Ζήτημα μείζονος σημασίας, το οποίο έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας μας, θεωρείται από τους αρμόδιους πως είναι η προώθηση ασυνόδευτων (ανήλικων) Αιγυπτίων από δουλεμπορικά κυκλώματα στη χώρα μας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, ενώ σχετικά έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Εξωτερικών. Οι πρόσφατες διασώσεις στη Σύμη (δις) και στην Ψέριμο αποκάλυψαν τη φύση του προβλήματος.
Οι αριθμοί δεν ψεύδονται:
στην πρώτη διάσωση της Σύμης, περισυνελέγησαν 21 άτομα, εκ των οποίων οι 16 είναι ανήλικοι, οι περισσότεροι αιγυπτιακής καταγωγής. Στη δεύτερη διάσωση στη θαλάσσια περιοχή του νησιού περισυνελέγησαν 13 παράνομοι μετανάστες. Εξ αυτών οι δέκα ανήλικοι και οι εννέα αιγυπτιακής καταγωγής.Η μεθόριος της Αιγύπτου με τη Λιβύη (όπου η κατάσταση είναι «ρευστή») είναι μήκους 1.115 χιλιομέτρων και τέμνει κάθετα την έρημο, επιτρέποντας στους διακινητές να περνούν από εκεί (σε συνθήκες αφόρητης πραγματικά ζέστης) τους ασυνόδευτους ανηλίκους, οδηγώντας τους κυρίως στις ακτές της Ανατολικής Λιβύης, πέριξ της περιοχής του λιμένα του Τομπρούκ.
Εκεί, οι διακινητές επιβιβάζουν τους ασυνόδευτους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία μετανάστες σε διάφορα σκάφη, κυρίως παλιά αλιευτικά και με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται, για να τους αποβιβάσουν (και) στις ελληνικές νησιωτικές ακτές, κυρίως στη Γαύδο και στην Κρήτη. Από το Τομπρούκ είχε αποπλεύσει το πλοίο το οποίο βυθίστηκε στην Πύλο τον Ιούνιο του 2023, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο μεγάλου αριθμού μεταναστών. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τονίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνέντευξή του στο CNN Greece, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, ότι «εσχάτως βλέπουμε και κάποιες, κάπως αυξημένες, όχι σε ανησυχητικό βαθμό γιατί είναι μεγαλύτερη απόσταση, δυσκολότερο το ταξίδι, ροές από τη Βόρεια Αφρική, Λιβύη και Αίγυπτο δηλαδή, προς Κρήτη».
Εγκληματική δραστηριότητα
Η σύλληψη στη διάρκεια των διασώσεων των διακινητών (κυρίως Τούρκων υπηκόων) στη θαλάσσια περιοχή της Σύμης και της Ψερίμου δίνει στις αρχές ασφαλείας της χώρας μας τη δυνατότητα περαιτέρω ερευνών για τον εντοπισμό των εγκεφάλων της εγκληματικής αυτής δραστηριότητας, που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές ανήλικων συνανθρώπων μας. Στην Ψέριμο πρόσφατα (27/12/2024) περισυνελέγησαν 32 μετανάστες. Μεταφέρθηκαν από το Λιμενικό στην Κάλυμνο, όπου και διενεργήθηκε η σχετική προανάκριση. Από αυτούς οι 30 είναι Αιγύπτιοι, εκ των οποίων οι οκτώ άντρες και οι 24 ανήλικοι.
Η διαμεσολάβηση στην όλη «διαδικασία» τουρκικών δουλεμπορικών κυκλωμάτων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το σκάφος όπου επέβαιναν οι διασωθέντες στην Ψέριμο απέπλευσε από τις ακτές της γείτονος και συγκεκριμένα από την Αλικαρνασσό.
Λεπτές ισορροπίες
Το όλο θέμα καθίσταται εξαιρετικά «ευαίσθητο» ως προς τον χειρισμό του, δεδομένης της εξαιρετικής σχέσης της Αθήνας με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ Σίσι, που δεν αφήνει περιθώριο για διαμαρτυρίες σε υψηλούς τόνους. Για την υποδοχή και φιλοξενία των ασυνόδευτων μεταναστών μεριμνά η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας (συστάθηκε τον Ιούνιο του 2023), στην οποία μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
Στρατηγικός στόχος
Στρατηγικός στόχος εδώ είναι η διασφάλιση της προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων υπηκόων τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που αφικνούνται στην Ελλάδα, μεριμνώντας βέβαια και για το πλαίσιο ασφαλούς διαμονής τους αλλά και για την κοινωνική ένταξή τους. Αυτό, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους από κυκλώματα διακίνησης αλλά και από προσπάθειες ριζοσπαστικοποίησής τους από ισλαμιστικούς κύκλους.
«Η προστασία των ανηλίκων που φτάνουν στη χώρα μας ασυνόδευτοι αποτέλεσε από την αρχή τη δική μας πυξίδα στον αγώνα για την ενσωμάτωση των παιδιών και εφήβων μέσω της εκπαίδευσης και του επαγγελματικού προσανατολισμού και την αποτροπή της εργαλειοποίησής τους από το οργανωμένο έγκλημα και τη ριζοσπαστικοποίηση. Αποστολή μας είναι να σώζουμε τους ευάλωτους και τους νέους που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες και σε αστεγία, αφαιρώντας όπλα από τους εγκληματίες», είχε δηλώσει σχετικά η αρμόδια υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε εκδήλωση στο πλαίσιο της «Πυξίδας», μηχανισμού υποστήριξης της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Η όλη διαδικασία παρακολουθείται στενά από το καλοκαίρι του 2023 και συντονίζεται από τη Σοφία Βούλτεψη, η οποία είναι η αρμόδια για την εποπτεία της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.
political.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου