Διαστάσεις μάστιγας λαμβάνουν πλέον οι αυτοκτονίες στην Κρήτη αφού τους τελευταίους δεκαέξι μήνες είκοσι άνθρωποι έχουν δώσει τέρμα στη ζωή τους όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν οι αφορμές που ωθούν επιχειρηματίες ή πολίτες από άλλους επαγγελματικούς κλάδους σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν. Σε κάποιες μάλιστα από αυτές τις περιπτώσεις φημολογείται ότι σχετίζονταν με κυκλώματα τοκογλύφων που πίεζαν αφόρητα τα θύματα τους, χωρίς ωστόσο ως σήμερα να έχει προκύψει επισήμως κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και την κοινωνία έχουν εκφράσει κατά καιρούς εκπρόσωποι φορέων. Ωστόσο όσο περνά ο καιρός και η οικονομική κρίση εντείνεται φόβοι εκφράζονται και για άλλους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Άλλωστε όπως προέκυψε από Πανελλαδική έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανεργία, χρέη και αυξημένες οικονομικές δυσκολίες οδηγούν ολοένα και περισσότερους Έλληνες στο να εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, στρες, φοβίες και κρίσεις πανικού), κάποιοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να σκέφτονται ότι δεν αξίζει να ζουν…
Ένας στους πέντε που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εμφανίζει ψυχοπαθολογικά συμπτώματα! Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, σε δείγμα 5.000, περίπου, ενηλίκων, 18 έως 74 ετών. Τον σχεδιασμό της ανέλαβαν οι Πέτρος Σκαπινάκης, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και Βενετσάνος Μαυρέας, καθηγητής Ψυχιατρικής, με συμμετοχή και του ιατρού του Ψυχιατρικού τμήματος Στέφανου Μπέλλου.
Από τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας υπήρξε η υψηλή συσχέτιση της κακής ψυχικής υγείας με το χαμηλό εισόδημα, την παρουσία οικονομικών δυσκολιών και την ανεργία. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί και μιλούν από μόνοι τους…
Η συχνότητα σοβαρής ψυχοπαθολογικής συμπτωματολογίας στα άτομα χωρίς οικονομικά προβλήματα ήταν περίπου 3%, ενώ στα άτομα με πολλές οικονομικές δυσκολίες εκτινάσσεται στο 22%!
Σχετικά με την απασχόληση, τη μικρότερη συχνότητα σοβαρής ψυχοπαθολογίας είχαν όσοι εργάζονταν. Οι άνεργοι είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή ψυχοπαθολογία.
«Υψηλά ποσοστά ψυχοπαθολογίας εμφάνισαν, επίσης, οι συνταξιούχοι, αλλά στη στατιστική ανάλυση φάνηκε να οφείλεται στο χαμηλό εισόδημα και στις οικονομικές δυσκολίες», όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.
Αξιολογήθηκαν, επίσης, οι αυτοκτονικές τάσεις και οι απόπειρες αυτοκτονίας. Πιο συγκεκριμένα, οι άνεργοι ήταν δυόμισι φορές πιο πιθανό να αρχίσουν να μελετούν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας – ιδέα που θεωρείται προάγγελος της πιθανής «αυτοχειρίας». Ήταν επίσης 2,5 φορές πιθανότερο να αισθάνονται ότι η ζωή τους δεν έχει κανένα νόημα.
Στα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες η πιθανότητα αυτοκτονίας ήταν λίγο μικρότερη (μιάμιση φορά πιο πιθανή σε σχέση με τα άτομα χωρίς οικονομικές δυσκολίες).
Οι γυναίκες για μία ακόμη φορά εμφανίζονται πιο ευάλωτες στα θέματα της ψυχικής υγείας. Συνολικά, περίπου το 11% των ανδρών και το 17% των γυναικών, εμφάνισαν συμπτωματολογία τουλάχιστον ήπιας κλινικής βαρύτητας, ενώ περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν βαρύτερη συμπτωματολογία που πιθανόν να απαιτούσε την εξέταση από ιατρό.
Όσον αφορά στις συγκεκριμένες κλινικές διαταραχές, η παρουσία κατάθλιψης κυμάνθηκε περίπου στο 3% για όλους τους συμμετέχοντες (3,9% για τις γυναίκες και 2,2% για τους άνδρες), ενώ η διαταραχή γενικευμένου άγχους αφορούσε το 4,2% (6% για τις γυναίκες και 2,5% για τους άνδρες). Ένα 3%, περίπου, έπασχε από κλινικά σημαντικές φοβίες, 1,7% από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και 2% από διαταραχή πανικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου