Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε χθες ο οίκος Fitch Ratings, στο CCC από B-, με την αιτιολογία ότι ανεβαίνει ο κίνδυνος για μία έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ.
«Η αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα να σχηματίσουν κυβέρνηση υπογραμμίζει την απουσία στήριξης στην κοινή γνώμη για ένα πρόγραμμα λιτότητας», αναφέρει ο Fitch στην ανακοίνωσή του. Συμπληρώνει δε ότι σε περίπτωση που και οι νέες εκλογές του Ιουνίου δεν καταφέρουν να δώσουν εντολή για μία νέα κυβέρνηση που θα συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας, μία έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση πρέπει να θεωρείται «πιθανή».
«Μία ελληνική έξοδος θα οδηγήσει το πιθανότερο σε μία ευρεία στάση πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στις δανειακές υποχρεώσεις του κράτους σε ευρώ, παρ' ότι το βάρος του δημόσιου χρέους έχει μετριαστεί μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Μάρτιο», καταλήγει η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.
Ομοβροντία προειδοποιήσεων
Ομοβροντία προειδοποιήσεων για το υψηλό κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ διαδέχθηκε χθες τον καταιγισμό των σεναρίων για τις συνέπειες της πολιτικής ρευστότητας στη χώρα μας.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρία Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι μία ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν «εξαιρετικά ακριβή», ενώ σύμφωνα με ανάλυση του Guardian το κόστος θα έφθανε στο 1 τρισ. δολάρια - ποσό, που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Η Κριστίν Λαγκάρντ
Μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση, η κυρία Λαγκάρντ κάλεσε τους Ελληνες πολιτικούς αρχηγούς να δείξουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη, τηρώντας τη συμφωνία διάσωσης με την τρόικα, σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει πως μία έξοδος από το ευρώ «θα είναι εξαιρετικά ακριβή και σκληρή, όχι μόνο για την Ελλάδα».
«Νομίζω ότι αυτό που θα πρέπει να κοιτάξουμε είναι το καλύτερο σενάριο, με βάση το οποίο η χώρα έχει την πολιτική αποφασιστικότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να συμμορφωθεί με την ανάληψη (αυτών των δεσμεύσεων), να παραμείνει στην ευρωζώνη, κάτι που φαίνεται να είναι και η επιθυμία του λαού», είπε η κυρία Λαγκάρντ προσθέτοντας: «Ωστόσο, αυτό συμβαδίζει με την προσπάθεια να τηρηθεί το πρόγραμμα και βάση του οποίου οι εταίροι στο ευρώ συμφωνούν να στηρίξουν τη χώρα».
Σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ εξετάζει το σενάριο βάσει του οποίου η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ, η κυρία Λαγκάρντ είπε: «Δεν ελπίζω για κάτι τέτοιο. Πάντα, σε όποια δουλειά και αν κάνεις, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο και να ελπίζεις για το καλύτερο. Σίγουρα ελπίζουμε για το καλύτερο».
Νέο μήνυμα για τη βούληση Βερολίνου και Παρισιού να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ έστειλε και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Πιερ Μοσκοβισί, ενώ σύμφωνα με ανάλυση του Guardian το κόστος μίας «εξόδου» θα έφθανε στο 1 τρισ. δολάρια, που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Η βρετανική εφημερίδα, χωρίς να αναφέρει την πηγή αυτής της εκτίμησης, περιγράφει το κλίμα έντονης νευρικότητας και αναστάτωσης που επικρατεί στην ευρωζώνη και όχι μόνο, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις προχθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της τράπεζας της Αγγλίας κ. Μέρβιν Κινγκ ότι «η ευρωζώνη διαλύεται και δεν φαίνεται λύση στον ορίζοντα». Επισημαίνει δε και την έκκληση του πρωθυπουργού κ. Ντέιβιντ Κάμερον στους αξιωματούχους της ευρωζώνης να πάρουν τώρα αποφάσεις και τονίζει ότι και ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για αντίθετο άνεμο, που ενδέχεται να πλήξει την ευάλωτη αμερικανική οικονομία.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας, του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας και της Financial Services Authority καταρτίζουν τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της ελληνικής αποχώρησης από τη νομισματική ένωση, που οι αγορές θεωρούν ολοένα και πιο πιθανή και η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί για την παγκόσμια οικονομία εξίσου καταστροφική με την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008» αναφέρει ο Guardian.
Φοβούνται ντόμινο
Για τις συνέπειες - ντόμινο, πάντως, μίας ελληνικής εξόδου προειδοποίησε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Ρόμπερτ Ζέλικ.
«Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τότε θα ανακύψουν μεγάλα ερωτηματικά για τις επιπτώσεις μίας τέτοιας απόφασης στην Ισπανία, στην Ιταλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπου υλοποιούνται δομικού χαρακτήρα οικονομικές μεταρρυθμίσεις», είπε τονίζοντας: «Το καίριο ερωτηματικό δεν θα αφορά στην Ελλάδα, αλλά θα αφορά στην Ισπανία και την Ιταλία... Ο κίνδυνος εμφανίζεται, όταν λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα και αυτά τα γεγονότα αρχίζουν να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη, οπότε έχουμε χρονικές στιγμές ολοκληρωτικής έλλειψης της ρευστότητας στην αγορά και με τη σειρά τους αυτά αρχίζουν να σημαίνουν ότι κάτι "σείεται" -- εταιρείες, τράπεζες».
Κέρδος
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου