Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

"Φως" στην αποτυχημένη επιχείρηση των Ζωνιανών..επιχειρεί να ρίξει η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενους τρεις πρώην αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.


Με τις καταθέσεις αστυνομικών, οι οποίοι συμμετείχαν στην αποτυχημένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 5ης Νοεμβρίου 2007 στα Ζωνιανά ξεκίνησε την Τρίτη η δίκη των τριών πρώην αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.,  οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος.
Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, καθώς και δύο πρώην αστυνομικοί υποδιευθυντές του Ρεθύμνου, που ήταν επικεφαλής της επιχείρησης, η οποία κατέληξε στον βαρύτατο τραυματισμό του ειδικού φρουρού, Στάθη Λαζαρίδη και δύο ακόμα συναδέλφων του.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι πέντε αστυνομικοί που εξετάστηκαν κατέθεσαν τα όσα έζησαν την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση, πως στήθηκε αυτή και πως αντέδρασε η μεγάλη αστυνομική δύναμη την ώρα που άρχισαν να δέχονται τα πυρά από ακροβολισμένους κατοίκους των Ζωνιανών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερη έμφαση η έδρα έδωσε σε ερωτήσεις σχετικά με το σχεδιασμό της επιχείρησης, εάν η ώρα που επελέγη (στις 10 το πρωί) ήταν η ενδεδειγμένη και αν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν γνώριζαν εάν ο τότε γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης είχε έρθει σε συνεννόηση με κατοίκους των Ζωνιανών δύο μέρες νωρίτερα, προκειμένου να γίνει η κατ’ οίκον έρευνα σε σπίτι κατοίκου του χωριού  που είχε συλληφθεί στο Ηράκλειο για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Πρώτος κατέθεσε ο αξιωματικός, Στέλιος Σταυρουλάκης, ο οποίος το 2007 ήταν διοικητής του Α.Τ. Ανωγείων. Ακολούθησε ο αστυνομικός υποδιευθυντής, Μανώλης Μοσχονάς, ο οποίος το 2007 είχε αποσπαστεί στις ειδικές ομάδες δράσης που είχαν γίνει με απόφαση της ΓΑΔΚ και δραστηριοποιούνταν εκτάκτως στην περιοχή του Μυλοποτάμου, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων εγκληματικότητας που είχαν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα.
Ο κ. Μοσχονάς ανέφερε ότι ο ίδιος σχεδιασμός γινόταν για όλες τις επιχειρήσεις και πρόσθεσε πως εκ των υστέρων «πολλά μπορούμε να πούμε για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί». Ανέφερε ότι – με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι επρόκειτο να συμβεί εκείνο το μοιραίο πρωινό – η αστυνομική δύναμη που είχε επιστρατευθεί ήταν αρκετή και ότι ο σχεδιασμός ήταν ίδιος με άλλες ανάλογες περιπτώσεις.
Ανέφερε, δε, ότι η ώρα που επελέγη, δηλαδή μετά τις 10 το πρωί, επελέγη με το σκεπτικό ότι εκείνη την ώρα πολλοί από τους κατοίκους του χωριού θα έλειπαν, λόγω της ενασχόλησης τους με την κτηνοτροφία, στα ορεινά, ενώ παράλληλα υπήρχε η εκτίμηση ότι οι συγγενείς και οι φίλοι του νεαρού συλληφθέντα (ήδη από το Σάββατο) θα βρίσκονταν στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, όπου εκείνο το πρωινό θα γινόταν η ανάκρισή του.
Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που ήθελαν τον πρώην γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, να έχει επισκεφθεί τα Ζωνιανά το απόγευμα του Σαββάτου και να έχει έρθει σε συνεννόηση με κατοίκους του χωριού για να γίνει η κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι ενός νεαρού, που είχε διαφύγει της σύλληψης, ο κ. Μοσχονάς ανέφερε ότι ο ίδιος, ως επικεφαλής ομάδας, βρισκόταν εκείνο το απόγευμα στη «γέφυρα του φονιά». Είπε ότι είδε ένα συμβατικό τζιπ της αστυνομίας να περνάει – με κατεύθυνση το δρόμο που έρχεται από τα Ζωνιανά προς τα Ανώγεια – και εκτίμησε ότι μέσα ήταν ο τότε γενικός αστυνομικός διευθυντής. Ο ίδιος είπε ότι δεν γνώριζε τον λόγο για τον οποίο είχε μεταβεί ο ΓΑΔΚ στην περιοχή, ενώ ανέφερε ότι ο γενικός είχε περάσει και από το Α.Τ. Ανωγείων και είχε υπογράψει στο βιβλίο που προβλέπεται για τις «έκτακτες επισκέψεις» των ανωτέρων.
Ακολούθησε η κατάθεση τριών ειδικών φρουρών, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση. Όλοι ανέφεραν ότι οι ίδιοι ενημερώθηκαν για την επικείμενη επιχείρηση εκείνο το πρωί, όταν στις 9 συγκεντρώθηκαν στην υπηρεσία και οι ανώτεροί τους τους είπαν ότι επρόκειτο να μεταβούν στον Μυλοπόταμο. Πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την επιχείρηση έμαθαν πλέον λίγο πριν το Πέραμα και ανέφεραν ότι όταν έγινε λόγος για κατ’ οίκον έρευνα στα Ζωνιανά, αρκετοί παλαιότεροι συνάδελφοί τους εξέφρασαν ενστάσεις κυρίως για το γεγονός ότι η ώρα ήταν ήδη προχωρημένη και με δεδομένο ότι οι περισσότερες ανάλογες επιχειρήσεις γίνονταν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν όλοι στη στιγμή που δέχθηκαν τα πυρά από τους ακροβολισμένους Ζωνιανούς, όταν η πομπή των αστυνομικών αυτοκινήτων βρισκόταν κοντά στην είσοδο του χωριού. 
«Όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, άκουσα έναν συνάδελφο μου από τον ασύρματο να ενημερώνει τους επικεφαλής ότι έπεφταν πυροβολισμοί. Σχεδόν αμέσως άκουσα κάποιον – δεν ξέρω ποιον – να προχωρήσουμε κανονικά», ανέφερε ειδικός φρουρός, ο οποίος τόνισε κατά την έναρξη της κατάθεσης του ότι αυτή ήταν η πρώτη επιχείρηση που συμμετείχε στον ορεινό Μυλοπόταμο, αφού είχε έρθει στα ΤΑΕ Ρεθύμνου μόλις πριν από λίγες ημέρες. «Μετά άρχισαν να περνάνε οι σφαίρες δίπλα μας, έγινε χαμός. Ακούσαμε για τους τραυματίες συναδέλφους μας».

Στην ερώτηση του προέδρου για το εάν γνώριζε αν ο πρώην ΓΑΔΚ είχε μεταβεί στην περιοχή, ο ειδικός φρουρός ανέφερε ότι το άκουσε αργότερα από συναδέλφους του, που συζητούσαν ότι τον είχαν δει το απόγευμα του Σαββάτου να περνάει με το συμβατικό αυτοκίνητο της αστυνομίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δύο ακόμα ειδικοί φρουροί, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επιχείρηση και πως επέστρεψαν οι αστυνομικές δυνάμεις – έχοντας δεχθεί την επίθεση – πίσω στην υπηρεσία χωρίς να φτάσουν καν να κάνουν την έρευνα.
Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
Τραγική λεπτομέρεια: την ημέρα έναρξης της δίκης για τις ευθύνες των πρώην αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., ο βαριά τραυματίας ειδικός φρουρός, Στάθης Λαζαρίδης «έκλεισε» τα 34 χρόνια του. Ήταν 29 όταν η μοίρα και τα πυρά των ακόμα και σήμερα αγνώστων δραστών τον καταδίκασαν να παραμένει επί πέντε και πλέον χρόνια καθηλωμένος στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Σήμερα, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών, μη μπορώντας να επικοινωνήσει με τους συγγενείς του, τους γονείς, τη σύζυγο και την κόρη του.
Η σύζυγος του, Μαρία Λαζαρίδη παραβρέθηκε και την Τρίτη στη δικαστική αίθουσα του Ρεθύμνου, για να παρακολουθήσει την εκδίκαση της υπόθεσης. Η ίδια ζητά, όπως ανέφερε στις δηλώσεις της πριν μερικές ημέρες, να λάμψει η αλήθεια για όλη αυτήν την ιστορία, που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του συζύγου της.
Η δίκη διακόπηκε το μεσημέρι και πρόκειται να συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη 26 Φεβρουαρίου με τις καταθέσεις τεσσάρων ακόμα ειδικών φρουρών, που είναι μάρτυρες κατηγορίας, ενώ θα ακολουθήσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.

http://www.goodnet.gr/index.php?id=13,78960,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου