Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Μαρίνος Παττακός: "Στόχος μας είναι η κινητοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου για την προστασία των πολιτών"

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ENDOSPOLIS .gr και εμείς αναδημοσιεύουμε μίλησε για τα σχέδια της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ηρακλείου, τις ελλείψεις που παρουσιάζονται αλλά και για το κατά πόσο είναι θωρακισμένη η περιοχή μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με τα λόγια του να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Ερωτ.: Ποια τα σχέδια και οι στόχοι σας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προστασίας του πολίτη στο Ηράκλειο;

Απαντ.: Η Πολιτική Προστασία διέπεται από το νόμο 3013/2002 και αποβλέπει στην προστασία της ζωής, υγείας και περιουσίας των πολιτών από φυσικές και λοιπές καταστροφές που προκαλούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των συνεπειών από τις καταστροφές αυτές. Ως εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου σας ενημερώνω ότι κινούμεθα σε αυτή την κατεύθυνση, με την εφαρμογή των υφιστάμενων σχεδίων έκτακτης ανάγκης, συντονίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την κινητοποίηση των Υπηρεσιών του Δήμου, συνδράμοντας τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στις παρεχόμενες υπηρεσίες για την προστασία των πολιτών στο Δήμο Ηρακλείου.

Ερωτ.: Τι αντιπλημμυρικά μέτρα έχουν ληφθεί ενόψει της χειμερινής περιόδου;

Απαντ.: Έγγραφη ενημέρωση προς την αρμόδια υπηρεσία Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλείου για έγκαιρο προληπτικό καθαρισμό εσχαρών και αγωγών ομβρίων υδάτων εν όψει της χειμερινής περιόδου, όπως και αυτή έγινε. Στήριξη του έργου καθαρισμού Γιόφυρου ποταμού από συνεργεία του Δήμου μαζί με την καθ ύλη και κατά τόπο αρμόδια Π.Ε. Ηρακλείου, για την μελέτη, ανάθεση και εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και εργασιών καθαρισμού υδατορεμάτων. Εκδόθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο που θα κοινοποιηθεί στους πολίτες με τους λογαριασμούς ΔΕΥΑΗ με πληροφορίες για την αντιμετώπιση καταιγίδων, πλημμυρών, χιονοπτώσεων και άλλων φυσικών καταστροφών.

Ερωτ.: Πόσο θωρακισμένη είναι η πόλη μας σε περίπτωση σεισμού ή σε οποιαδήποτε άλλη έκτακτη περίπτωση;

Απαντ.: Η πόλη του Ηρακλείου ευρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, με ιστορικό σεισμογενές παρελθόν στο πέρασμα των αιώνων. Υπάρχουν παλιά κτίρια καθώς και άλλα που έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν χαρακτηριστεί ετοιμόρροπα. Όμως οι νέοι πολεοδομικοί κανονισμοί που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια έχουν σαφέστατα βελτιώσει την αντισεισμική θωράκιση της πόλης. Η επικαιροποίηση του σχεδίου Ξενοκράτης που αφορά την κινητοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου σε περίπτωση καταστροφικού σεισμού, θεωρείται σοβαρό προληπτικό και κατασταλτικό μέτρο για την ασφάλεια των πολιτών.

Ερωτ.: Τι ελλείψεις-προβλήματα υπάρχουν που πιθανότατα να παρεμποδίζουν αυτή τη στιγμή τις δράσεις σας; Και αν έχουν ληφθεί μέτρα για την κάλυψη-αντιμετώπιση τους;

Απαντ.: Η Δημοτική Αρχή έχει θέσει την αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας σε πρώτη προτεραιότητα. Όμως τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε θέματα εξοπλισμού και οικονομικών δεδομένων απασχολούν σοβαρά όλους τους Δήμους, αλλά και το Δήμο Ηρακλείου. Στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου υπάρχει μόνο ο κωδικός 50.000 ευρώ πυροπροστασίας σε ετήσια βάση από κρατική επιχορήγηση. Γενικά η Ελλάδα υστερεί στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και από την Κύπρο. Ο Δήμος Ηρακλείου σε σύγκριση με άλλους Δήμους της Κρήτης, έχει τη δυνατότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια στον τομέα ενημέρωσης των πολιτών και εκπαίδευσης του προσωπικού του Δήμου. Αυτό το διάστημα ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει στο διακρατικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα PACES Ελλάδα-Κύπρος-Μάλτα-Αυστρία, για την εκπαίδευση των Υπηρεσιών σε θέματα μετασεισμικής προστασίας.

Ερωτ.: Τι καινούργιο έχει να προσφέρει η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στον Ηρακλειώτη;

Απαντ.: Ο προγραμματισμός αντισεισμικών έργων και δράσεων του ΣΟΑΠ και ΒΑΑ με ειδικό στόχο την μείωση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, είναι η νέα καινοτόμα προσπάθεια της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας για την βελτίωση υπηρεσιών ασφάλειας στους πολίτες του Ηρακλείου. Στα πλαίσια του ειδικού στόχου κατατέθηκαν συνολικά 16 δράσεις προϋπολογισμού 5.385.000 ευρώ, όπως: Προσαρμογή σε μέτρα για την κλιματική αλλαγή π.χ, διάβρωση, πυρκαγιές, πλημμύρες, καταιγίδες, ξηρασία. Πρόληψη και διαχείριση φυσικών κινδύνων σεισμών και κινδύνων που συνδέονται με ανθρώπινες δραστηριότητες, τεχνολογικά ατυχήματα κ.λ.π.

Ερωτ.: Και τι ζητάει εκείνη από τον πολίτη στο πλαίσιο της καλύτερης συνεργασίας-αποτελεσματικότητας των έργων- δράσεων που γίνονται;

Απαντ.: Ως Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου καλούμε τους Δημότες μας να επαγρυπνούν, παρακολουθώντας τα προγράμματα ενημέρωσης, τις οδηγίες της ιστοσελίδας της Πολιτικής Προστασίας, να στελεχώσουν εθελοντικά τις ομάδες εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμοδίων Υπηρεσιών σε περίπτωση κινητοποιήσεων για την αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου