Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Λουκέτο σε 53.000 επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες.."βλέπει" ο ΕΣΕΕ:


Λουκέτο σε 53.000 εμπορικές επιχειρήσεις "βλέπει" για τους επόμενους μήνες σε επικαιροποιημένη μελέτη του το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα λουκέτα στο Λεκανοπέδιο και σε άλλες περιοχές της χώρας, δείχνουν μια αύξηση από τον Αύγουστο του 2010 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή επί του συνόλου των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων από το 15% που ήταν κλειστές το καλοκαίρι του 2010 και 21% το χειμώνα του 2011 τον Αύγουστο του 2011 το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 25%.
Την ίδια ώρα ακόμη πιο απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις για το μέλλον των εμπορικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΕΣΕΕ και με βάση τον Δείκτη Επιβίωσης Εμπορίου, ο οποίος αφορά μόνο τους υπό εξέταση εμπορικούς δρόμους, από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στις αρχές του 2009, επιβίωσαν τον Αύγουστο του 2011 οι 255.000 και έκλεισαν οι 68.000. Προβάλλοντας τον Δείκτη Επιβίωσης, στον σημερινό αριθμό των εν λειτουργία επιχειρήσεων, τότε το 2012 με τον ίδιο ρυθμό αύξησης των λουκέτων, σε 6 μήνες, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2012, θα λειτουργούν, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, 228.000 εμπορικές επιχειρήσεις και σε ένα χρόνο, δηλαδή τον Αύγουστο του 2012 θα λειτουργούν 53.000 λιγότερες, επιβιώνοντας από την σημερινή κατάσταση 202.000 καταστήματα.

Πρόκειται δηλαδή για μια συνολική «αποχώρηση» από την αγορά την διετία 2010-2012, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις περί των 122.000 εμπορικών επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται στην έρευνα της ΕΣΕΕ. Στην ίδια έρευνα σημειώνεται πάντως ότι η πτωτική τάση του δείκτη ενισχύει το επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις πλέον «μάχονται» και προβάλλουν τις τελευταίες αντιστάσεις τους να ανατρέψουν τη δυσχερή θέση τους στο οικονομικό περιβάλλον.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι από την έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψαν και άλλες σημαντικές διαπιστώσεις πέρα από τα λουκέτα. Συγκεκριμένα παρατηρείται μετακίνηση εμπορικών επιχειρήσεων από παρόδους σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη λόγω μείωσης των ενοικίων και μεγάλης προσφοράς κενών καταστημάτων που βρίσκονται σε εμπορικότερα σημεία. Επίσης μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις έκλεισαν θεωρητικά και ουσιαστικά άλλα όχι γραφειοκρατικά και τυπικά.


Παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν την δραστηριότητά τους. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη, αν και ο αριθμός του λουκέτων είναι σχετικά μικρότερος από την Αθήνα, η κατάσταση των κλειστών μαγαζιών είναι ιδιαίτερα έντονη, αφού παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση του ρυθμού σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο και σχεδόν διπλασιασμός των λουκέτων από τον Αύγουστο του 2010. Η πορεία του δείκτη επιβίωσης του εμπορίου στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην περιοχή.


Δρόμοι με ρεκόρ κλειστών επιχειρήσεων
Μεταξύ των εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνεται ρεκόρ συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι πρόκειται για εμπορικούς δρόμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμπορικής επιχειρηματικότητας (ύψος ενοικίων, τύπος εμπορίου κα.) που όμως αποτελούν παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας. Συγκεκριμένα λουκέτο έχουν βάλει 2 στα 5 καταστήματα στη Σόλωνος (42%), 1 στα 3 σε Σταδίου (32%), Τσακάλωφ (35%), Πλαστήρα –Μαρούσι (35%), Κολοκοτρώνη – Κηφισιά (33%), Κασσάνδρου-Θεσσαλονίκη (30%), Αγ. Σοφίας –Θεσσαλονίκη (28%), Αρχελάου – Έδεσσα (33,3%), ένα στα 4 σε Τράντα-Κοζάνη (26,3%) και 1 στα 5 σε Β. Όλγας & Εγνατία (20%) και Κεντρικής –Βέροια (21%).


Αττική: Κρίσιμη η κατάσταση σε όλες της περιοχές
Ιδιαίτερα κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση του κέντρου της Αθήνας με το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί στο 24,4%, από 23% που ήταν το Μάρτιο του 2011 και από 18% που ήταν τον Αύγουστο του 2010. Κρισιμότερη παρουσιάζεται η κατάσταση στην οδό Σόλωνος, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 42%. Ακολουθεί η οδός Σταδίου με το 31,5% των καταστημάτων να είναι κλειστά, ενώ στην Χαριλάου Τρικούπη η αναλογία φτάνει στο 28,5%.

Παρ όλα αυτά, από τις ποιοτικές διαφορές του κάθε εμπορικού. Όπως η οδός Πατησίων όπου εμφανίζει ένα ποσοστό της τάξης του 22,1%, αν και παρουσιάζει διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο, με το ποσοστό να αυξάνεται ορισμένες φορές έως και το 30%. Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, το ποσοστό φτάνει περίπου το 23,8% ενώ πριν από έξι μήνες ήταν στο 21%, ενώ η Θησέως (Καλλιθέα), εμφανίζει ποσοστό κλεισιμάτων της τάξης του 19,6%, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2011 (16,8%).


Υψηλή συγκέντρωση «λουκέτων» 20,5% παρουσιάζει το Χαλάνδρι στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων (Παπανδρέου, Αγία Παρασκευή και Χαιμαντά), ενώ και ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με όλες τις άλλες περιοχές αφού το 22% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά.
Υψηλά ποσοστά λουκέτων που φτάνουν το 23,7% εμφανίζει και η Γλυφάδα.


Θεσσαλονίκη: Διπλασιασμός λουκέτων σε ένα χρόνο
Καλύτερη εικόνα σε σχέση με αυτή της Αθήνας, εμφανίζουν ακόμη οι εμπορικοί δρόμοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ωστόσο η κατάσταση δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική, καθώς σημειώνεται ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση του ποσοστού των κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο αλλά και με πριν από ένα χρόνο.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεταβολή κλεισιμάτων, που παρατηρείται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι ανησυχητική αφού μέσα σε ένα χρόνο έφτασε το 90% και δείχνει, όπως σημειώνεται στην εν λόγω έρευνα, σχεδόν τον διπλασιασμό των λουκέτων μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Την ίδια ώρα ο δείκτης επιβίωσης του εμπορίου εάν προβληθεί με τον ίδιο ρυθμό αύξησης δείχνει μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης το 2012 στην Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με την Αθήνα, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις. Συγκεκριμένα εάν προβληθεί ο δείκτης επιβίωσης στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι από τις 35.500 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν το 2008 θα επιβιώσουν οι 26.650.

Τον Αύγουστο πάντως όπως κατέγραψε η έρευνα της ΕΣΕΕ, στους εμπορικούς δρόμους Προξένου Κορομηλά και Μητροπόλεως οι οποίοι θεωρούνται παραδοσιακά «ακριβές αγορές» εμφανίζονται τα χαμηλότερα ποσοστά κλεισιμάτων που φτάνουν το 11,5% και 11,9% αντίστοιχα, ενώ για τους συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους τον Αύγουστο του 2010 τα ποσοστά ήταν 4,4% και 8,3%. Καταγράφονται δηλαδή τεράστιες μεταβολές 260% και 122% αντίστοιχα.


Ο εμπορικός δρόμος της Εγνατίας φαίνεται να έχει πληγεί περισσότερο με το 19% των επιχειρήσεων να έχει βάλει λουκέτο, όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από άλλους παράγοντες όπως οι εργασίες διαμόρφωσης του Μετρό στην περιοχή. Στην Αγίας Σοφίας εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων αφού σχεδόν 1στις 4 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, ενώ στην Τσιμισκή σημειώνεται οριακή αύξηση. Στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα ξεπερνούν το 19%, ενώ πριν έξι μήνες το ποσοστό ήταν στο 17% και πριν ένα χρόνο στο ποσοστό των λουκέτων μόλις που ξεπερνούσε το 10%.


Κοζάνη-Βέροια-Έδεσσα-Καβάλα: Οι μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι έχουν πληγεί περισσότερο
Στην πόλη της Καβάλας στο σύνολο των εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, τα κλειστά καταστήματα καλύπτουν το 14,3% των συνολικών καταστημάτων.
Η κατάσταση σε κάθε εμπορικό δρόμο δεν είναι ίδια. Οι μεγαλύτεροι -σε έκταση και συγκέντρωση επιχειρήσεων - δρόμοι σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα στον πολυπληθέστερο σε καταστήματα εμπορικό δρόμο της Καβάλας (Ομονοίας) τα κλεισίματα φτάνουν στο 19,4%, ενώ το προηγούμενο εξάμηνο το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων ήταν 17,3%.
Το κέντρο της Κοζάνης σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταγραφής εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων αναλογικά με το πλήθος των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στους εν λόγω εμπορικούς δρόμους.


Αναλυτικά, στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων σχεδόν το 20,6% των επιχειρήσεων είναι κλειστές ενώ ορισμένοι μεγάλοι σε έκταση εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν ποσοστό κλεισιμάτων από 22% έως 34%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι γενικά ο νομός Κοζάνης έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρήσεων σε σύγκριση με τους άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Στην Έδεσσα στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα προσεγγίζουν το 20%. Και στην περίπτωση της Έδεσσας, η συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους όπως για παράδειγμα στην οδό Εγνατία, (24,5%). Στην Βέροια, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι από τα χαμηλότερα και φτάνει το 14,3%.


Λάρισα: Ανησυχητική η κατάσταση
Η εικόνα στην περιοχή της Λάρισας είναι σαφώς πιο ανησυχητική από κάθε άλλη φόρα, αφού η αναλογία κλειστών/ανοιχτών καταστημάτων έφτασε το 16,5% ενώ το προηγούμενο εξάμηνο δεν ξεπερνούσε το 12%. Κρίσιμη παρουσιάζεται η κατάσταση στην περιοχή της Λάρισας στους εμπορικούς δρόμους Μανδηλαρά, Παπαναστασίου όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταστήματα και η αναλογία κλειστών/ανοιχτών καταστημάτων είναι 22,5% έως 20,8%.


Τρίπολη: 1 στις 5 επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά

Στους κύριους δρόμους του Εμπορικού κέντρου της Τρίπολης το 20% των καταστημάτων, κατά μέσο όρο, είναι κλειστά. Σε μερικούς δρόμους όμως το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό και φθάνει στο γύρω στο 40%. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης είναι προφανές ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, γεγονός που φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, η τοπική οικονομία θα οδηγηθεί σε μαρασμό με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Ηράκλειο Κρήτης: Επιδείνωση της κατάστασης

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση, φτάνοντας το 17,3% από 12,3% τον Αύγουστο του 2010. Το σύνολο των εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν σημείωσε επιδείνωση, με τις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως και 62 Μαρτύρων να παρουσιάζουν αναλογία κλειστών/ανοιχτών επιχειρήσεων 24,1% και 17,5% αντίστοιχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου