Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

23,2 δισ. ευρώ οι απώλειες των μισθωτών σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Τεράστια ήταν η καθίζηση των αμοιβών των μισθωτών αλλά και του τζίρου και κατ’ επέκταση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης με αποτέλεσμα να χαθεί πλούτος της τάξης των 63,3 δισ. ευρώ το διάστημα 2008-2017.
Το υπέρογκο αυτό ποσό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του σημερινού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής οι απώλειες των μισθωτών έφθασαν τα 23,2 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση των μεικτών αποτελεσμάτων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων διαμορφώθηκε σε 40,1 δισ. ευρώ προκαλώντας ασφυξία στην αγορά.

Oπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι συνολικές αμοιβές των μισθωτών από τα 82,94 δισ. ευρώ το 2018 διολίσθησαν στα 59,74 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όπως αναφέρει το Βήμα πρόκειται για μια μείωση κατά 23,2 δισ. ευρώ ή 28%. Στο διάστημα αυτό είχαμε τη μεγάλη συρρίκνωση των μισθών με αλλεπάλληλες περικοπές τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Περιορισμός δαπανών

Παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων, ενώ τα τελευταία χρόνια κερδίζουν σταθερά έδαφος οι ευέλικτες μορφές εργασίας, με τους νεοπροσλαμβανομένους να αρκούνται σε μισθούς κοντά στο όριο της φτώχειας, πέριξ των 400 ευρώ τον μήνα.

Τα στοιχεία από το σύστημα Εργάνη δείχνουν ότι πλέον οι έξι στις 10 νέες προσλήψεις αφορούν είτε μερική είτε εκ περιτροπής απασχόληση. Ως εκ τούτου περιορίστηκαν κατά πολύ οι δαπάνες μισθοδοσίας τόσο των επιχειρήσεων όσο και του Δημοσίου.

Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και από τα δεδομένα που περιέχονται σε νέα έκθεση που δημοσίευσε εντός της εβδομάδας το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο (ETUI) με τον τίτλο «Συγκριτική αξιολόγηση της εργασίας στην Ευρώπη 2018».

Πιο αναλυτικά, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό πτώσης των πραγματικών μισθών την περίοδο 2010-2017. Στη χώρα μας η μείωση έφθασε το 19,1%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Κύπρος (με -10,2%) και στην τρίτη η Πορτογαλία (-8,3%). Το 2017 στην Ελλάδα καταγράφηκε οριακή μείωση μισθών κατά 0,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου