Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Σκουρλέτης: Εκλογές με απλή, τον Οκτώβριο του 2019

Αγοραστός- Πατούλης: Δεν παρέχουμε πολιτική νομιμοποίηση στο νομοθέτημα της Κυβέρνησης
Τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019 θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής. 
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).


Για το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός, ενώ ότι θα υπάρξει διαβούλευση πριν την κατάθεσή του στη Βουλή, αν και, όπως είπε, έχει προηγηθεί σχετικός διάλογος στα περιφερειακά συνέδρια, στην ομάδα εργασίας που συστήθηκε σχετικά στο ΥΠΕΣ κ.λπ. «Μήπως συνηθίσατε σε νομοσχέδια fast track που ετοιμάζονταν σε 15 μέρες ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως συνέβαινε στο παρελθόν;» έθεσε το ρητορικό ερώτημα, απαντώντας σε κατηγορίες περί ελλιπούς χρόνου διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου.

Παρουσιάζοντας επιγραμματικά τον «Κλεισθένη Ι» (το δεύτερο μέρος θα καταρτιστεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση), ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι:

Αποσυσχετίζονται από τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019.

Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Ως εκλογικό σύστημα καθιερώνεται η απλή αναλογική, «όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος». Με αυτό το σύστημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός, «δεν πρόκειται να υπάρξουν δικτατορίες των μειοψηφιών και δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους, όπως μας κατηγορούν».

Αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις που θα συναποτελούν τις περιφερειακές και δημοτικές Αρχές, αντίστοιχα.

Καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους οικισμούς κάτω τω 500 κατοίκων.

Ενεργοποιούνται τα τοπικά δημοψηφίσματα.

Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν και να συμμετάσχουν σε εταιρείες κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικά ο υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούν οι μητροπολιτικοί δήμοι της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο ΔΣ της ΕΥΑΘ.

Συστήνεται διαρκής επιτροπή σε διυπουργικό επίπεδο με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων.

Θεσπίζεται ο Ελεγκτής Νομιμότητας, ο οποίος θα είναι μία αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και θα συγκροτείται από νομικούς.

Επιπλέον, ο κ. Σκουρλέτης διέψευσε κατηγορηματικά ότι σχεδιάζεται ο διορισμός, από την κεντρική διοίκηση, γραμματέων στους ΟΤΑ.

Αγοραστός- Πατούλης: Δεν παρέχουμε πολιτική νομιμοποίηση στο νομοθέτημα της Κυβέρνησης
«Δεν θα παράσχουμε πολιτική νομιμοποίηση σε διαδικασίες "εξπρές" ψήφισης του νομοσχεδίου» του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε με έμφαση ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε επίσης ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να διεξαχθεί «με συμπλεγματικές λογικές και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή «εικονική διαβούλευση. Θέλουμε καθαρές θέσεις -να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας», είπε αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανέβηκε στη συνέχεια στο βήμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου