Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ανελέητο φοροκυνηγητό υπό την πίεση της τρόικας ..


Εσοδα 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα επιχειρήσει να «περάσει» στη νέα επικαιροποίηση του μνημονίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, βασιζόμενος σε μεγάλο βαθμό στην αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως αυτή επιτυγχάνεται με την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου. 



Πέραν της αναδιάρθρωσης του φορολογικού μηχανισμού, στο σχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθούν μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου, την πρόσληψη ιδιωτών για τον εντοπισμό των οφειλετών του Δημοσίου, την εφαρμογή ηλεκτρονικών τιμολογίων και βεβαίως μία νέα γενιά ελέγχων βασισμένη στην εμπειρία των παρελθόντων ετών.


Προκειμένου, ωστόσο, να γίνει αυτό αποδεκτό από την τρόικα, η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι την άφιξη των επικεφαλής της, να διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο και, ει δυνατόν, ψηφισμένο σχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. 


 Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Δ. Τσουπαρόπουλος στο Kerdos.gr.έστω κι αν από το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο απουσιάζουν συγκεκριμένες προβλέψεις εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσδοκά ετήσια οφέλη που πλησιάζουν το 1,5% του ΑΕΠ από δράσεις που θα συμβάλουν σε μία αποτελεσματική πάταξη του φαινομένου.

Η... μη πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου οφείλεται κατ' αρχήν σε λόγους συντηρητικότητας που επέβαλε ο νέος υπουργός Οικονομικών και κατά δεύτερο λόγο στο γεγονός ότι η τρόικα εξακολουθεί να αμφισβητεί την ικανότητα του ελεγκτικού μηχανισμού να πλήξει την παραβατικότητα.

Παρά ταύτα παράγοντες του υπουργείου θεωρούν ως απόλυτα εφικτό τον στόχο της είσπραξης ακόμη και 1,5 δισ. ευρώ το τρέχον έτος από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ δεν αποκλείουν το όφελος να εκτιναχθεί και στα 3 δισ. ευρώ το 2012 εφόσον, βεβαίως, εφαρμοσθούν στο ακέραιο όλες οι δράσεις που θα προβλέπει το εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα. 

Θέση, που ενισχύεται ακόμη περισσότερο μετά την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού που περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών, τον εκσυγχρονισμό του φοροελεγκτικού μηχανισμού, τη στελέχωση των νευραλγικών υπηρεσιών με νέο προσωπικό αλλά και το δικαίωμα του υπουργού να παύει με απόφασή του τους προϊσταμένους των ΔΟΥ που δεν πιάνουν τους στόχους των εσόδων.


Προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να δράσει το σχέδιο για τον περιορισμό τoυ λαθρεμπορίου καυσίμων, η πρόσληψη ιδιωτών για τον εντοπισμό των οφειλετών του Δημοσίου, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων για τους επιτηδευματίες και βεβαίως μία νέα γενιά ελέγχων που θα βασίζεται στην εμπειρία των παρελθόντων ετών, αλλά θα λαμβάνει υπόψη και τις νέες μεθόδους παραβατικότητας. 

Ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει (τρόικας επιτρεπούσης) να εγγράψει στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Προκειμένου, ωστόσο, αυτό να γίνει κατορθωτό θα πρέπει το αργότερο μέχρι την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας η κυβέρνηση να διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο και, ει δυνατόν, ψηφισμένο σχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.


Στο σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αναφορές για: 

- Την εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου: Ανακοινώνεται πιθανότατα εντός της εβδομάδας από το υπουργείο Οικονομικών το νέο σύστημα αυτοματοποιημένης καταγραφής της έκδοσης και διακίνησης τιμολογίων και αποδείξεων λιανικής. Στόχος του νέου συστήματος είναι ο περιορισμός της έκδοσης και διακίνησης πλαστών τιμολογίων. |
Με το νέο σύστημα θα μπορούν οι Αρχές να έχουν άμεση και πλήρη ενημέρωση, για τα στοιχεία κάθε νέου τιμολογίου και τις συνολικές ημερήσιες εισπράξεις λιανικής. Τα τιμολόγια που εκδίδονται με μηχανογραφικό τρόπο θα αποστέλλονται αυτομάτως, μέσω Διαδικτύου στο υπουργείο Οικονομικών όπου και θα αποθηκεύονται. 
Για τον σκοπό αυτό θα κληθούν όλες οι επιχειρήσεις να προσαρμόσουν το υφιστάμενο λογισμικό τους σύστημα προκειμένου τα τιμολόγια να αποστέλλονται την ίδια στιγμή στο ειδικό πληροφορικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. 

- Τα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων: Το σχέδιο προβλέπει την παρακολούθηση των βυτιοφόρων και των μικρών πλοίων εφοδιασμού καυσίμων, με GPS. Παράλληλα θα εγκατασταθεί σε όλα τα πρατήρια σύστημα εισροών-εκροών, το οποίο συνδέεται ηλεκτρονικά, με τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων, η οποία και θα παρακολουθεί όλες οι συναλλαγές. 

- Την πρόσληψη ιδιωτών για τον εντοπισμό των οφειλετών του Δημοσίου: Πρόκειται για δικηγόρους και λογιστικά γραφεία που θα συνδράμουν την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει την περιουσιακή κατάσταση των μεγάλων οφειλετών. Προβλέπεται η άμεση πρόσληψη 100 ιδιωτών τέτοιων «συμβούλων» που θα συνδράμουν συγκεκριμένα στον εντοπισμό των 15.000 μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου που χρωστούν συνολικά 37 δισ. ευρώ. 
Το σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προβλέπει ότι τα 100 ιδιωτικά γραφεία θα «αναλάβουν» τους 150 μεγαλοοφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που χρωστούν στο Δημόσιο τουλάχιστον 150.000 ευρώ έκαστος. Σημειώνεται ότι με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (Ιούνιος), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από άμεσους και έμμεσους φόρους και από μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, στο ποσό των 41,1 δισ. ευρώ με τους οφειλέτες να ξεπερνούν τα 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. 
Η κυβέρνηση έχει πάντως να επιδείξει ως παράδειγμα εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μηχανισμού την απόφαση για το φορολογικό πιστοποιητικό. Με βάση αυτήν, οι ορκωτοί ελεγκτές και οι λογιστές παρέχουν φορολογικό πιστοποιητικό οι ίδιοι, κάτι που, σύμφωνα με τον υπουργό αποτελεί, ένα πολύ μεγάλο βήμα. Γενικότερος πάντως κορμός του σχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η συμμόρφωση σε συστάσεις των τεχνικών μας συμβούλων της διεθνούς τεχνικής βοήθειας σε σχέση με τη διάρθρωση της κεντρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

- Τη διενέργεια «έξυπνων» διασταυρώσεων και ελέγχων: Πρόκειται για το νέο ελεγκτικό δόγμα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα αξιοποιεί όλες τις νέες δυνατότητες του συστήματος, θέτοντας στο στόχαστρο καταθέτες εξωτερικού, οφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, εισηγμένες στο ΧΑ επιχειρήσεις, offshore, συγκεκριμένες ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί, καλλιτέχνες κ.λπ.) και γενικότερα όλους όσους διαθέτουν μεγάλη περιουσία που δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα. Με βάση το σχέδιο αυτό θα διενεργηθούν: 

- Επανέλεγχοι παλαιών υποθέσεων, ο αρχικός έλεγχος των οποίων κρίνεται ατελέσφορος λόγω της παλαιότητας και της αμφίβολής απόδοσης ωφελημάτων για το Δημόσιο ή της διαπίστωσης παραπτωμάτων. 

- Ελεγχοι για την καταβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε 10.000 φορολογούμενους.

- Ελεγχοι μεταφοράς κεφαλαίου στο εξωτερικό με βάση τα στοιχεία των τραπεζών. «Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος εξακολουθεί να κάνει έκκληση σε όσους απέσυραν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό να τις επαναφέρουν διότι και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το ασφαλέστερο της Ευρώπης» και διότι υπάρχει η απειλή του ελέγχου. 

- Εμμεσος προσδιορισμός του ΦΠΑ τουλάχιστον στο 20% των επιχειρήσεων που δεν τον αποδίδουν.

- Ελεγχοι σε 1.137 μεγάλες επιχειρήσεις και εγκαθίδρυση συστήματος προειδοποίησης και παρακολούθησης όσων παρέλειψαν να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ. Η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα γίνει για 145.000 φορολογούμενους το 2011.

- Ελεγχοι σε 1.700 φυσικά πρόσωπα και επιτηδευματίες που απέκρυψαν εισοδήματα από εμπορικού χαρακτήρα αγοραπωλησίες ακινήτων.

- Ελεγχοι σε 9.173 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας το 2007.

- Ελεγχοι σε επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου προστιθέμενης αξίας και άλλων παρακρατούμενων φόρων. Θα ελεγχθούν 2.000 επιχειρήσεις με στόχο να εισπραχθούν από πρόστιμα περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.

- Ελεγχοι σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς, καλλιτέχνες και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες κατά τους οποίους το εκτιμώμενο ύψος προστίμων και πρόσθετων φόρων, ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

- Ελεγχοι σε 1.500 ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής με εκτιμώμενο ύψος ΦΠΑ και άλλων φόρων 300 εκατομμύρια ευρώ.

- Ελεγχοι σε 100 περιπτώσεις προμηθειών του Δημοσίου στους τομείς υγείας και των εξοπλισμών με εκτιμώμενο ύψους προστίμων 100 εκατ. ευρώ.

- Ελεγχοι σε 100 εξωχώριες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 80 εκατ. ευρώ.

- Ελεγχοι σε 200 επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 300 εκατ. ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου