Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Οι κοινόχρηστοι χώροι και τα σενάρια της Λότζια

τι  ζητούν οι καταστηματάρχες και τι αντιπροτείνουν από τον Δήμο
Η "καυτή πατάτα" της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη για όλο το 2020, που διεκδικούν αδιαπραγμάτευτα όλες οι επιχειρήσεις εστίασης καφέ και εστιατορίων του Ηρακλείου έχει τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής λειτουργίας της δημοτικής Αρχής, που έχει βάλει στο τραπέζι όλα τα εναλλακτικά σενάρια σε σχέση με την οικονομική διαχείριση της νέας πραγματικότητας την οποία καλείται να αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Λιλιαν Δαφερμάκη στην εφημεριδα ΠΑΤΡΙΣ,  τρία διαφορετικά σενάρια έχουν αρχίσει ήδη να αποκρυσταλλώνονται στο πλαίσιο του εσωτερικού διαλόγου που έχει ανοίξει στη Λότζια, αφού εκτός από την αποδοχή του αιτήματος των καταστηματαρχών, μια δεύτερη πρόταση που έχει τεθεί είναι να γίνουν μειώσεις της τάξης του 50% στα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ μια τρίτη εναλλακτική λύση που διατυπώνεται είναι να διατεθεί περισσότερος κοινόχρηστος χώρος.
Οι προτάσεις μπορούν να λειτουργήσουν και συνδυαστικά όπως τονίζουν τα στελέχη της δημοτικής Αρχής τα οποία υπογραμμίζουν ότι τον τελικό λόγο θα τον έχει η οικονομική υπηρεσία.
Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες στη δημοτική ομάδα, όπου τονίσθηκε ότι μια ενδεχόμενη απαλλαγή των καταστημάτων εστίασης από τα δημοτικά τέλη θα σημάνει για το ταμείο της Λότζια μια ετήσια απώλεια της τάξης των 750 χιλ. ευρώ. Και βέβαια κάποιοι εκτιμούν ότι το ποσό αυτό μπορεί να είναι διαχειρίσιμο, αλλά στην πορεία μπορεί να προκύψουν και πολλά άλλα αντίστοιχα αιτήματα και να οδηγήσουν το δημοτικό ταμείο σε αδιέξοδες καταστάσεις.
Ειδικότερα αυτό το οποίο τονίζεται είναι ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή μιας διαδρομής που δεν αντιστοιχεί σε δρόμο ταχύτητας αλλά σε μαραθώνιο, σε ό,τι αφορά τις ανάγκες της κοινωνίας που καλείται να διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ειδικότερα η προσέγγιση που υπάρχει από στελέχη της δημοτικής Αρχής είναι ότι είμαστε μόνο στην αρχή μιας εξαιρετικά ρευστής κοινωνικής πραγματικότητας, όπου τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη.
Στη βάση αυτή είναι ίσως ακόμα νωρίς να εκτιμηθεί ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες αφού η εξέλιξη των πραγμάτων μπορεί να απαιτήσει πολλά περισσότερα από αυτά που σήμερα εμφανίζονται ως κυρίαρχα αιτήματα, αύριο μπορεί να ανατραπούν από απαιτήσεις που θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι αν από τώρα γίνουν με- γάλα βήματα που θα έχουν οικονομικές παρενέργειες στην ευρωστία του δημοτικού ταμείου, ίσως δεν υπάρχουν οι δυνάμεις για την επόμενη μέρα που μπορεί να είναι ακόμα δυσκολότερη και πολύ πιο απαιτητική.
Στη βάση αυτή τίθενται εναλλακτικές προτάσεις για τη μείωση των δημοτικών τελών στο 50% συνδυαστικά με τη διάθεση μεγαλύτερης έκτασης κοινόχρηστου χώρου. Ωστόσο ειδικά αυτό το τελευταίο η πλευρά των καταστηματαρχών δεν θέλει καθόλου να το ακούσει, αντιλαμβανόμενη ότι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι πολύ συγκεκριμένοι, και δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτούς.
Οι εκπρόσωποι της εστίασης οι οποίοι στο παρελθόν διεκδικούσαν όλο και περισσότερο ζωτικό χώρο για να αναπτύξουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους, υποστηρίζουν ότι σήμερα ένα τέτοιο αίτημα θα ανάψει μεγάλες φωτιές στον κλάδο, όχι μόνο λόγω των διαμαρτυριών των πολιτών, καθώς θα δυσκολευτεί η πρόσβασή- τους στους κοινόχρηστους χώρους αλλά και λόγω των καταστηματαρχών που θα ερίζουν για τη διαχείριση του.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι δεν έχουν όλα τα καταστήματα πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους αλλά και όταν αυτό συμβαίνει, κάποια σημεία είναι περισσότερο προνομιακά και κάποια πιο αδικημένα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δημιουργούνται διαφορετικές ταχύτητες σε σχέση με τη διαχείριση των ίδιων των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου