Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Να ξαναχτίσουν από την αρχή το Δημόσιο ζήτησε από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός

«Mπορούμε να τα καταφέρουμε, αλλά υπό προϋποθέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι έξοδος από τον κρίση που βιώνει η χώρα δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις μας βάσει του μνημονίου αλλά και αν δεν αντιμετωπιστούν προβλήματα διαρθρωτικά, πολιτικά, νοοτροπιών και πρακτικών. Ζήτησε μάλιστα από τους υπουργούς «να ξαναχτίσουν από την αρχή όλο το Δημόσιο»
Η ομιλία του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε σε τρία διαφορετικά θέματα:


 -Στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.  

Μίλησε για ιστορικές ανατροπές και για μια «νέα, εν δυνάμει συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, δημιουργίας και πολιτισμού, για την υλοποίηση βαθύτερων αλλαγών στην ελληνική κοινωνία». Ουσιαστικά, χωρίς να το πει, άφησε ανοιχτό παράθυρο για ευρύτερες συμμαχίες και συγκλίσεις και στην κεντρική πολιτική σκηνή στα πρότυπα των επιτυχημένων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μίλησε πάλι για μια «καθαρή τριετία» της κυβέρνησης και επισήμανε ότι «οι πολίτες, παρά τις θυσίες, παρά τον πόνο, ανταποκρίθηκαν την πρώτη Κυριακή στο κάλεσμά μας. Και παρά τον πόνο, που μερικοί όχι απλώς δεν σεβάστηκαν αλλά προσπάθησαν και να καπηλευτούν, οι πολίτες με την ψήφο τους γύρισαν την πλάτη στις σειρήνες της αποσταθεροποίησης».

-Στο ταραγμένο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για την παγκόσμια και ιδιαίτερα για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ανέλυσε την πρόταση της Ελλάδας ο μηχανισμός πρέπει να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό μηχανισμό και να δανείζεται η ίδια η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον μηχανισμό αυτό και, βεβαίως, να δανείζεται με ένα επιτόκιο, το οποίο είναι ουσιαστικά ο μέσος όρος των spreads, του επιτοκίου με το οποίο δανείζονται οι χώρες, είτε της Ευρωζώνης, είτε των 27
«Αυτή η λογική των ευρωομολόγων, υπογράμμισε,  θα μπορούσε να είναι και ένας τρόπος, για να έχει και κάποιους ίδιους πόρους, μεγαλύτερους πόρους, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, και για άλλες δραστηριότητες, όχι μόνο για το θέμα μιας πιθανής κρίσης που μπορεί να αντιμετωπίσει μια χώρα, αλλά και για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και, βεβαίως, και για αναπτυξιακούς σκοπούς. Ευρωομόλογα, πράσινα ομόλογα, δηλαδή ομόλογα που θα αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη - αυτή είναι μία από τις προτάσεις μας».
Υποστήριξε επίσης  τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σ' αυτή τη σταθεροποίηση.
Και εξήγησε ότι: «Επειδή οι τράπεζες και τα funds όταν πρόκειται να αναλάβουν μέρος του χρέους, μιας χώρας το μετακυλύουν στη χώρα και δημιουργούν φαύλο κύκλο, γι΄αυτό εμείς έχουμε προτείνει και σε επίπεδο σοσιαλιστών, επίσης, τον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Να πληρώσουν οι τράπεζες, οι οποίες μάλιστα, ήταν εκείνες που έφταιξαν και για τη μεγάλη κρίση του 2008, αλλά πώς να πληρώσουν;
Όχι θεωρητικώς, στο μέλλον, αλλά τώρα, άμεσα, μέσα από ένα φόρο, τον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αν ο φόρος που θα τεθεί σ' αυτές τις συναλλαγές , ας πούμε ότι είναι 0,05%, θα δώσει στην Ευρώπη περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Μπορεί να είναι μικρότερος, μπορεί να είναι μεγαλύτερος - αυτό είναι θέμα  προς αξιολόγηση».

-Στον προϋπολογισμό και την προσπάθεια της κυβέρνησης μα πετύχει του στόχους του μνημονίου και την αναδιάρθρωση της χώρας.

«Με την προστασία του μηχανισμού στήριξης των 110  δις ευρώ, εξασφαλίσαμε κάποιο χρόνο, αλλά ξεκινήσαμε και έναν ανηφορικό δρόμο. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολος, αλλά πιστεύω ότι έχουμε πείσει ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας» υπογράμμισε.
«Είχαμε δεσμευτεί έως το τέλος του έτους να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 5,5 μονάδες του ΑΕΠ. Τελικά, θα το μειώσουμε κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ. Δηλαδή, έχουμε υπερβεί θετικά τον στόχο αυτό. Θα μειώσουμε το έλλειμμα κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ» και συνέχισε «Η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε, φέτος, πρέπει να είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι προβλέπαμε. Το έλλειμμα του 2010 μειώνεται μεν κατά 14 δις, αλλά διαμορφώνεται στο επίπεδο των 22 δισεκατομμυρίων, αντί των 18 δισεκατομμυρίων, όπως είχαμε σχεδιάσει. Άρα, η προσπάθεια που έχουμε μπροστά μας είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι υπολογίζαμε».
Ο Κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι «δεν θα κάνουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους. Έχουμε πει, επίσης, ότι δεσμευόμαστε να μην υπάρξουν φορολογικές αυξήσεις, πέραν όσων είχαμε δεσμευθεί να πάρουμε, αλλά βεβαίως, εδώ θα γίνει μια προσπάθεια, να είναι πιο ήπια αυτή η προσαρμογή, διότι η αγορά πράγματι έχει τεράστια προβλήματα».
Σε αυτό το σημείο ζήτησε από τους υπουργούς δύο πράγματα :
Το πρώτο «Οι θυσίες να πιάσουν τόπο και τα βάρη να αναδιανεμηθούν σωστά, με δίκαιο τρόπο και, βεβαίως, όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Το δεύτερο «Να αλλάξουμε τον σκληρό πυρήνα της Δημόσιας Διοίκησης, συνολικά, αλλά και σε κάθε Υπουργείο» ενώ σε άλλο σημείο είπε χαρακτηριστικά: «Αν χτίσουμε από μηδενική βάση, βλέπουμε μετά και ποιες είναι οι ανάγκες, και πόσο δυναμικό θα αξιοποιήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου