Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Άστεγοι φοιτητές

Σε απόγνωση βρίσκονται 16 φοιτητές του παραρτήματος Χανίων του Τ.Ε.Ι. Κρήτης που παρότι, με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, δικαιούνται δωρεάν στέγαση, ζουν ως… άστεγοι, αφού το Τ.Ε.Ι. δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα κατάλυμα για τη διαμονή τους. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι οι φοιτητές είτε να υποχρεώνονται σε φίλους για να τους φιλοξενήσουν είτε να πηγαινοέρχονται καθημερινά με λεωφορείο στα σπίτια τους σε άλλους Νομούς της Κρήτης είτε ακόμα και να μένουν σε…
σπίτια – φαντάσματα!
Ενδεικτική είναι η περίπτωση 2 σπουδαστών, του τριτοετή Ματθαίου από το Ηράκλειο και του δευτεροετή Μανώλη από τη Σητεία (τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), που περιέγραψαν στα “Χ.Ν.” τον Γολγοθά που βιώνουν μαζί με τους συμφοιτητές τους από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. «1η Οκτωβρίου ξεκινάνε τα μαθήματα κανονικά, ενώ τα αποτελέσματα για τις εστίες είχαν ανακοινωθεί από τον Αύγουστο», εξηγούν και προσθέτουν: «Οταν λοιπόν ήταν να ξεκινήσουν τα μαθήματα και πήραμε τηλέφωνο για να δούμε τι θα γίνει μας είπαν ότι ο διαγωνισμός δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα και να ξανακαλέσουμε την άλλη εβδομάδα. Πήραμε ξανά, πολλές φορές, αλλά δεν υπήρξε καμία θετική απάντηση ότι βρέθηκε εστία». Συνεχίζοντας τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τις 18 Οκτωβρίου μια 2η προκήρυξη για την ανάδειξη κάποιου ανάδοχου – ξενοδοχείου που θα υπογράψει σύμβαση με το Τ.Ε.Ι. Κρήτης και θα στεγάσει τους φοιτητές καθώς η πρώτη προκήρυξη έληξε χωρίς αποτέλεσμα.
Στο μεταξύ, τα παιδιά είναι αναγκασμένα να βρουν μόνα τους, όπως και όπου μπορούν, μια στέγη για να παραμείνουν στα Χανιά και να παρακολουθούν τα μαθήματα που έχουν ήδη ξεκινήσει. «Την πρώτη εβδομάδα έμεινα σε έναν φίλο μου που δέχθηκε να με φιλοξενήσει. Ωστόσο, εγώ δεν αισθάνομαι όμορφα. Εκατσα 4-5 μέρες εκεί και μετά πήγα στο Ηράκλειο στο σπίτι μου. Επιστρέφοντας -γιατί τα μαθήματα γίνονται κανονικά- δεν ήθελα να επιβαρύνω το ίδιο παιδί και ζήτησα φιλοξενία από έναν άλλο φίλο μου» αναφέρει ο Ματθαίος και προσθέτει ότι σε ακόμα δυσχερέστερη θέση από εκείνον βρίσκονται 7 παιδιά, νεοεισαχθέντες που δεν έχουν κανέναν γνωστό ή φίλο στην πόλη για να ζητήσουν προσωρινή φιλοξενία… Δραματική, ωστόσο, είναι και η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Μανώλης: «Εγώ από 1 Οκτωβρίου έψαχνα για το πού θα μείνω χωρίς να βρω κάτι φτηνό που να μπορώ να αντεπεξέλθω. Ετσι, με “μέσον” βρέθηκε ένας χώρος που δέχθηκαν να μείνω για λίγες ημέρες ίσα για να μην βρέχομαι», τονίζει, ενώ όταν του ζητάμε περισσότερες διευκρινίσεις η απάντησή του είναι σοκαριστική: «Είναι ένα διαμέρισμα σε μια παλιά πολυκατοικία που δεν έχει ούτε έπιπλα, ούτε ρεύμα. Πάλι καλά είναι ακόμα καλοκαιρία και μπορώ να κάνω μπάνιο…».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο, δηλαδή από αρχές Οκτωβρίου, ο Μανώλης και ο Ματθαίος αποφάσισαν να αναζητήσουν οι ίδιοι ανάδοχο για το Τ.Ε.Ι. και άρχισαν να επισκέπτονται πόρτα – πόρτα τα ξενοδοχεία των Χανίων «ζητιανεύοντας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, έστω και μεμονωμένα δωμάτια που θα μπορούσαν να νοικιαστούν στο Τ.Ε.Ι. για να μείνουν φοιτητές που είναι χωρίς στέγη. Δυστυχώς, όμως, μέχρι στιγμής οι προσπάθειές τους είναι χωρίς αποτέλεσμα. «Εχει περάσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες η σκέψη από το μυαλό μου να εγκαταλείψω τις σπουδές. Επειδή όμως κάποιοι λένε ότι είμαι καλός σε αυτό που κάνω, μού λένε να μην τα παρατήσω. Πάντως με αυτή την κατάσταση δεν έχω όρεξη για να διαβάσω» σημειώνει ο Μανώλης και συμπληρώνει ο Ματθαίος: «Δεν είναι εύκολο να ασχοληθείς με τα μαθήματα όταν είσαι φιλοξενούμενος. Κάθε μέρα σκέφτομαι πότε και αν θα βρεθεί μια λύση για να μπορώ κι εγώ να έχω το δωμάτιό μου».

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου