Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Σπορά νεφών κατά της ανομβρίας

Συνάντηση Κ.Κεφαλογιάννη και Ν.Αντωνακάκη με τον Περιφερειάρχη για την λειψυδρία

Ρεπορτάζ Γεωργία Μακάκη

Στη σκιά της καταστροφικής ξηρασίας και της ανομβρίας στην Κρήτη και σε μια προσπάθεια να εξεταστούν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο βουλευτής Ν.∆. Ηρακλείου κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης πραγματοποίησε χθες το πρωί συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ.


Σταύρο Αρναουτάκη, όπου τέθηκαν επί τάπητος οραματικά έργα για την αξιοποίηση υδάτων τόσο του ποταμού Αναποδάρη, όσο και του Γεροπόταμου, καθώς και έργα κομβικής σημασίας για την άρδευση που θα ξεδιψάσουν όλο το νησί, δίνοντας το “φιλί” της ζωής στον αγροτικό κόσμο.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε το ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. κ.Νίκος Αντωνακάκης, ο οποίος γίνεται δέκτης της δυσαρέσκειας αγροτών που βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο κ. Αντωνακάκης, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του βουλευτή, ξεδίπλωσε τις πτυχές της αμείλικτης πραγματικότητας για την ξηρασία, η οποία, όπως έχει αναφέρει και σε άρθρο του, δεν αντιμετωπίζεται με... ευχές, αλλά μέσω τεχνολογικών λύσεων, για τις οποίες απαιτείται αποφασιστικότητα τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με στόχο τη εφαρμογή της μεθόδου σποράς νεφών για αύξηση βροχοπτώσεων, όπως συμβαίνει σε Αραβικά Εμιράτα, Κίνα και άλλες χώρες της Ε.Ε.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης ενημέρωσε τον κ. Αρναουτάκη για το ζήτημα που έφερε δυναμικά στο προσκήνιο με παρέμβασή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα, καθώς πρότεινε την εφαρμογή τεχνολογιών για την άμεση αύξηση των βροχοπτώσεων στην Κρήτη, με φόντο και τον... κόκκινο συναγερμό τεσσάρων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτασης ανάγκης.

Ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι η εξεύρεση άμεσης λύσης για τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος ήδη μετρά τις πληγές της... οικονομικής καταστροφής, με τον κ. Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη να αναφέρεται στο ζήτημα της τεχνητής βροχής, λέγοντας ότι αποτελεί μια έξυπνη και σύγχρονη λύση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση της σύμβασης του ΕΓΛΑ για μίσθωση συστήματος χαλαζικής προστασίας και αύξησης βροχοπτώσεων με εναέρια μέσα.

Για το θέμα αυτό, ο περιφερειάρχης συμφώνησε ότι το κεντρικό Κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ώστε να ενεργοποιηθεί αυτή η τεχνολογία και για την Κρήτη, για την οποία μάλιστα έχει εκπονηθεί και σχετική μελέτη.

Όπως περιέγραψε ο κ. Κεφαλογιάννης, «η εν λόγω σύμβαση, την οποία επαναπροκηρύσσει ο ΕΛΓΑ, αφορά στις περιοχές Κεντρικής, Ανατολικής, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, με δυνατότητα του ΕΛΓΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να χρησιμοποιεί τον μισθωμένο εξοπλισμό τόσο στις συμβατικές περιοχές εφαρμογής, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, για την πραγματοποίηση πτήσεων με σκοπό την αύξηση βροχής. Η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων όρων της ανωτέρω σύμβασης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου θα έλυνε το πρόβλημα της ανομβρίας στις περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Νίκος Αντωνακάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του στην “ΚΡΗΤΗ TV” δήλωσε: «Είμαι σίγουρος ότι η Πολιτεία θα λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, προκειμένου το νερό από πολύτιμο αγαθό να μη γίνει αντικείμενο ανταγωνισμού μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και αντικείμενο ιδιωτικής εκμετάλλευσης. Οι λύσεις πρέπει να είναι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.

Ασφαλώς, πρέπει να γίνουν τα μεγάλα φράγματα και τα μεγάλα υδρευτικά έργα, όμως από μόνα τους χωρίς... βροχή δεν έχουν λόγο... ύπαρξης. Άρα, πρέπει να δούμε μεσοπρόθεσμα τη μέθοδο σποράς νεφών και στο νησί μας. Ήδη, η μέθοδος εφαρμόζεται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, όπου υπάρχει ενεργή σύμβαση με τον ΕΛΓΑ, ενώ στο πλαίσιο της σύμβασης προβλέπεται η δυνατότητα του ΕΛΓΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να χρησιμοποιεί τα πτητικά μέσα και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός των... βροχοπτώσεων.

Γιατί αυτές οι λύσεις δεν εφαρμόζονται στην Κρήτη και σε μια εποχή με έντονο το πρόβλημα της ξηρασίας;;;».

Ο κ. Αντωνακάκης αναφέρθηκε στο ανάλογο ενδιαφέρον που υπήρξε πριν αρκετά χρόνια από την Περιφέρεια Κρήτης, στην οποία γνωστοποιήθηκε το 2016 μελέτη για την περιοχή της Κρήτης, που εκπόνησε ο επιστήμονας εγνωσμένου κύρους, καθηγητής Daniel Rosenfeld, ο οποίος τόνισε ότι είναι εφικτή η αύξηση των βροχοπτώσεων στο νησί.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στα έργα που έχουν εξασφαλιστεί για το νησί μας, τα οποία υπερβαίνουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν άμεσα, είναι ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για το φράγμα Αμιρών και την ένταξη των δικτύων του φράγματος της Πλακιώτισσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο τρίμηνο αναμένονται τα αποτελέσματα μελέτης που εκπονεί ολλανδική εταιρεία, ώστε η Κρήτη να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων της.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου