Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Κίνδυνο στις τράπεζες «βλέπει» το ΔΝΤ

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε αργά χθες το βράδυ την επί της αρχής χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν μόνον αφού κι εφόσον  οι Ευρωπαίοι αποσαφηνίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Το πραγματικά»επικίνδυνο» σημείο της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΝΤ ωστόσο αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την κυβέρνηση και τις εποπτικές αρχές να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση των στρες τεστ στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να διασφαλιστεί ότι στο τέλος του προγράμματος θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
Επίσης, ζητάει από την Αθήνα να μην ανατρέψει τις αλλαγές που έχουν γίνει στις εργασιακές σχέσεις και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018.
Το χρέος σύμφωνα με το βασικό σενάριο αναμένεται να υποχωρήσει στο 160% του ΑΕΠ έως το 2022 από 176% που είναι σήμερα.
Ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα κινηθούν υψηλότερα του ορίου του 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2028, για να αυξηθούν στο 20% έως το 2030, φθάνοντας περίπου στο 45% του ΑΕΠ έως το 2060.
Το χρέος προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο 150% του ΑΕΠ έως το 2030 και να σημειώσει στη συνέχεια εκρηκτική αύξηση φθάνοντας το 195% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
Το χρέος, γράφει η έκθεση παραμένει μη βιώσιμο. Μια στρατηγική μείωσης του χρέους που βασίζεται στη διατήρηση πρωτοφανών πρωτογενών πλεονασμάτων ή υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ για παρατεταμένες χρονικές περιόδους δεν είναι αξιόπιστη, ακόμη και με πλήρη εφαρμογή των προγραμματισμένων πολιτικών
Έτσι το ΔΝΤ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του πως για να καταστεί βιώσιμο το χρέος, χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση από τους Ευρωπαίους εταίρους και ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια στρατηγική με πιο ‘‘ρεαλιστικές υποθέσεις’’ για την ελληνική οικονομία.
‘‘Αναμένουμε το σχέδιο να συμφωνηθεί σύντομα μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της’’, αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς ‘‘η αποτελεσματικότητα της νέας αυτής συμφωνίας εξαρτάται από τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και από την εφαρμογή του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου