Την αντίθεσή τους με την κίνηση του υπουργείου Παιδείας να υλοποιήσει στα σχολεία όλης της χώρας διαγωνισμό που αφορά στη μεσογειακή διατροφή εκφράζουν με επιστολές που απέστειλαν στην αρμόδια αναπληρωτή υπουργό, Αννα Διαμαντοπούλου, η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου και το Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Ειδικότερα στην επιστολή της η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα παραγωγής αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεση της Περιφέρειας Κρήτης στη χρήση του όρου “Μεσογειακή Διατροφή” στο πλαίσιο του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού “Τρέφομαι μεσογειακά, ζω καλύτερα” που προκήρυξε το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε τη χρήση του όρου “Μεσογειακή Διατροφή” ακατάλληλη για τους σκοπούς της πρωτοβουλίας του υπουργείου, και τον ίδιο τον όρο “Μεσογειακή Διατροφή” αδόκιμο και μη σύμφωνο με τα συμφέροντα της χώρας μας, σε αντίθεση με τον προτεινόμενο όρο “ Ελληνικός Διατροφικός Πολιτισμός”».
Στην ίδια επιστολή διευκρινίζεται πως ο λόγος της αντίθεσης είναι ότι «ο όρος Μεσογειακή Διατροφή αναφέρεται σε ένα σύνολο διαφορετικών διατροφικών προτύπων που συναντώνται στην περιοχή της Μεσογείου και είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, και δε θα έπρεπε να είναι το αντικείμενο προβολής του συγκεκριμένου προγράμματος σχολικής εκπαίδευσης.
Εφόσον ο διαγωνισμός είναι πανελλήνιος, ο όρος «Ελληνικός Διατροφικός Πολιτισμός» είναι καταλληλότερος, καθώς στόχοι της συγκεκριμένης δράσης όπως περιγράφονται στην ίδια την προκήρυξη του διαγωνισμού είναι να ενθαρρύνει τους μαθητές «να ερευνήσουν -ελληνικές γεύσεις που προέρχονται από την τοπική παραγωγή και τη διαδικασία που στηρίζει την αειφορία και την ελληνική τοπική αγροτική ανάπτυξη», «...με αφετηρία τις λαϊκές συνήθειες και τις εθνικές παραδόσεις», αλλά και «να μεταφέρουν στο κοινωνικό σύνολο ένα καθαρό μήνυμα για το ελληνικό γαστρονομικό πνεύμα και τη σχέση του με την ιστορία, τη γεωγραφία, την οικογένεια, την τέχνη, τη βιωματική εκπαίδευση, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου».
«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου», προστίθεται στην επιστολή «επεσήμανε αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς μας στην ομιλία του στο Ρέθυμνο στις 12 Δεκεμβρίου 2010, χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο όρο: «Επιλέγουμε, από κάθε ιστορική Περιφέρεια της χώρας, που εδώ και αιώνες αναδεικνύει τη δική της ταυτότητα, το δικό της διατροφικό πρότυπο, εκείνα τα προϊόντα που μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος, αλλά που είναι και βιώσιμα, γιατί έχουν και βαθιές ρίζες. Εκείνα τα προϊόντα που συγκροτούν το διατροφικό της πολιτισμό. Εκείνα τα προϊόντα που διασφαλίζουν την επισιτιστική της επάρκεια. Αλλά και εκείνα τα νέα προϊόντα, που μπορούν και αναπτύσσονται στο γόνιμο έδαφός της.
Η ελληνική διατροφή είναι αρμονική σύνθεση της Ελλάδας, των περιφερειών. Το καλάθι των προϊόντων της ελληνικής γης απεικονίζεται σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά».
Η αντιπεριφερειάρχης υποστηρίζει πως «ο διατροφικός πολιτισμός της Ελλάδας, που αποτελεί σύνθεση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων των περιφερειών, διαφέρει από αυτόν των άλλων χωρών (αλήθεια, τι κοινό έχουμε π.χ. με τη μαροκινή διατροφή ή τη διατροφή άλλων χωρών που μαζί με εμάς, υπέβαλαν την πρόταση για αναγνώριση της “κοινής αυλής πολιτιστικής κληρονομιάς μας” από την UNESCO).
Και ένας από τους λόγους που η συγκεκριμένη διαφοροποίηση είναι τόσο κρίσιμη είναι ότι τα οφέλη του διατροφικού προτύπου που διαφημίζεται ως μεσογειακό έχουν βασιστεί σε διεθνείς ακαδημαϊκές μελέτες (όπως τη “Μελέτη των επτά χωρών”), οι οποίες αποδεικνύουν ότι από όλες τις χώρες και περιοχές της Μεσογείου που μελετήθηκαν, η διατροφή της Κρήτης ήταν αυτή που αποδεδειγμένα συνέβαλε περισσότερο (με εντυπωσιακά μεγαλύτερα μάλιστα ποσοστά) στην υγεία και μακροβιότητα των κατοίκων του νησιού».
Καταλήγοντας στην επιστολή, που εστάλη για λογαριασμό της Περιφέρειας Κρήτης στην κυρία Διαμαντοπούλου, η κυρία Βρέντζου τονίζει: «Δεν μπορούμε λοιπόν να εξομοιώσουμε την κουζίνα αυτή και τις αρχές της με τις γενικευμένες αρχές της μεσογειακής διατροφής και να την προωθήσουμε μέσα από ένα πρόγραμμα του υπουργείου στα ελληνικά σχολεία.
Για τη σωστή και υπεύθυνη αγωγή των μαθητών μας, λοιπόν, είναι απαραίτητη η διαφοροποίηση της μεσογειακής διατροφής από την ελληνική, η οποία άλλωστε είναι και η πιο κοντινή στο πιο αυθεντικά πρότυπο όλων -την κρητική διατροφή.
Εφόσον στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργείου είναι η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και η επιστροφή στην υγιεινή παραδοσιακή κουζίνα, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ασυνέπεια μεταξύ των στόχων του προγράμματος και του αντικειμένου του, καθώς το ζητούμενο δεν είναι ένας μαθητής να διαγωνιστεί με μια συνταγή πίτσας παραδείγματος χάριν, που μπορεί να παρασκευαστεί -βάσει των κανόνων του προγράμματος- με τοπικά προϊόντα και να είναι σε συμφωνία με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, αλλά να γνωρίσει τα τοπικά προϊόντα μέσα από τη δική μας κουζίνα.
Στόχος του ελληνικού κράτους θα έπρεπε να είναι η ανάδειξη της γαστρονομικής ιδιαιτερότητας της χώρας μας μέσα από τη διαφοροποίησή της στο πλαίσιο του γενικευμένου όρου «Μεσογειακή Διατροφή», καθώς μόνο μέσα από την ανάδειξη της διαφορετικότητάς μας θα αναδειχτούν και τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα.
Τέλος, γνωρίζοντας ότι μέσα από έναν πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό θα επιτευχθεί βιωματική εκπαίδευση των μελλοντικών καταναλωτών και πολιτών της χώρας μας, πιστεύουμε ότι οφείλετε να λάβετε μέτρα ούτως ώστε το αποτέλεσμα αυτής της δράσης να συμβάλει σε μια νέα γενιά που θα στηρίζεται στην υγεία, την ελληνικότητα και την τοπικότητα και γι’ αυτό επιμένουμε στην αλλαγή και αντικατάσταση του τίτλου του προγράμματος με τον όρο Ελληνικός Διατροφικός Πολιτισμός».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου