Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

" Κυβέρνηση σε ελεύθερη πτώση"

Σε ένα περιβάλλον πολύ μεγάλης ανησυχίας και ανασφάλειας με παντελή έλλειψη προσδοκίας για το μέλλον, οι δείκτες εμπιστοσύνης και θετικής αξιολόγησης της κυβέρνησης καταρρέουν με πρωτοφανή τρόπο. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από τη νέα έρευνα της εταιρείας Public Issue που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Καθημερινή, 11/3 (δειγματοληψία 1-4/3). Συγκρίνοντας με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν από ένα μήνα (Φεβρουάριος 2011) διαπιστώνεται, ότι ποτέ άλλοτε δεν έχει σημειωθεί τέτοιας έκτασης απομείωση των ποσοστών απήχησης και αξιολόγησης του κυβερνώντος κόμματος.  
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση φτάνει σήμερα στο 78% από 68% που είχε δώσει την ίδια απάντηση τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, η απουσία προσδοκίας να καλυτερέψει η οικονομία στους επόμενους 12 μήνες φτάνει σήμερα στο 73% από 60% τον προηγούμενο μήνα.
Πρωτόγνωρα είναι και τα ποσοστά μείωσης των δεικτών αξιολόγησης κυβέρνησης και πρωθυπουργού. Η ικανοποίηση από την κυβέρνηση εμφανίζεται μειωμένη κατά 7 μονάδες μέσα σε ένα μόνο μήνα (12% από 19%) και η τάση επιλογής του ΠΑΣΟΚ ως καλύτερης κυβέρνησης για τη χώρα κατά 5 μονάδες (18% από 23% τον προηγούμενο μήνα). Αντίστοιχα, οι θετικές απαντήσεις μειώνονται στη δημοτικότητα των κομμάτων για το ΠΑΣΟΚ κατά 6 μονάδες (31% από 37%) και στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών για τον Γ. Παπανδρέου κατά 9 μονάδες (35% από 44%).    
Με αυτά τα δεδομένα, στη λεγόμενη εκλογική επιρροή που εκτιμά και ανακοινώνει η Public Issue χωρίς να γνωρίζουμε τα «πραγματικά ποσοστά» που κατέγραψε η έρευνά της, το ποσοστό που αντιστοιχεί στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται μειωμένο κατά 3 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (35% από 38%). Στη ΝΔ αναλογεί 28,5%, στο ΚΚΕ 11%, στο ΛΑΟΣ 9% και στον ΣΥΡΙΖΑ 5%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν υπερβαίνουν το όριο του 3% (Οικολόγοι 2,5%, Δημοκρατική Αριστερά 2,5%, Δημοκρατική Συμμαχία 2%, Λοιπά κόμματα 4,5%). 
Ωστόσο, όπως είχε επισημανθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2010 (Πολιτικό Παρατηρητήριο Νο 20, 10/9/2010), η μεθοδολογία αναγωγής των δημοσκοπήσεων σε ποσοστά εκλογών είναι εξαιρετικά αμφίσημη, ιδίως όταν περισσότεροι από 1 στους 3 ψηφοφόρους δεν επιλέγουν κανένα κόμμα στην ερώτηση της πρόθεσης ψήφου. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, ενώ στην τότε εκτίμηση της Public Issue (Σεπτεμβρίου 2010) στο ΠΑΣΟΚ αντιστοιχούσε το 44% έναντι 27% για τη ΝΔ (άνοιγμα ψαλίδας 17 μονάδες), στις Περιφερειακές εκλογές, λίγο αργότερα, η εκλογική δύναμη των κομμάτων, σύμφωνα και με την ίδια εταιρία, ήταν  34,6% για το ΠΑΣΟΚ έναντι 32,6% για τη ΝΔ. Η διαφορά α΄/ β΄ κόμματος διαμορφώθηκε τελικά στο 2% (Καθημερινή 14/11/2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου