Τους τελευταίους μήνες είναι αλήθεια ότι ζούμε σε ένα ρευστό γεωπολιτικό πεδίο, όπου σταθερές συμμαχίες και συνεργασίες μεταξύ παραδοσιακά συμμαχικών χωρών δοκιμάζονται.
Αιτία η αμφιλεγόμενη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, που ασκείται από τον Πρόεδρο-επιχειρηματία Τράμπ.
Αναφορικά με τoν Πρόεδρο των ΗΠΑ Τράμπ, είχαμε επισημάνει πως είναι θαυμαστής του Ερντογάν , ενώ και οι δύο εδράζουν την εξωτερική πολιτική των χωρών τους στη βάση του win-win και όχι στο Διεθνές Δίκαιο.
Αυτό σε συνδυασμό με την στρατιωτική άμπωτι των ΗΠΑ από την Ευρώπη, δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, την ώρα που η σύμμαχος χώρα της Ελλάδας το Ισραήλ, αποτελεί φραγμό για τα επεκτατικά σχέδια του Ερνοτγάν στη Συρία.
Κοινώς όσο Ελλάδα και Ισραήλ συμπλέουν κατά της Τουρκίας, τόσο δυσκολότερο για τον Ερντογάν να θέσει σε εφαρμογή τα επεκτατικά του σχέδια σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο και Συρία.
Συνομιλίες Ισραήλ-Τουρκίας για αποσυμπίεση της κατάστασης στη Συρία
Ωστόσο κατόπιν προτροπής του Τράμπ σε Νετανιάχου και Ερντογάν, Ισραήλ και Τουρκία διεξάγουν συνομιλίες για την αποσυμπίεση της κατάστασης στη Συρία για να αποφευχθεί στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ τους.
Ισραηλινή πηγή επιβεβαιώνει τις συνομιλίες με στόχο τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποσυμπίεσης της έκρυθμης κατάστασης στη Συρία.
Η πηγή είπε στο Channel 12 News ότι «θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, παρόμοιος με αυτόν που δημιουργήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας».
Το σχόλιο ακολούθησε τα λεγόμενα την Τετάρτη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε ζωντανή συνέντευξη στο CNN Turk ότι οι δύο χώρες θα έχουν συνομιλίες για το θέμα «όταν χρειαστεί».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Ynet, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας το βράδυ της Τετάρτης, ο Νετανιάχου είπε στους υπουργούς ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με την Τουρκία στη Συρία, αλλά δεν θα διστάσει να δράσει εάν χρειαστεί για να αμυνθεί.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα ζητήσει βοήθεια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εάν χρειαστεί, δεδομένης της στενής σχέσης του Τραμπ με τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κλιμακούμενες Ισραηλινές επιθέσεις
Οι δηλώσεις του Φιντάν ήρθαν μια εβδομάδα αφότου το Ισραήλ ενίσχυσε τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, ως προειδοποίηση προς τη νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό, καθώς κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να μετατρέψει τη χώρα σε τουρκικό προτεκτοράτο.
Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μια εκστρατεία για να καταστρέψει τις συριακές στρατιωτικές υποδομές, ώστε να μην μπορούν να το απειλήσουν, καθώς φοβάται πως εάν η Τουρκία εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ελευθερία δράσης της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή
Η Τουρκία είναι βασικός υποστηρικτής του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ισλαμιστών που ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία μετά από σχεδόν 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Το Ισραήλ είναι επιφυλακτικό για την ισλαμιστική παρουσία στα σύνορά του και έχει ασκήσει πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για να περιορίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στη χώρα.
Το Σάββατο, το Reuters ανέφερε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για τουλάχιστον τρεις αεροπορικές βάσεις στη Συρία όπου θα μπορούσε να αναπτύξει δυνάμεις ως μέρος μιας προγραμματισμένης κοινής αμυντικής συμφωνίας ,καθώς και να μπορεί να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της Συρίας.
Οι επιδιώξεις Ερντογάν
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτές οι συνομιλίες γίνονται αποκλειστικά για την αποκλιμάκωση στη Συρία και δεν αποσκοπούν στην εξομάλυνση των σχέσεων.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε το Ισραήλ «τη μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».
ΗΠΑ- Αζερμπαϊτζάν προσφέρουν "χείρα βοηθείας"
Στο ετήσιο Φόρουμ Πανεπιστημιακής Πολιτικής ADA στο Μπακού την Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ αναφέρθηκε στον προηγούμενο ρόλο της χώρας του στη διευκόλυνση των ισραηλινοτουρκικών δεσμών, σημειώνοντας ότι «και οι δύο χώρες είναι στενοί φίλοι του Αζερμπαϊτζάν».
«Ελπίζουμε ότι η διαδικασία θα οδηγήσει σε εξομάλυνση», είπε ο Αλίεφ για τη νέα εξέλιξη, προσθέτοντας: «Πιστεύω, παρά τις εύλογες ανησυχίες και παρά το αρκετά υψηλό επίπεδο δυσπιστίας, μπορούν να βρεθούν ακόμη λόγοι για ομαλοποίηση και τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Από την πλευρά του ο Τραμπ αυτοδιαφημίστηκε ως μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και Τουρκίας, στον αγώνα τους για την πολιτικά εύθραυστη Συρία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας μαζί με τον Νετανιάχου κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να βοηθηθούν από τις «εξαιρετικές σχέσεις» του προέδρου με τον Ερντογάν, τον οποίο είπε ότι του αρέσει πολύ και αποκάλεσε «πολύ έξυπνο».
«Είπα στον ισραηλινό πρωθυπουργό: «Μπίμπι, αν έχεις πρόβλημα με την Τουρκία, πραγματικά πιστεύω ότι θα μπορέσω να το λύσω», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι του Νετανιάχου.
«Ξέρετε, έχω μια πολύ, πολύ καλή σχέση με την Τουρκία και με τον ηγέτη της, και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το επιλύσουμε», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις Νετανιάχου
Ο Νετανιάχου εξέφρασε τις ισραηλινές ανησυχίες για την τουρκική επιρροή στη Συρία, ενώ ανέδειξε τον ρόλο του Αμερικανού Προέδρου ως μεσολαβητή.
Είχαμε σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία που έχουν επιδεινωθεί και δεν θέλουμε να δούμε τη Συρία να χρησιμοποιείται από κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως βάση για επίθεση στο Ισραήλ», είπε.
«Συζητήσαμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτή τη σύγκρουση με διάφορους τρόπους και νομίζω ότι δεν μπορούμε να έχουμε καλύτερο συνομιλητή από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτόν τον σκοπό», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.
Το συμφέρον της Ελλάδας
Οι παραπάνω εξελίξεις δεν είναι καθόλου καλές για τη χώρα μας, αφού κατά την άποψή μας ο Ερντογάν εφόσον τα βρεί με το Ισραήλ στη Συρία, θα επιχειρήσει να το εκμεταλλευθεί κλιμακώνοντας τις επιθετικές κινήσεις του σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια διάσπασης της συμμαχίας 3+1 στην περιοχή.
Η Ελλάδα έχει κάθε όφελος οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας να είναι εχθρικές, ωστόσο η παρέμβαση Τράμπ είναι καταλυτική προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, ενώ δεν αποκλείουμε στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος να επιχειρήσει μια νέα "Συμφωνία Αβραάμ" μεταξύ Άγκυρας-Τελ Αβίβ, εξέλιξη που θα ήταν πάρα πολύ επιζήμια για τα Εθνικά μας συμφέροντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου