Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Αντιπαράθεση Κεφαλογιάννη-Βορίδη στη Βουλή ..για τον ENISA..

Tο θέμα του ENISA συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ και Βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Κεφαλογιάννη ο οποίος επεσήμανε ότι η περίπτωση αυτή είναι άλλη μια από τις ανεπάρκειες  του πολιτικού μας συστήματος. Ένας οργανισμός, ο οποίος ήταν τιμή που ήρθε στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, ένας πολύ σπουδαίος οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των δικτύων, ουσιαστικά τεμαχίζεται, απαξιώνεται και ακολουθεί το δρόμο της φυγής από την Ελλάδα και οι ευθύνες είναι τεράστιες.
Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε στην παρέμβαση του ότι στις Βρυξέλλες πάρθηκε μια απόφαση με πολύ μεγάλη πλειοψηφία σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, διότι το να φύγει ο ENISA από το Ηράκλειο,  έρθει στην Αθήνα και να δημιουργηθούν γραφεία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα για να φύγει η έδρα του από την Αθήνα.
Απόσπασμα από της συζήτησης από τα πρακτικά της Βουλής:
Κεφαλογιάννης: Εμείς, λοιπόν, θέλουμε και αυτό είναι αίτημα όλων των τοπικών φορέων, αλλά και όλων των Ευρωβουλευτών –λυπούμαι που η κ. Τζαβέλλα δεν υπέγραψε αυτό που υπέγραψαν όλοι οι άλλοι Ευρωβουλευτές, τουλάχιστον των δύο μεγάλων Κομμάτων- να ασκηθεί μια θεμιτή πίεση σε εσάς που έχετε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, κυρίως στο Συμβούλιο Υπουργών που παραπέμπει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να υπάρξει και να μείνει το status quo, το οποίο υπάρχει για τον ENISA και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να αντισταθείτε στην απόφαση που λέει ότι θα επανεξετάσουν το θέμα του ENISA, αυτού του μεγάλου ευρωπαϊκού οργανισμού που βρίσκεται στην Ελλάδα, σε επτά χρόνια.
Αυτό είναι το θέμα, το οποίο πρέπει να θέσετε επεσήμανε ο κ.Κεφαλογιάννης απευθυνόμενος στον παριτσάμενο αρμόδιο για το θέμα Υπουργό κ.Βορίδη  καταδικάζοντας την ολιγωρία του Υπουργείου με ευθύνη του οποίου έχουν οδηγηθεί τα πράγματα  σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται η θέση του Οργανισμού μέσα στον ελληνικό χώρο και κυρίως στην Κρήτη.

Ο κ.Βορίδης απαντώντας στον Μανώλη Κεφαλογιάννη  επεσήμανε ότι η  κυβερνοασφάλεια, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αναδεικνύεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη παράμετρο πλέον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, εγώ θα σας έλεγα ότι είναι ένα μεγάλο διεθνές ζήτημα. Ο ENISA λοιπόν, είναι ένας οργανισμός ο οποίος ασχολείται με ακριβώς αυτό το ζήτημα. Πράγματι, από την ίδρυσή του ENISA έχει οριστεί ότι η έδρα του είναι η Ελλάδα.
Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα στη σειρά για να ξέρουμε ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε και θα σας πω ποια είναι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά θα δούμε και ποιο είναι το διεθνές περιβάλλον.
Πρώτον, ο ENISA έχει οριστεί με απόφαση του Συμβουλίου των αρχηγών της Συνόδου Κορυφής ότι θα έχει έδρα του την Ελλάδα. Δεύτερον, υπάρχει ένας Κανονισμός ο οποίος ομοίως ορίζει σήμερα ότι έδρα του θα έχει την Ελλάδα. Τρίτον, με ελληνική Υπουργική απόφαση ορίστηκε ότι η έδρα του θα είναι το Ηράκλειο. Τέταρτον, με ρηματική διακοίνωση ορίστηκε ότι θα  διατηρεί υποκατάστημα στην Αθήνα. Αυτά έχουν συμβεί. Δεν τα έκανα εγώ.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι υποκατάστημα, αλλά χώρο συνεδριάσεων.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Επιτρέψτε μου, ξέρω πολύ καλά τι λέει η ρηματική διακοίνωση. Η ρηματική διακοίνωση είναι συντεταγμένη στην αγγλική και χρησιμοποιεί τον όρο BRANCH OFFICE. Η μετάφρασή του είναι υποκατάστημα. Εκείνο στο οποίο αναφέρεσθε είναι μια απόφαση του ENISA που αναφέρεται στον τρόπο χρήσης του  υποκαταστήματος στην Αθήνα και ορίζει ότι θα είναι bureau de passage, δηλαδή χώρος –ας το πω- συγκεντρώσεως, χώρος διαμονής, χώρος συνεδριάσεως. Η απόφαση αυτή είναι του ENISA. Δεν είναι της ελληνικής Κυβερνήσεως. Αυτή η απόφαση είναι που καθορίζει τον τρόπο χρήσης. Αυτή είναι η κατάσταση.
Ποια είναι η θέση της ελληνικής Κυβερνήσεως; Η θέση της ελληνικής Κυβερνήσεως είναι ξεκάθαρη και σαφής και δεν υπάρχει ούτε ολιγωρία ούτε ανεπάρκεια. Η ελληνική Κυβέρνηση λέει: Έδρα στο Ηράκλειο, διατηρείται όλο το υπόλοιπο ως ακριβώς έχει, δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα. Θέλουμε, όμως, έναν ENISA ο οποίος θα είναι πιο ισχυρός και επομένως θέλουμε έναν ENISA με αυξημένο προϋπολογισμό και θέλουμε έναν ENISA με περισσότερο προσωπικό.
Γιατί τα θέλουμε όλα αυτά; Ακριβώς, γιατί πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του ENISA, ακριβώς γιατί θέλουμε τον ισχυρό ENISA, ακριβώς γιατί είναι κρίσιμο το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας. Αν δεν πράξουμε αυτά που πρέπει να πράξουμε –εγώ δεν θα μπω σε αυτή την κουβέντα και πολλώ δε μάλλον δεν θα μπω από το Βήμα για το τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει- τότε είναι προφανές ότι η πολιτική πίεση ήταν πάρα πολύ μεγάλη γιατί οι πραγματικές ανάγκες για την κυβερνοασφάλεια είναι  πολύ μεγάλες.
Θέλω να κάνω μια ερώτηση για να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι. Αυτή είναι μια συζήτηση που την κάνουμε εσείς και εγώ; Είναι μια συζήτηση που την κάνει το ελληνικό Κοινοβούλιο παραδείγματος χάρη με την ελληνική Κυβέρνηση; Είναι μια συζήτηση που την κάνει η Περιφέρεια της Κρήτης με τους Βουλευτές Ηρακλείου; Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία διεξάγεται στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Διεξάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής.
Είναι άραγε ταυτόσημη η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη θέση της Ελλάδος; Μα, εάν ήταν ταυτόσημη, δεν θα είχαμε να συζητήσουμε τίποτα. Είναι άραγε ταυτόσημη η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη θέση της Ελλάδας; Εάν ήταν ταυτόσημη, δεν θα είχαμε να συζητήσουμε τίποτα. Είναι άραγε ταυτόσημη η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη θέση της Ελλάδας; Δεν είναι.
Εδώ, λοιπόν, έχουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα. Ο ENISA, όχι επειδή το έκανα εγώ, έχει ορισμένη χρονική διάρκεια ζωής. Η εντολή του, το mandate του, είναι συγκεκριμένο, είναι πενταετές και λήγει το Σεπτέμβριο του 2013.
Έχω, λοιπόν, να κάνω μια ερώτηση για τον θεμιτό προβληματισμό που θέτουν και οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές, που θέτετε και εσείς, που θέτουν και οι συνάδελφοι Βουλευτές του Ηρακλείου, για τον θεμιτό προβληματισμό που εγώ τονίζω ότι τον εκλαμβάνω ως μια δημιουργική συμβολή σε αυτή την εσωτερική συζήτηση για το ποια πρέπει να είναι η στάση μας.
 Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι παραδείγματος χάρη του Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο εκπρόσωπός του, αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν πάρει μια θέση που λένε: Γραφείο στις Βρυξέλλες, να ιδρύονται παντού υποκαταστήματα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
Πρέπει να πάρω μία θέση; Η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης για τη διάρκεια της εντολής είναι ότι θέλουμε αόριστη διάρκεια. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης. Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάρκεια είναι αυτή ή είναι πενταετής; Η θέση που παίρνει εδώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αόριστης διάρκειας ή είναι επταετής με έλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα; Εδώ λέει ανά πέντε έτη.
Εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Η μεγάλη και απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και αυτή πρέπει να είναι και του Κοινοβουλίου και αυτή νομίζω ότι είναι και η δική σας,  είναι ο ENISA να βρίσκεται στην Ελλάδα.
Άρα, θα μπούμε σε μία συζήτηση ή θα κλείσουμε τα μάτια αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν συμφέροντα που, πράγματι, θέλουν να πάρουν τον ENISA και που θα πατήσουν στην ολιγωρία τη δική μας, στην αδυναμία να δώσουμε απαντήσεις -αυτές που πρέπει- για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ENISA; Μπαίνουμε σε μία διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Ναι ή όχι;
Εγώ λέω ότι μπαίνουμε. Εγώ λέω ότι συζητάμε. Κι εγώ λέω ότι οφείλουμε, από τη στιγμή που μπαίνουμε, να μην μπαίνουμε με μία θέση, στην οποία να λέμε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε, διότι τότε, αν μπαίνουμε με μία θέση στην οποία δεν θα αλλάξει τίποτα, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση. Τι διαπραγμάτευση υπάρχει;
Όταν, λοιπόν, ξέρουμε ότι υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν να πάρουν τον ENISA από την Ελλάδα και ξέρουμε ότι υπάρχει και χρονική διάρκεια η οποία τελειώνει σε λίγο, το ερώτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι αν θα δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα ή θα κρατήσουμε μία θέση, που την έχουμε σας λέω ξανά. Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη, είναι αυτή που σας περιέγραψα: Ηράκλειο, αόριστη διάρκεια. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας.
Όμως, ας μην καταλήξουμε να είμαστε ολομόναχοι μέσα σ’ αυτήν τη συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να λέει «Βρυξέλλες και πενταετία», με τους σοσιαλιστές να λένε «υποκατάστημα στην Αθήνα, που θα έχει λειτουργία στην Αθήνα» και εμείς μόνοι μας πια, αποξενωμένοι από οποιαδήποτε συμμαχία μέσα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, να υπερασπιζόμαστε κάτι που θα οδηγήσει στο να απολέσουμε την έδρα από την Ελλάδα.
Άρα, είναι σαφής η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης. Εγώ κοιτάω τα θετικά στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέει «έδρα στην Ελλάδα, έδρα στη Ηράκλειο». Αυτά λέει.
Υπάρχουν προβλήματα στην απόφαση αυτή και θα τα παλέψουμε. Αλλά, ξεκάθαρα σας λέω ότι είμαστε σε διαπραγμάτευση και πρέπει η Ελλάδα εδώ σ’ αυτήν τη διαπραγμάτευση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να δώσει απαντήσεις που θα διασφαλίσουν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμονής και την ενίσχυση του οργανισμού. Γι’ αυτό παλεύει η ελληνική Κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρη η θέση. Την έχω εξηγήσει στους ευρωβουλευτές. Έχω ταξιδέψει τρεις φορές στις Βρυξέλλες σε δύο μήνες για το ζήτημα αυτό και δεν έχω δει άλλον Υπουργό, μέσα σε δύο μήνες, να δίνει τόση σημασία στο συγκεκριμένο οργανισμό και στο συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου