Πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη η παρέμβαση της δημοτικής ομάδας της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ηρακλείου η οποία ζητά από την Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντισεισμική θωράκιση του Δήμου και της προστασίας των κατοίκων του Ηρακλείου με δεδομένη και την σεισμική έξαρση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης.
Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης που δόθηκε και στην δημοσιότητα έχει ως εξής:
Η σεισμική έξαρση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης, καθιστούν επίκαιρη και επιτακτική την ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντισεισμική θωράκιση του Δήμου και της προστασίας των κατοίκων του.
Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα, όπως ο απαραίτητος έλεγχος για τη στατικότητα και την αντοχή όλων των κτιρίων. Τα δημόσια και δημοτικά κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, υπηρεσίες δήμου κ.ά.), έπρεπε να έχουν ελεγχθεί, να γνωρίζουμε τα αποτελέσματά των ελέγχων για να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα και να γίνουν οι ανάλογες επεμβάσεις.
Είναι επίσης γνωστό ότι η πόλης του Ηρακλείου με τα χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα που δεν πληρούν επαρκώς τους όρους δόμησης είναι στην κόκκινη ζώνη επικινδυνότητας.
Τεράστιες ευθύνες έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις για την τουλάχιστον ανεπαρκή πολιτική τους στον τομέα αυτό. Το ζήτημα δεν περιορίζεται στην ανεπάρκεια των κυβερνήσεων, αφού σοβαρές αιτίες για τα προβλήματα που δημιουργούν οι σεισμοί αποτελούν η αντιλαϊκή πολιτική γης και η χρήση της, η ανυπαρξία προγραμμάτων λαϊκής στέγης κ.λπ.
Η αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων καταστάσεων δεν μπορεί να επαφίεται στον απαράμιλλο και υπεράνθρωπο αλτρουισμό των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και των ειδικών δυνάμεών της. Έτσι κι αλλιώς, απαιτείται η ηθική, υλική και επιστημονική ενίσχυση όλου αυτού του δυναμικού.
Η αντισεισμική θωράκιση συνολικά της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς, είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής. Μεγάλα έργα δεν είναι μόνο οι δρόμοι και οι γέφυρες. Χρήματα υπάρχουν. Οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους οποίους έχει πληρώσει πολλαπλάσια ο λαός μας, πρέπει να κατευθυνθούν σ' ένα σημαντικό τους ποσοστό σε αυτόν το στόχο, για να αποτελέσουν μέσο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Πολύ περισσότερο μάλιστα που η κυβέρνηση, αντί για την ανάπτυξη του κοινωνικού περιεχομένου της αντισεισμικής θωράκισης, αποποιείται τις ευθύνες για τις ζημιές που προκαλούν οι σεισμοί και προωθεί σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει την επιβολή του λεγόμενου σεισμόσημου. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι κάτοικοι θα πληρώνουν για την προστασία τους και ταυτόχρονα οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αυξάνουν τα κέρδη τους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ερωτά τη δημοτική αρχή :
Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει και πότε, προκειμένου να διεκδικήσει την διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντισεισμικής θωράκισης, που πρέπει να περιλαμβάνει:
Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου μας. Ειδικότερα, τη μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων περιοχών, που απαιτούν ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων ή απαγόρευση δόμησης σε αυτές τις περιοχές.
Μία τέτοια μελέτη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μετεγκατάστασης των πληγέντων ή ολόκληρων περιοχών. Τα παραπάνω δημιουργούν την ανάγκη για αποφασιστική ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και το συντονισμό τους. Απαιτεί το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κ.λπ., που πρέπει να ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου στην περιοχή μας. Τον επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων και ιδιαίτερα των αυθαιρέτων.
Την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού, της νομοθεσίας προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο και της Οδηγίας, που προβλέπει σχέδιο αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, για την ασφάλεια των εργαζομένων στις βιομηχανικές περιοχές. Είναι απαράδεκτη η γειτνίαση βιομηχανικών με κατοικημένες περιοχές, γιατί εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.
Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο γειτονιάς, χωριού.
Τη θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλη τη χώρα ανά Περιφέρεια και Νομό. Την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης, που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης και των φορέων των εργαζομένων και θα επιβάλει τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.
Τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας για τα δημόσια κτίρια και χώρους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων (ιδιαίτερα Νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους συγκέντρωσης της νεολαίας κ.λπ.), τις υποδομές και τα ιστορικά μνημεία.
Η δημοτική ομάδα της Λαϊκής Συσπείρωσης
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου