Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Κνωσός: Το φθινόπωρο η αυτοψία, το 2025 η απόφαση

Σε “αναμμένα κάρβουνα”, ζητώντας από τη δημοτική Αρχή να ενημερωθούν εγκαίρως για τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνουν και τις προσθήκες που απαιτούνται στις όψεις των καταστημάτων τους, κάθονται οι καταστηματάρχες που διατηρούν τις επιχειρήσεις τους στον δρόμο έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Οι προθεσμίες “τρέχουν”, ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Αρχαιολογία ενώνουν τις δυνάμεις τους, μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την ένταξη της Κνωσού και

των Μινωικών Ανακτόρων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αλλά οι καταστηματάρχες καταγγέλλουν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για όλες αυτές τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να κάνουν στις επιχειρήσεις τους, ενώ ζητούν και οικονομική στήριξη από την Πολιτεία!

Μεγάλος είναι ο αναβρασμός που επικρατεί στον χώρο των καταστηματαρχών στην Κνωσό, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων στο υπουργείο Πολιτισμού, στις αρχές Απριλίου.

Μάλιστα, δύο εβδομάδες από την επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη στο ανάκτορο της Κνωσού, η οποία τόνισε την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης και εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου, με στόχο την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου στην Κνωσό και οι καταστηματάρχες δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως για τις αλλαγές που θα πρέπει να υπάρξουν στις όψεις των καταστημάτων τους, όπως δήλωσαν οι ίδιοι στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV” χθες στο ρεπορτάζ της Γεωργίας Μακάκη.

Όπως σημειώνουν, οι όποιες αλλαγές στις όψεις των καταστημάτων τους δεν πρέπει να

“τρέξουν” εν μέσω της τουριστικής περιόδου, ενώ παράλληλα τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει οικονομική στήριξη από τους αρμόδιους, στο πλαίσιο της ενιαίας αισθητικής των καταστημάτων τους.

Την ίδια ώρα, η δημοτική Αρχή διαμηνύει ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με σεβασμό τόσο στο μνημείο, όσο και στην επιχειρηματικότητα.

Ενόψει της κρίσιμης συνάντησης στο υπουργείο Πολιτισμού, στις αρχές Απριλίου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται στη φάση κατάρτισης προτάσεων που έχουν σχέση με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αλλά και τον ευπρεπισμό των καταστημάτων.

Όπως υποστηρίζουν, θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν προσωρινές λύσεις, όπως διαγραμμίσεις, κολονάκια, έργα αναβάθμισης, όπως πεζοδρόμια και άλλες παρεμβάσεις, μετακίνηση της στάσης του λεωφορείου και όχι μόνο. 

ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου