Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Το Σάββατο η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας

Με όλες τις πρέπουσες τιμές κλήρος και λαός θα υποδεχτεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, τον Σεβ. νέο μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο, ο οποίος εκλέχτηκε  ομόφωνα από τους 8 αρχιερείς των Μητροπόλεων της Κρήτης, ως ο αξιότερος μεταξύ ίσων,  για να αναλάβει την πνευματική διοίκηση της χηρεύουσας Μητρόπολης μετά την εκδημία του αοιδίμου μητροπολίτη κυρου Ευγενίου.

Στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου θα αναχωρήσουν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης για την Ιεράπετρα σε πομπή οι 9 αρχιερείς, με επικεφαλής τον Σεβ. αρχιεπίσκοπο  Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο.

Στις 11:15 θα γίνει μια σύντομη στάση της πομπής στην πλατεία του Ίστρου Καλού Χωριού, που αποτελεί την πρώτη ενορία της Ι.Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας, παρότι ανήκει στον Δήμο Αγίου Νικολάου, όπου το νέο μητροπολίτη θα υποδεχτούν ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Ζαχαριουδάκης, εφημέριος του Καλού Χωριού και θα απευθύνει σύντομα χαιρετισμό ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ Αντώνης Ζερβός.

Στις  12:00 το μεσημέρι η πομπή θα αφιχθεί στην μικρή πλατεία μπροστά στο παραλιακό ανοικτό Γυμναστήριο της  Ιεράπετρας, στην αρχή της οδού Εμμ. Λαμπράκη, όπου θα έχει στηθεί εξέδρα έξω από το ξενοδοχείο ‘’Άστρον’’. Εκεί το νέο  ποιμενάρχη  θα υποδεχτεί ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης  θα τον καλωσορίσει, θα του κάνει ένα συμβολικό δώρο και θα του ανακοινώσει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που τον ανακηρύσσει επίτιμο δημότη Ιεράπετρας.

Από εκεί θα ξεκινήσει λίγα λεπτά αργότερα η πορεία του ιερού κλήρου και του λαού που θα έχει συγκεντρωθεί, με τελικό προορισμό την Μητρόπολη.

Στις12:30 θα ξεκινήσει η τελετή της ενθρόνισης στον ιερό καθεδρικό ναό της Αγίας Φωτεινής . Μετά το τέλος της τελετής ενθρόνισης θα τελεστεί από το νέο μητροπολίτη Τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου θα τελεστεί ο όρθρος και η θεία λειτουργία στον Ιερό καθεδρικό ναό της Αγίας Φωτεινής, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.


Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης 

O Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.  Κύριλλος (κατά κόσμον Γεώργιος) Διαμαντάκης,  γεννήθηκε στις Κάτω Ασίτες Ηρακλείου στις 19.7.1971. Τις εγκύκλιες σπουδές έλαβε στη γενέτειρά του, στο Γυμνάσιο Αγίου Μύρωνα και στο Γενικό Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου.

Στη συνέχεια φοίτησε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε το πτυχίο τον Μάρτιο του 1995.

Από τα εφηβικά του χρόνια συνδέθηκε με την ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι και τον τότε Ηγούμενό της και μετέπειτα Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιο (Πολίτη), τον οποίο και ακολούθησε αμέσως μετά την ενθρόνισή του στην Ιεράπετρα.

Εκάρη Μοναχός από τον μακαριστό Γέροντά του Μητροπολίτη Ευγένιο στις 24.6.1995 στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας, και στο Καθολικό της ίδιας Μονής στις 25.6.1995 χειροτονήθηκε Διάκονος. Στις 17.5.1998 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας και την ίδια ημέρα έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας διορίσθηκε από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ευγένιο στις 1.1.1999, θέση από την οποία διακόνησε για δεκαοκτώ έτη.

Διακόνησε τις λειτουργικές και διοικητικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας από διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων του Γραμματέα αυτής, του Γραμματέα του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, του Ηγουμενοσυμβούλου της Ιεράς Μονής Τοπλού, του εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας Κρήτης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», του Μέλους και Γραμματέα του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως «Παναγία η Ακρωτηριανή» κ.α.

Εκτός την ενασχόλησή του με το λειτουργικό, το κηρυκτικό και το διοικητικό έργο, ασχολήθηκε με την αναστήλωση, συντήρηση και ανάδειξη των χριστιανικών μνημείων της Ι. Μητροπόλεως, ενώ για 22 συναπτά έτη ήταν υπεύθυνος και επιμελητής όλων των εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, συμπεριλαμβανομένων της διμηνιαίας περιοδικής εκδόσεως «Άγκυρα Ελπίδος» και των ένθετων «Κοντά στον Χριστό» για τα παιδιά και «Νεανικά Αγκυροβολήματα» για τους νέους, του ετήσιου εγκολπίου ημερολογίου τσέπης, αλλά και των εκδόσεων του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» κ.α.

Από το έτος 2001 έως και σήμερα, παράλληλα με τα καθήκοντά του στην Πρωτοσυγκελλία της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, υπηρέτησε και στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης από διάφορες θέσεις διακονίας.

Από τις 6.6.2001 με Συνοδική Απόφαση διορίσθηκε αρχικά Κωδικογράφος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Στις 26.5.2005 εξελέγη παμψηφεί Υπογραμματέας, ενώ 12.9.2010 επίσης παμψηφεί εξελέγη Αρχιγραμματέας Αυτής έως σήμερα.

Με Απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου στις 30.10.2003 διορίσθηκε Γραμματέας του επισήμου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος», και με Συνοδική Απόφαση στις 7.11.2006 διορίσθηκε Διευθυντής εκδόσεως, έχοντας εξ αρχής την ευθύνη της προετοιμασίας και την επιμέλεια της εκτυπώσεώς του μέχρι την εκλογή του σε Αρχιγραμματέα.

http://www.cretalive.gr/crete/to-sabbato-h-enthronish-toy-neoy-mhtropolith-ierapytnhs-kai-shteias

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου