Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

PSI: Πως κλειδώνει η τελική συμφωνία.. τι αλλάζει σε φόρους, αποκρατικοποιήσεις, Δημόσιο..


Τις τελικές λεπτομέρειες του προγράμματος οικειοθελούς συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το γνωστό, δηλαδή, PSI, συμφώνησαν κυβέρνηση, Τρόικα και IIF.

Το πρόγραμμα προβλέπει διαγραφή του 50% της ονομαστικής αξίας του χρέους, που κατέχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι, με πρόωρη εξόφληση του 15%, μέσω διετών ομολόγων έκδοσης EFSF. Παράλληλα, διακανονίζεται το υπόλοιπο 35%, με ομόλογα, 10ετούς ως 30ετούς διάρκειας, που φέρουν μεσοσταθμικό επιτόκιο πέριξ του 3,65% με 3,72%. Η ζημιά σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας για τις τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 72%.
Ενώ αρχικά οι δύο πλευρές συζητούσαν την επιμήκυνση του εναπομείναντος, μετά τη διαγραφή και την πρόωρη εξόφληση, χρέους στην 30ετία, με 10ετή περίοδο χάριτος, το σχέδιο άλλαξε και αποφασίστηκε η επιμήκυνση να διενεργηθεί, με ομόλογα, που ξεκινούν από την 10ετία και φθάνουν ως την 30ετία.
Η αναλογική κατανομή, είναι υποχρεωτική. Δηλαδή, ο κάθε ομολογιούχος που θα μπει στο PSIθα πάρει 20 διαφορετικά ομόλογα που λήγουν, προοδευτικά, από το 2022 ως το 2042. Για παράδειγμα αν μια τράπεζα έχει σήμερα ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ, θα διαγράψει τα 500 εκατ. ευρώ, και θα εξοφληθεί άμεσα για το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, με ασφαλή διετή ομόλογα του EFSF.
Για τα υπόλοιπα 350 εκατ. ευρώ θα λάβει, υποχρεωτικά, 20 ομόλογα, ονομαστικής αξίας 17,5 εκατ. ευρώ έκαστο. Το πρώτο εξ αυτών λήγει το 2022 και θα έχει μεσοσταθμικό επιτόκιο μόλις 3%, το δεύτερο το 2023, το τρίτο το 2024 και το τελευταίο (30ετίας) το 2042.
Όσο αυξάνεται η διάρκεια του ομολόγου, αυξάνεται και το επιτόκιο, ενώ η συμφωνία προβλέπει και ρήτρες αναπροσαρμογής του επιτοκίου ή μείωσης της διάρκειας του ομολόγου, εφόσον το ΑΕΠ της Ελλάδας, αυξάνεται με υψηλότερο ρυθμό απ αυτόν που έχει προυπολογίσει η Τρόικα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση.
Βάσει της ρήτρας το 10% της διαφοράς μεταξύ της επιτευχθείσας ανόδου του ΑΕΠ σε σχέση με την προυπολογισθείσα θα προστίθεται στο επιτόκιο ή θα μειώνει τη διάρκεια λήξης.

Οι τόκοι των νέων ομολόγων θα αποδίδονται ετησίως. Με δεδομένο δε ότι το επιτόκιο για τα πρώτα ομόλογα, που λήγουν στην 10ετία (2022), διαμορφώνονται στα χαμηλά επίπεδα του 3%, το Δημόσιο λαμβάνει σημαντική ανάσα και σε επίπεδο εξυπηρέτησης τόκων.
Με την υιοθέτηση χαμηλότερου μεσοσταθμικού επιτοκίου, η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην μείωση του ελληνικού χρέους αυξάνεται κατά περίπου 5 δισ. ευρώ ή κατά 2,5% του ΑΕΠ.
Για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, το 2020, μετά τις νέες επιδεινωμένες προβλέψεις για την ύφεση, στο PSI θα ενταχθούν και τα δάνεια του ευρύτερου δημόσιου τομέα ύψους περίπου 12 με 15 δισ. ευρώ. Με τη διαγραφή και επιμήκυνση των παραπάνω δανείων το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω κατά 6 τουλάχιστον δισ. ευρώ.
Η εναπομείνασα απόκλιση θα καλυφθεί, όπως όλα δείχνουν, με τον διακανονισμό των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που κατέχει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, και τα έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης. Πρόκειται για ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 46 δισ. ευρώ τα οποία θα μεταβιβασθούν στον EFSF στην τιμή κτήσης που ανέρχεται στα 35 δισ. ευρώ και θα επιμηκυνθούν με όρους αντίστοιχους του PSI.
Με αυτό τον τρόπο το ονομαστικό χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί περαιτέρω κατά 11 δισ. ευρώ και προς το παρόν, με τις υφιστάμενες προβλέψεις για την πορεία της ύφεσης, επιτυγχάνεται ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Η συμφωνία για το PSI θα εγκριθεί εως τη Δευτέρα ώστε το αργότερο, ως την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών να έχει προχωρήσει στη δημόσια αναγγελία της. Να απευθύνει, δηλαδή, δημόσια προσφορά στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων για να ενταχθούν, εφόσον το επιθυμούν στην συμφωνία.

Πρόβλημα η χαμηλή προδιάθεση συμμετοχής
Η μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου και επομένως η αύξηση της ζημιάς σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας για τις τράπεζες μειώνει την προδιάθεση συμμετοχής, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται φόβοι ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 60%.
Η οικειοθελής συμμετοχή των ελληνικών και ευρωπαικών τραπεζών θεωρείται δεδομένη καθώς οι ευρωπαικές τράπεζες έχουν λάβει ήδη υψηλότατες προβλέψεις για τις θέσεις τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, για τις δε ελληνικές προβλέπονται «γενναίοι» όροι ανακεφαλαιοποίησης χωρίς μάλιστα οι μέτοχοί τους να κινδυνεύουν με dilution καθώς το Δημόσιο θα λάβει ως αντάλλαγμα κοινές μετοχές άνευ ψήφου.
Στον αντίποδα μικρή διάθεση συμμετοχής παρατηρείται στα hedge funds αλλά και μεταξύ θεσμικών χαρτοφυλακίων. Για να ενισχυθεί η διάθεση συμμετοχής το IIF έχει δεσμευθεί να διοργανώσει ειδικές εκδηλώσεις στις οποίες θα παρουσιασθεί το PSI από Έλληνες αξιωματούχους.
Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ πριν από 15 ημέρες το υπουργείο Οικονομικών ετοιμαζόταν να καταθέσει νομοσχέδιο για την εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης (Collective Action Clause),το οποίο θα προέβλεπε ενεργοποίησή της, εφόσον συγκεντρωνόταν ποσοστό της τάξης του 75%, τώρα πάει για το σίγουρο 51%.

Το χρονοδιάγραμμα και τα ντεσού
Στο προσεχές Eurogroup αναμένεται να υπογραφεί προσωρινό Μνημόνιο μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας, με το οποίο θα καταστεί δυνατή η εκταμίευση από τον EFSF των 30 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του PSI.
Ως τις 15 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα προβεί σε δημόσια αναγγελία του PSI και η περίοδος αποδοχής της πρότασης θα διαρκέσει περίπου 3 εβδομάδες.
Αν επιτευχθεί υψηλή συμμετοχή θα ακολουθήσει η ανταλλαγή των ομολόγων, διαφορετικά θα χρειασθεί ενδιάμεσα και η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) ώστε το ποσοστό συμμετοχής να πλησιάσει το 100%.

Πως κατανέμονται τα 206 δισ. ευρώ
Το πρόγραμμα οικειοθελούς αναδιάρθρωσης αφορά σε ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας εως 206 δισ. ευρώ, που έχουν εκδοθεί κάτω από έξι διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια (ευρώ, γιεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο Αμερικής) και με γεωγραφική κατανομή σε περισσότερες από 20 χώρες (λαμβάνοντας υπόψη τους πιστωτές με χαρτοφυλάκιο από 100 εκατομμύρια ευρώ και άνω)".
Εξ αυτών από το Ελληνικό Δίκαιο διέπεται το 75%, που ανέρχεται στο 93% όταν πρόκειται για διαπραγματεύσιμα ομόλογα.
Το IIF εκπροσωπεί τράπεζες, ασφαλιστικές και funds που κατέχουν περίπου τα τρία τέταρτα των 206 δισ. ευρώ. Μόνο οι Έλληνες κομιστές (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές) κατέχουν περίπου το ένα τρίτο των 206 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου 68 - 69 δισ. Ευρώ

Τι αλλάζει σε φόρους, αποκρατικοποιήσεις, Δημόσιο
Με τη βασική παραδοχή ότι παρά την μείωση του κόστους εργασίας από το 2010 «η εκτιμηθείσα πραγματική ισχύουσα υπερτίμηση της τιμής συναλλάγματος κατά 15-20%» (σ.σ. διατύπωση του κειμένου) καταρτίστηκε το πρόγραμμα της τρόικα. Εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις ανατρέπει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα.
Αναλυτικά με βάση τις προβλέψεις του προσχεδίου:

Φορολογία - δικαιοσύνη
Στα φορολογικά προβλέπεται η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η εξάλειψη φοροαπαλλαγών.
Έως το τέλος Ιουλίου 2012 θα έχει ψηφιστεί φορολογικό νομοσχέδιο με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, το οποίο θα διευρύνει τη φορολογική βάση επιτρέποντας μειώσεις σε συγκεκριμένους φόρους. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:
* Την αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από απλούστερη νομοθεσία.
* Την κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων.
* Την απλοποίηση του ΦΠΑ και της φορολογίας ακινήτων.
μια πιο ενιαία αντιμετώπιση του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
* Εκτεταμένες αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των φόρων και συνολικά της φορολογικής διοίκησης.
Ποιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να προχωρήσει σε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να απονέμεται γρηγορότερα η δικαιοσύνη σε φορολογικές υποθέσεις, περιορίζοντας τα περιθώρια εφέσεων και καθιερώνοντας τη δυνατότητα πιστοποίησης φορολογικών διαιτητών, ώστε να γίνει το πλαίσιο που ψηφίστηκε πλήρως λειτουργικό.
Θα γίνουν κινήσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος.

Εως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση και πρόσληψη 1.000 ελεγκτών, οι οποίοι σταδιακά θα αυξηθούν σε 2.000 (εντός του κανόνα προσλήψεων - αποχωρήσεων) με στόχο το κυνήγι φόρων. Παράλληλα, θα «κόβονται» διευθυντές εφορίας που δεν πιάνουν τους στόχους.
Η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών σταδιακά θα περάσει στον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης και θα ζητηθεί και εξωτερική βοήθεια.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει συσσωρεύσει το κράτος.

Αποκρατικοποιήσεις
Ο στόχος για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναπροσαρμόζεται και από τα 50 δισ. ευρώ έως το 2015 θα πρέπει να έχουν βρεθεί μόνο τα 19 δισ. ευρώ. Όπως γίνεται γνωστό, μεταξύ άλλων στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχουν ήδη καταχωρηθεί 3.000 οικόπεδα.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα γίνει προσπάθεια να πουληθούν ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΛ.ΠΕ,ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο θα προχωρήσουν Εγνατία Οδό, λιμάνια και αεροδρόμια.
Ο κατάλογος των προς ιδιωτικοποίηση οργανισμών ή υπηρεσιών του δημοσίου εμπλουτίζεται. Προστίθενται νέοι τομείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.
Παραμένει η δέσμευση ότι αν ένα περιουσιακό στοιχείο του Ταμείου δεν μπορεί να πουληθεί, θα σπάει σε κομμάτια και θα διατίθεται προς πώληση τμηματικά.

Κλειστά επαγγέλματα - επενδύσεις
Όρκους απελευθέρωσης 20 επαγγελμάτων «υψηλής αξίας» δίνει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα υπόσχεται περιορισμούς στην υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου στις συναλλαγές όπου παρίσταται και συμβολαιογράφος.

Ταυτόχρονα θα προχωρήσει η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων που υφίστανται περιορισμοί. Εως το τέλος Μαρτίου θα συνταχθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το 2012 για το πώς θα διορθωθούν οι ατέλειες στη νομοθεσία.
Ως προς τις επενδύσεις, μέχρι τον επόμενο μήνα θα πρέπει να γίνει νόμος για την διευκόλυνση τους. Το πλαίσιο θα καλύπτει και τις αδειοδοτήσεις (περιβαλλοντικές κ.τλ.)
Προβλέπεται επίσης η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών αλλά και η υποχρεωτική εγγραφή των εταιρειών στα επιμελητήρια.
Δημοσιονομική πολιτική
· Προβλέπεται μείωση του κονδυλίου για μισθούς μέσα από μειώσεις αποδοχών και περιορισμό προσωπικού.
· Εως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να αλλάξουν τα ειδικά μισθολόγια (περιλαμβάνονται δικαστικοί, διπλωμάτες, ιατροί, καθηγητές, στρατιωτικοί, αστυνομικοί). Τελικός στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 0,3% του ΑΕΠ
· Κατά 150.000 ευρώ θα μειωθούν οι υπάλληλοι στο Δημόσιο. Εξ αυτών οι 15.000 θα φύγουν φέτος με παράλληλο κλείσιμο και συγχωνεύσεις φορέων.
· Θα περιοριστεί ο αριθμός των εισαχθέντων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
· Μπαίνει φρένο στις κοινωνικές δαπάνες.
· Εως το Μάιο θα υπάρξει η συγχώνευση των επικουρικών ταμείων.
· Οι δαπάνες υγείας θα περιοριστούν στο 1,5% του ΑΕΠ από το 1,9% του ΑΕΠ (χρήση γενοσήμων κτλ.)

· Ψαλίδι στα επιδόματα, το οποίο θα καθοριστεί έως το τέλος Ιουνίου.

marketbeast.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου