«Το νομοσχέδιο για το “Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας”, που συζητείται αύριο στη Βουλή, στην ουσία αίρει την προστασία από τον αγροτικό τομέα, έναν θεμελιώδη πυλώνα της οικονομίας. Πρόκειται για ένα ψευδεπίγραφο σύστημα ασφάλισης, αποτέλεσμα του οποίου θα είναι η ανασφάλιστη γεωργική παραγωγή και οι ανασφάλιστοι Έλληνες αγρότες.Αυτά αναφέρει η ανακοίνωση του Γραμματέα Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Κ. Κόλλια και συμπληρώνει:,
Αυτή είναι η δεύτερη απόπειρα Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να υποβαθμίσει και να αλλοιώσει τον κοινωνικό χαρακτήρα του γεωργοασφαλιστικού συστήματος. Η πρώτη έγινε από τους ίδιους, προφανώς, εμπνευστές, το 2001, όταν -με το νόμο για τον «Ησίοδο»- επεχείρησαν να φέρουν την προαιρετικότητα και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις στο προσκήνιο.
Τους ίδιους στόχους προσπαθεί η σημερινή Κυβέρνηση να επιτύχει με το εν λόγω νομοσχέδιο. Αναφέρω ενδεικτικά:
- Καταργείται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ, ενός οργανισμού κοινής ωφέλειας. Αυτό για τον αγρότη σημαίνει οριστική απώλεια μιας μεγάλης κατάκτησης: της προστασίας της παραγωγής του, της διασφάλισης του εισοδήματός του.
- Καταργείται η αυτονομία του ΕΛΓΑ, ο οποίος υποβαθμίζεται σε τμήμα μιας διεύθυνσης, η οποία εποπτεύει όλους όσους συμμετέχουν στο νέο σύστημα. Η αναγκαιότητα ίδρυσης αυτής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων, δεν αιτιολογείται, καθώς οι αρμοδιότητες που τις αποδίδονται ήδη θεσμικά ασκούνται επιτυχώς από τον ΕΛΓΑ.
- Δεν διασφαλίζεται, ούτε η υποχρεωτικότητα, ούτε η βιωσιμότητα του συστήματος ασφάλισης. Η υποχρεωτικότητα αφορά μόνο τον αγρότη, ο οποίος οφείλει να προκαταβάλει την εισφορά του. Και μάλιστα επί ποινή, αφού εάν δεν διαθέτει φορολογική ενημερότητα, δεν μπορεί να κάνει τίποτε – ούτε να αποζημιωθεί, ούτε να πάει λαϊκή, ούτε να πάρει δάνειο, ούτε να βγάλει άδεια αγροτικού οχήματος. Ακόμα χειρότερα, η είσπραξη της εισφοράς θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί δημοσίων εσόδων, πράγμα που σημαίνει ότι, εάν ο αγρότης αδυνατεί να καταβάλει την εισφορά του, το κράτος κατάσχει την περιουσία του.
- Από την άλλη, η Πολιτεία δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τις ανάλογες αποζημιώσεις. Το κράτος δύναται να μειώνει τις αποζημιώσεις, εάν αυτές υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα ετήσια έσοδα. Δύναται να δίνει προκαταβολή. Εφόσον, όμως, τα έσοδα δεν επαρκούν, μπορεί να περικόπτει το υπόλοιπο της οφειλόμενης αποζημίωσης. Επίσης, δύναται να αυξάνει το ποσοστό απαλλαγής, για καλλιέργειες που παρουσιάζουν συχνά ζημίες. Εναλλακτικά, δύναται να αυξάνει κατά βούληση την υποχρεωτική εισφορά.
- Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την οικονομική ευρωστία του ΕΛΓΑ, διότι δεν απαλλάσσεται από χρέη και τοκοχρεωλύσια, το κράτος δεν εγγυάται τυχόν δανεισμό ούτε την αποπληρωμή του δανείου, η πολιτεία δεν καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΛΓΑ.
- Επιπλέον, περικόπτονται πόροι που, μέχρι τώρα, κατευθύνονταν στον ΕΛΓΑ. Τελικά, ο αγρότης είναι ο κύριος συμμέτοχος στη χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ με την εισφορά του.
- Δεν γνωρίζουμε ποιοι κίνδυνοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά, ποιοι ανήκουν στην προαιρετική ασφάλιση, με τι εισφορές, με τι όρους, ποιο θα είναι το ύψος της αποζημίωσης, ποιο της απαλλαγής. Όλα αυτά παραπέμπονται σε Υπουργικές Αποφάσεις. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι παραλείπεται ολοκληρωτικά η ασφάλιση του φυτικού κεφαλαίου και απουσιάζουν σοβαρότατοι κίνδυνοι από τη ζωική παραγωγή. Το βέβαιο είναι ότι ο κλάδος της υποχρεωτικής ασφάλισης συρρικνώνεται δραματικά.
- Η υποχρεωτική εισφορά αυξάνεται σε όλους τους κλάδους παραγωγής. Για τις λοιπές εισφορές, δεν γνωρίζουμε το ύψος τους. Γνωρίζουμε, όμως, ότι οι παραγωγοί, για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, μπορεί να επιβαρυνθούν, πέραν της υποχρεωτικής και με πρόσθετη, προαιρετική και γενική εισφορά, καθώς και έξοδα εκτίμησης και επανεκτίμησης.
- Μέχρι τώρα, ο αγρότης πλήρωνε εισφορά εφόσον είχε παραγωγή. Τώρα υποχρεώνεται να πληρώσει ανεξαρτήτως παραγωγής και μάλιστα η ασφαλιζόμενη αξία της παραγωγής καθορίζεται με βάση και τη μέση παραγωγή ανά Νομό και την αξία του προϊόντος, παράγοντες που παρουσιάζουν ακραίες διακυμάνσεις.
- Ο ΕΛΓΑ έχει διεκπεραιώσει 13 προγράμματα ΠΣΕΑ με απόλυτη επιτυχία, όπως στις πυρκαγιές του 2007 και τους παγετούς του 2002 και 2004. Τώρα, αναίτια, τα ΠΣΕΑ μεταφέρονται στο Υπουργείο και, δια μέσου αυτού, στις Περιφέρειες, γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά για πολιτικές σκοπιμότητες.
Η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί σθεναρά απέναντι σε αυτό το νομοθέτημα που καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ. Καταδικάζει αυτόν τον μηχανισμό είσπραξης εισφορών και δίωξης των αγροτών. Καλούμε την Υπουργό να ανακαλέσει αυτό το ψευδεπίγραφο «σύστημα ασφάλισης» της αγροτικής δραστηριότητας, που θα αποτελέσει την ταφόπλακα της τελευταίας ελπίδας για προστασία του εισοδήματος του Έλληνα αγρότη».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου