Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Φόβοι για εξάπλωση ελονοσίας στην Κρήτη

Την εξάπλωση ελονοσίας στην Κρήτη φοβούνται φέτος οι εμπλεκόμενοι φορείς της Περιφέρειας Κρήτης και του ΙΤΕ, που προσπαθούν να καταγράψουν  όλες τις εστίες, ώστε να ξεκινήσουν στοχευμένα τους ψεκασμούς, πριν από την αύξηση των θερμοκρασιών που θα έχουμε πάρα πολύ σύντομα.

Έτσι, χθες υπέγραψαν σύμβαση για τη συνέχιση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών.

Στο κείμενο της σύμβασης αποκάλυψαν, μάλιστα, ότι κατά περιοχές στο νησί μας τα τελευταία χρόνια υπήρξαν κρούσματα ελονοσίας, που δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών από τη μια και των εργατών γης τρίτων χωρών, από την άλλη, που έρχονται χωρίς να έχουν εμβολιαστεί έναντι της ασθένειας, η οποία μεταδίδεται κυρίως από τα κουνούπια. Η σύμβαση είναι απευθείας ανάθεσης και υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας - Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, με τίτλο “Δράσεις εκτίμησης επιδημιολογικού κινδύνου πιθανής εγχώριας μετάδοσης της ελονοσίας στο αγροτικό περιβάλλον των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης”.

Η Περιφέρεια Κρήτης, με νόμιμο εκπρόσωπό της τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, και το ΙΤΕ, με νόμιμο εκπρόσωπό του τον καθηγητή του ΙΜΒΒ/ΙΤΕ Ιωάννη Βόντα, συμφώνησαν στο συνολικό ποσό 34.900 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και ανακοίνωσαν ότι: «Κατά τα προηγούμενα έτη στην Περιφέρεια Κρήτης σημειώθηκαν σποραδικά εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, ενώ στην επικράτειά της υπάρχουν περιοχές αυξημένου δυνητικά κινδύνου, καθώς συνδυάζουν, πέραν της ύπαρξης συγκέντρωσης εστιών αναπαραγωγής υψηλής παραγωγικότητας σε προνύμφες κουνουπιών, μεγάλο αριθμό εργατών γης προερχόμενων από περιοχές ενδημικές για την ελονοσία. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος επανεμφάνισης της νόσου είναι τοπικά αυξημένος. Σε περίπτωση εμφάνισης, άμεσος ψεκασμός σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας». 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου