Μεγάλη έξαρση σημειώνουν το τελευταίο διάστημα διάφορες μορφές ιώσεων που κάνουν την εμφάνισή τους λόγω και της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Από το Νοέμβριο μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με καταγραφές, συμπτώματα κάποιας ίωσης έχει παρουσιάσει το 50% των πολιτών και στην Κρήτη, εμφανίζοντας μεταξύ άλλων, αρκετά υψηλό πυρετό, με τη γρίπη στις περισσότερες των περιπτώσεων να κρατά μέχρι και 10 μέρες, ενώ αν κανείς δε λάβει έγκαιρα τα μέτρα του μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως βρογχίτιδα.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι ανθρώπων, ανάμεσά τους και δυο μικρά παιδιά, ένα από τη Λιβύη, που κατέληξε στο Νοσοκομείο Παίδων, και ένα από τη Θεσσαλονίκη. Όμως στην πλειονότητά τους θύματα της γρίπης φαίνεται να είναι κυρίως ηλικιωμένοι που αντιμετώπιζαν υποκείμενα νοσήματα και δεν είχαν εμβολιαστεί.
Τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν φέτος στην Ελλάδα είναι ο υπότυπος Α (Η3Ν2) και ο τύπος Β (Yamagata). Επιστήμονες μάλιστα αναφέρουν ότι στην περίπτωση του τύπου Β πρόκειται για ένα νέο μικρομεταλλαγμένο ιό της γρίπης με το όνομα "Γιαμαγκάτα", ο οποίος έχει εισέλθει στη χώρα μας όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες Έλληνες να έχουν προσβληθεί από αυτόν, έχοντας άλλοτε νοσήσει πιο βαριά και άλλοτε πιο ελαφριά.
Τα συμπτώματα της εποχικής, όπως λένε οι επιστήμονες, αυτής γρίπης είναι μεταξύ άλλων έντονος πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος αλλά και πολύ υψηλός πυρετός. Η νόσος κρατά 8 με 10 ημέρες, ενώ μετά αφήνει βήχα. To ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα. Όμως ο κόσμος φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο σχετικά με το πώς μπορεί να προστατευτεί από αυτή, με αποτέλεσμα καθημερινά στα εξωτερικά ιατρεία να επικρατεί το αδιαχώρητο λόγω της μεγάλης προσέλευσης και της μακράς παραμονής ασθενών που ακόμα και έχοντας νοσήσει ελαφρά ζητούν να εξεταστούν.
Από την πλευρά τους πάντως, οι γιατροί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι ο πανικός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Αισιόδοξο την ίδια στιγμή, όμως, είναι και το γεγονός ότι ο περυσινός πανδημικός ιός Η1Ν1 έχει σχεδόν εξαφανιστεί φέτος, αφού από τα 620 δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση μόνο ένα βρέθηκε θετικό, με την πλειοψηφία των Ελλήνων να έχει χτίσει γερό ανοσοποιητικό σύστημα χάρη και του εμβολιασμού.
«Έχουμε ελέγξει το φαινόμενο της γρίπης. Είναι πάρα πολύ ηπιότερο φέτος», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της αγοράς εμβολίων που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, για τον ιό Η1Ν1, σημειώνοντας ότι ήδη η Πολιτεία κέρδισε τη δίκη εναντίον της Παστέρ και αναμένεται η επιστροφή 7 εκατ. ευρώ. «Θα κερδίσουμε και τη Glaxo και για όσα (εμβόλια) δε χρησιμοποιήσαμε. Τα χρήματα θα τα πάρουμε πίσω», είπε.
Τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν φέτος στην Ελλάδα είναι ο υπότυπος Α (Η3Ν2) και ο τύπος Β (Yamagata). Επιστήμονες μάλιστα αναφέρουν ότι στην περίπτωση του τύπου Β πρόκειται για έναν νέο μικρομεταλλαγμένο ιό της γρίπης με το όνομα “Γιαμαγκάτα”, ο οποίος έχει εισέλθει στη χώρα μας όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες Έλληνες να έχουν προσβληθεί από αυτόν, έχοντας άλλοτε νοσήσει πιο βαριά και άλλοτε πιο ελαφριά.
neakriti
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου