Ρεκόρ στα spreads, short selling στις τραπεζικές μετοχές, χαμηλό βαρομετρικό στο ΧΑ..
Δραματική επιδείνωση κλίματος σημειώνεται στις αγορές ελληνικών μετοχών και ομολόγων, καθώς εδραιώνεται πλέον η πεποίθηση ότι η χώρα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση και τα funds σπεύδουν να προεξοφήσουν "γενναίο" haircut, που θα πλήξει τις ελληνικές τράπεζες και θα μηδενίσει τις δυνατότητες πρόσβασης στη διεθνή κεφαλαιαγορά. Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι αποδόσεις και τα spreads των κρατικών χρεογράφων (16,1% η απόδοση του 10ετούς), ενώ οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε δίνη πιέσεων, παρασύροντας όλο και πιό χαμηλά τους βασικούς δείκτες του ΧΑ.
Λάδι στη φωτιά" έρριξε η χθεσινή έντονη φημολογία που ξεκίνησε από χρηματοικονομικούς οίκους του Λονδίνου, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε "επιθετική αναδιάρθρωση", η οποία θα περιλαμβάνει haircut ομολόγων της τάξεως του 40% και επιμήκυνση αποπληρωμής τους κατά 12-15 χρόνια.
Οι φήμες δεν επιβεβαιώνονται βέβαια από καμία πλευρά, είχαν όμως καταλυτική επίδραση στις αγορές, προκαλώντας εσπευσμένες ρευστοποιήσεις ελληνικών αξιογράφων - κυρίως ομολόγων και τραπεζικών μετοχών.
Ελληνικά ομόλογα έφθασαν να πωλούνται στο 48%(!) της ονομαστικής τους αξίας, η απόδοση του 10ετούς τίτλου πήγε μέχρι 16,33%, ενώ (παρά τη μικρή υποχώρηση της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού ονολόγου αναφοράς), το spread εκτοξεύθηκε μέχρι τις 1.307 μονάδες βάσης - και τώρα κινείται στις 1.290 μονάδες (δηλαδή η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου είναι 12,90% υψηλότερη από του γερμανικού). Στο ΧΑ οι πιέσεις επικεντρώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, αλλά μέσα στο κλίμα που δημιουργήθηκε "βούλιαξε" ολόκληρη η αγορά. Η εικόνα "εξωραϊσθηκε" κάπως στο κλείσιμο και στα call auctions, όπου με αγοραστικές "τραβήχθηκαν" υψηλότερα οι τιμές ορισμένων blue chips και οι απώλειες του ΓΔ περιορίσθηκαν από 2,32% σε 1,79%.
Μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο κλαδικός δείκτης τραπεζικών μετοχών, ο οποίος 10 λεπτά πριν από τη λξη της συνεδρίασης έχανε 4,42% και στα call auctions πήγε -3,59%. Σε χαμηλά ημέρας έκλεισαν η Εθνική και το ΤΤ, οι δύο τράπεζες με τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων, οι οποίες θα υποστούν ανάλογες ζημίες σε περίπτωση haircut. "
"Θύμα" νέων φημών για ΑΜΚ έπεσε η Alpha, που πήγε ενδοσυνεδιακά μέχρι -5,5% και βοηθήθηκε με παρεμβάσεις στο κλείσιμο, όπου οι απώλειες της περιορίστηκαν σε 3%. 5,5% έχασε η Πειραιώς, 5,8% η Αττικής. Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, η MIG έχασε 5,5%, η Eurobank και η ΑΤΕ 4,3%, ο Μυτιληναίος 3,2%, η Ελλάκτωρ 3%. Μόνες κερδισμένες Βιοχάλκο-Τιτάν (+1,2%) και Τρ. Κύπρου (+0,9%). Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται πλέον σε τέλμα αβεβαιότητος, τα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια φροντίζουν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο σε ελληνικές μετοχές και οι κινήσεις τους είναι πρωτίστως κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με εξαιρετικά βραχυχρόνιο ορίζοντα. Προοπτικές αλλαγής της κατάστασης δεν διαφαίνονται επί του παρόντος, καθώς το θέμα της αναδιάρθρωσης και του haircut θα συνεχίσει να κυριαρχεί τις επόμενες μέρες στην ειδησεογραφία, ενώ η φημολογια θα εντείνεται και νέα σενάρια θα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας. Αλλωστε οι αγορές προβληματίζονταν ήδη όσον αφορά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προωθήσει το σχέδιο εκτεταμένων αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες εκδηλώνονται ισχυρές αντιδράσεις ακόμη και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Την αβεβαιότητα ενισχύουν οι πληροφορίες ότι στην προγραμματισμένη για τα μέσα Μαϊου παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η κυβέρνηση θα περιορισθεί σε γενικόλογες αναφορές και δεν θα ανακοινώσει χρονοδιαγράμματα για την πώληση κρατικών επιχειρήσεων και στρατηγικών ποσοστών εισηγμένων εταιριών. Η πληροφορία αυτή περιορίζει το αγοραστικό ενδιαφέρον ακόμη και για μετοχές εταιριών που βρίκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας αποκρατικοποιήσεων, όπως ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ. | |
Δε φτανει που π..ξατε την οικονομία 5 χρόνια τωρα κάνετε και τις Κασσάνδρες για να την αποτελειώσετε
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε ντρέπεστε λίγο;