδιάζει επίθεση που θα περιλαμβάνει drones τύπου Shahed φορτωμένα με εκρηκτικά και πυραύλους Cruise. Αυτό που δεν γνωρίζει η Ουάσιγκτον είναι αν τα drones και οι πύραυλοι θα εκτοξευτούν από το έδαφος του Ιράν, του Ιράκ ή της Συρίας. 

Επιθετική ρητορική

Σε ένα πινγκ πονγκ απειλών και προειδοποιήσεων, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει διαμηνύσει πως το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» για την επίθεση της 1ης Απριλίου στη συριακή πρωτεύουσα, ενώ στη συνέχεια και ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα, δήλωσε πως είναι «αναπόφευκτο» να απαντήσει το Ιράν στο πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου. Σύμφωνα με τον αρχηγό του φιλοϊρανικού κόμματος, το πλήγμα στο προξενείο αποτελεί «σημείο καμπής» στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα.

Μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης και της Χεζμπολάχ ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έσπευσε με τη σειρά του να απειλήσει με αντίποινα την Τεχεράνη. Επίσης, προχθές ο Νετανιάχου συνέχισε τις εμπρηστικές δηλώσεις λέγοντας: «Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου στη Γάζα που συνεχίζεται (...) αλλά προετοιμαζόμαστε επίσης να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων».

Από τη μεριά της Τεχεράνης, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν έπειτα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με τους ομολόγους του σε Γερμανία, Αυστραλία και Βρετανία συνέχισε τις απειλές μέσω X γράφοντας ότι είναι «ανάγκη η Τεχεράνη να ανταποδώσει το πολύνεκρο πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό», παρότι διαβεβαίωσε πως το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση», κάτι που ακούγεται σαν ειρωνεία. Η επιθετική ρητορική συνεχίστηκε από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος δήλωσε ότι ο στρατός «τελείωσε την προετοιμασία για να αντιδράσει σε οποιοδήποτε σενάριο θα μπορούσε να προκύψει έναντι του Ιράν». Αλλά και ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Χέρζι Χαλεβί, υψώνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ανέφερε ότι «μπορούμε να δράσουμε αποφασιστικά εναντίον του Ιράν σε μέρη κοντά και μακριά. Συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ και με στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή». Τη σκυτάλη πήρε και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς, ο οποίος προειδοποίησε ότι «αν το Ιράν διεξαγάγει επίθεση από το έδαφος του, το Ισραήλ θα ανταποδώσει και θα επιτεθεί στο Ιράν».

Πιέσεις για να πέσουν οι τόνοι

Το πόσο επικίνδυνο είναι να ξεφύγει η κατάσταση και να λάβει χαρακτηριστικά παγκοσμίου πολέμου φαίνεται και από τις δηλώσεις που έκανε την εβδομάδα που πέρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επανεπιβεβαίωσε τη στήριξή του στον στενό σύμμαχό του, το Ισραήλ, σε περίπτωση που το Ιράν εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε προχθές πως απηύθυνε «προειδοποίηση» στο Ιράν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του στην Κίνα, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, παροτρύνοντάς τους να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε οποιοδήποτε χτύπημα εναντίον του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, Ρωσία και Γερμανία κάλεσαν σε «αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, όπου οι εντάσεις βρίσκονται στο κόκκινο ανάμεσα στο Ιράν, το Ισραήλ και τους συμμάχους τους αφότου άρχισε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Τέλος, το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση φαίνεται και από το ότι ο Αμερικανός στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα (επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής) βρίσκεται στο Ισραήλ για να συζητήσει με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας τις «τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου