Το θέμα αναδεικνύει ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων «η Ελπίδα» με παρέμβαση του προς τον υφυπουργό κλιματικής κρίσης Χ.Τριαντόπουλο, ο οποίος τους προηγούμενους μήνες είχε ανακοινώσει ότι θα δοθεί ένα ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση ζημιών περιορισμένης κλίμακας σε «πράσινα» και «κίτρινα» σπίτια, μέσα από μια ευέλικτη διαδικασία.
Ωστόσο στην πράξη αυτό το οποίο αποδείχτηκε είναι ότι η διαδικασία δεν ήταν καθόλου ευέλικτη διότι απαιτούσε μεγάλο όγκο κατάθεσης εγγράφων και κυρίως απέκλειε τη συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των πληγέντων.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου «η Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί η τροπολογία θα κάλυπτε 2.000 άτομα όπως αποδείχτηκε μέχρι το τέλος του Αυγούστου κατάφεραν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής επτά άτομα και ως το τέλος του Σεπτέμβρη 35 άτομα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για μια ακόμα φορά η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων έμεινε εκτός, ακόμα και από αυτή την ελάχιστη οικονομική υποστήριξη αφού η τροπολογία εκτός των άλλων δεν έδινε το δικαίωμα συμμετοχής σε όσους δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα της στεγαστικής ενίσχυσης.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων «η Ελπίδα» με νέα παρέμβαση του στον αρμόδιο υπουργό, ζητά να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να μπορεί ο κόσμος να καταθέσει συμμετοχή στη διεκδίκηση αποζημίωσης η οποία θα πρέπει να διατεθεί με βάση τις πραγματικές τιμές της αγοράς.
Παράλληλα ο Σύλλογος ζητά να ξεμπλοκάρει και το ζήτημα της χρηματικής ενίσχυσης της οικοσκευής, διότι όσο και αν φαίνεται απίστευτο ακόμα και σήμερα δύο χρόνια μετά το σεισμό υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πληγέντων οι οποίοι ενώ έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο μαζί με δελτία αυτοψίας εξακολουθούν να μην έχουν εισπράξει ακόμα και αυτά τα λίγα χρήματα που ο νόμος προβλέπει για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου