Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Τρόμαξε η Αθήνα με τα 5,1 Ρίχτερ

Λαχτάρισαν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου από τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε χθες το μεσημέρι. Ο σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε εστιακό βάθος 12 χλμ. και επίκεντρο περίπου 4 χλμ. βόρεια της Μαγούλας. 

Εκτός από την Αττική έγινε αισθητός σε Βόρεια Πελοπόννησο, Κεντρική Ελλάδα και Βόρεια Εύβοια. Ο χθεσινός σεισμός, στις 2:13 το μεσημέρι ξύπνησε μνήμες από τον μεγάλο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που είχαν συγκλονίσει την Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999. Το επίκεντρο του  - επιφανειακού- σεισμού είναι και πάλι στη Δυτική Αττική, μεταξύ Μαγούλας και Μάνδρας από τον ίδιο εστιακό χώρο που είχε δώσει το σεισμό του ΄99.  
Οι κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Αθήνας, που έκαναν χρόνια να συνέλθουν από τις μεγάλες πληγές που είχε προκαλέσει ο σεισμός του ΄99 -τότε περιοχές ολόκληρες είχαν σχεδόν ισοπεδωθεί- πετάχτηκαν στους δρόμους και τις πλατείες, ενώ ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή προς το δυτικό τμήμα της Αττκής. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι οχήματα της Πυροσβεστικής κινήθηκαν προς την περιοχή, ενώ  αμέσως μετά τον σεισμό, ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο έκαναν περιπολίες προκειμένου να εντοπίσουν και να καταγράψουν τυχόν ζημιές.
Σ’ επιφυλακή και οι σεισμολόγοι
Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι ο σεισμός των 5,1 ρίχτερ είχε «συγγένεια» με τον φονικό σεισμό της Αθήνας, της 7ης Σεπτεμβρίου του ‘99. Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. 
«Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου