Απόφαση για επιβολή των capital controls από αύριο έλαβε το Συμβούλιο Συστημικής Σταθερότητας που συνεδρίασε στο Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες του theTOC.gr.Eνα υψηλού ρίσκου πολιτικό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών παίζεται τις τελευταίες ώρες με βασικούς πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και την ΕΚΤ.
Όπως είναι γνωστό, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μην προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες πέραν αυτής που είχαν στη διάθεση τους έως την Παρασκευή. Μετά από αυτό οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πως θα λειτουργήσουν αύριο καθώς τα περιθώρια των διαθεσίμων κεφαλαίων έχουν στενέψει απελπιστικά.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ΕΚΤ παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει capital controls και μάλιστα η απόφαση να υλοποιηθεί από σήμερα με ειδική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, η κυβέρνηση απέρριψε αυτήν την πρόταση.
Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ώρες πριν ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο BBC είχε αφήσει να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο των capital controls αλλά μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου το ΥΠΟΙΚ διέψευσε αυτήν την πιθανότητα.
Ο νοών νοείτο....
Με αυτά τα δεδομένα και από τη στιγμή που η κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους αποφεύγει να χρεωθεί το κόστος, η καυτή πατάτα περνάει στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι οποίες πρέπει να εκπονήσουν εναλλακτικά σχέδια για την αυριανή μέρα και συγκεκριμένα να απαντήσουν με δική τους ευθύνη στο ερώτημα πως θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες, χωρίς επαρκή χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις αναμενόμενες υψηλές εκροές καταθέσεων που θα προκύψουν.
Το πρόβλημα καθίσταται εκρηκτικό. Είναι πολύ πιθανόν οι τράπεζες να ανοίξουν και να κλείσουν σε λίγες ώρες. Επίσης, ορισμένοι προβλέπουν ένταση στα υποκαταστήματα καθώς η κοινή γνώμη εμφορείται πλέον από έντονη αγωνία για τις καταθέσεις τους
Το δεύτερο και πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις αιτήσεις για αναλήψεις και κατεβάσουν τα ρολά αυτή η κατάσταση σημαίνει «πρακτικά χρεοκοπία».
Όταν λοιπόν επαναλειτουργήσουν θα πρέπει να έχουν κεφαλαιοποιηθεί κατάλληλα σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές τραπεζικές οδηγίες.
Η κεφαλαιοποίηση ως γνωστόν εξασφαλίζεται πρώτα από τους μετόχους των τραπεζών και στη συνέχεια είναι πιθανόν να χρειαστεί με bail in η συμμετοχή και των καταθετών με κούρεμα των χρημάτων τους.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό σε κύκλους των διοικησεων των τραπεζών εξετάζεται η πρόταση για τραπεζική αργία (Bank Holiday) αύριο και τις επόμενες ημέρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Σε λίγη ώρα ξεκινά η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής ευστάθειας με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ, Βαρουφάκη, του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, του προέδρου του ΤΧΣ Γ. Μιχελή και της προέδρου της Ένωσης Ελληικών Τραπεζών Λ. Κατσέλη.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το Προεδρικό Διάταγμα για την αναστολή λειτουργίας των τραπεζών είναι ήδη έτοιμο.
Τα δύο σενάρια για τη Δευτέρα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δύο παραμένουν τα πιθανότερα σενάρια, σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν ανοίξουν τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το πρώτο, οι επόμενες δύο ή τρεις ημέρες ενδέχεται να χαρακτηριστούν τραπεζική αργία (bank holiday), να παραμείνουν δηλαδή κλειστές οι τράπεζες και μετά το πέρας αυτού του σύντομου χρονικού διαστήματος να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα επιβληθούν από αύριο.
Tα capital controls -σε περίπτωση που αυτά επιβληθούν- θα συνοδεύονται από αναλυτική εγκύκλιο της ΤτΕ η οποία θα προσδιορίζει με λεπτομέρεια τα όρια (ανά ημέρα, μήνα, καταθέτη, τράπεζα) στις αναλήψεις μετρητών, καθώς και πως ακριβώς αυτά θα εφαρμοστούν σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν συνδικαιούχοι λογαριασμών. Στην εγκύκλιο θα προβλέπονται ακόμη οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις για την αποστολή εμβασμάτων, τις πληρωμές στο εξωτερικό, το web banking, κ.α
Πρέπει να σημειωθεί πως από τη στιγμή που επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, η άρση τους δεν είναι μια απλή υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Κύπρου, τα capital controls που επιβλήθηκαν το 2013 καταργήθηκαν πλήρως τον περασμένο Απρίλιο.
Η επίσημη απόφαση της ΕΚΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του.
Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής, το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο όριο για την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή (26 Ιουνίου, 2015).
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να επανεξετάσει την απόφασή του.
Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των οικονομιών της ευρωζώνης».
Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Η Τράπεζα της Ελλάδας, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου