Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα με τα capital controls

Αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως στη λειτουργία των επιχειρήσεων, επιφέρει η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ύστερα από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.
Με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές μέχρι τις 6 Ιουλίου, το βέβαιο είναι ότι θα ξεκινήσει μία περίοδος κατά την οποία η Οικονομία θα μπει και επισήμως στον "πάγο".
Σε περιβάλλον capital controls αναμένεται να ισχύσουν τα εξής:

- Επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις π.χ. 100 ανά ημέρα, ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα. Στο πλαφόν αυτό θα συνυπολογίζονται όλες οι αναλήψεις μετρητών, δηλαδή οι αναλήψεις μέσω χρεωστικής ή και προπληρωμένης κάρτας, οι αναλήψεις από ταμείο τράπεζας, καθώς και οι αναλήψεις μέσω πιστωτικής κάρτας έναντι του υπολοίπου λογαριασμού όψεως/τρεχούμενου.
-Δεν θα μπορούν να εξαργυρωθούν επιταγές, αλλά ούτε και να μεταφερθούν κεφάλαια από τράπεζα σε τράπεζα για πληρωμές.
- Δεν θα μπορούν να "σπάσουν" προθεσμιακές καταθέσεις πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης, εκτός και εάν τα χρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου στην ίδια τράπεζα.
- Οι επιχειρηματίες θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε υποχρέωσή τους πλην των ανειλημμένων προ της επιβολής των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων στην ΤτΕ.
- Υποβολή δικαιολογητικών θα απαιτεί ακόμη και η πληρωμή μισθών.
- Θα απαγορευτεί η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό και θα μπει πλαφόν για λόγους όπως σπουδές, νοσηλεία ή ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο της Κύπρου (αν και υπάρχουν διαφορές τόσο επειδή εκεί υπήρξε και "κούρεμα" καταθέσεων, όσο και επειδή η κυπριακή Οικονομία είναι ευέλικτη και δυναμική), είναι ενδεικτικό για το ότι η επιβολή των capital controls μπορεί να αποδειχτεί κάθε άλλο παρά προσωρινή. Στην Κύπρο, οι σχετικοί περιορισμοί διήρκεσαν δύο χρόνια και φεύγοντας άφησαν πίσω τους ένα μόνιμο χρηματοδοτικό κενό γύρω στα 8 δις. ευρώ (δηλ. το μισό ΑΕΠ της χώρας), σταθερή εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA, εκτίναξη των επισφαλών δανείων και μη επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.


Της Νένας Μαλλιάρα-capital.gr


τι σημαίνει Capital controls

Capital controls είναι η επιβολή ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων στις τράπεζες..
Σημαίνει δηλαδή πως οι συναλλαγές μέσω τραπεζών δεν θα είναι ελεύθερες αλλά θα τελούν υπό όρους και περιορισμούς αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, αλλά ούτε και κούρεμα καταθέσεων.
Με την επιβολή του ενεργοποιούνται κάποιες απαγορεύσεις όπως:
- περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών,
- υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας,
- απαγόρευση ή και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά,
- απαγόρευση ή και περιορισμός στην εξαργύρωση επιταγών,
- περιορισμός στις διατραπεζικές συναλλαγές,
- περιορισμός στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα,
- περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών
Κεφαλαιακοί έλεγχοι επιβλήθηκαν στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013. Εκεί επιβλήθηκε:
- Ημερήσιο όριο αναλήψεων 100 ευρώ ημερησίως
- Οι ταξιδιώτες στο εξωτερικό μπορούσαν να εξάγουν έως 2.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ στο εξωτερικό μπορούσαν να «σηκώνουν» από τα συνεργαζόμενα ATM έως 300 ευρώ ημερησίως.
- Οι  φοιτητές του εξωτερικού επιτρεπόταν να λαμβάνουν  περιορισμένα ποσά για διατροφή, δίδακτρα και λοιπά έξοδα.
- Προκειμένου οι κυπριακές επιχειρήσεις να εισάγουν προϊόντα από το εξωτερικό, ή γενικότερα να καταβάλουν ποσά εκτός Κύπρου, θα έπρεπε να πάρουν άδεια εξαγωγής συναλλάγματος από την ΚεντρικήΤράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ -0,53% και αφού προηγουμένως είχαν καταθέσει μια σειρά δικαιολογητικών εγγράφων.
- Καμιά εξαγωγή συναλλάγματος δεν επιτρεπόταν για επενδυτικούς σκοπούς.
- Οι επιταγές γίνονταν δεκτές μόνο για καταθέσεις στο όνομα του δικαιούχου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο χρηματοδότησης στο εμπόριο και στις συναλλαγές γενικότερα.

- Οι προθεσμιακές καταθέσεις που έληγαν μέσα στον επόμενο μήνα είχαν πάρει παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα και στη συνέχεια μόνο ένα ποσοστό αυτών μπορούσε να μεταφερθεί σε λογαριασμό όψεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου