Η πλευρά του ΙΙF επέμενε σε ένα μεσοσταθμικό πάνω από 5%, την ώρα που από ελληνικής πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να «πάει» πάνω από το 4%, ενώ από το Βερολίνο φέρεται να διατυπώθηκε πρόταση για ακόμα χαμηλότερα (3%). Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει την άμεση θεσμοθέτηση των Collective Action Clauses (CAC's).
Πρόκειται για τις ρήτρες συλλογικής δράσης που υποχρεώνουν τη μειοψηφία των ομολογιούχων να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση της πλειοψηφίας (το ποσοστό συνήθως κυμαίνεται από 65% και πάνω). «Δεν υπάρχει απόφαση για το αν και πότε θα κατατεθεί νόμος που θα υποχρέωνε τους πιστωτές σε ανταλλαγή ομολόγων».
Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παντελής Καψής σε δημοσιογραφική ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο νομοθετικής διάταξης που θα επιβάλλει ρήτρες συλλογικής δράσης (CACS).
Η ανακοίνωση του τραπεζικού λόμπι IIF κάνει λόγο για «διακοπή για συλλογισμό», ενώ τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρέθηκαν τουλάχιστον κοντά στην κατάρρευση. Πάντως, καμία δήλωση δεν πρέπει να λαμβάνεται τοις μετρητοίς, αφού τέτοια παιχνίδια τακτικής σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις είναι τουλάχιστον αναμενόμενα.
«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής ηγεσίας, η πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι, η οποία περιλαμβάνει μια πρωτοφανή μείωση 50% στην ονομαστική αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών και διαγραφή χρέους έως και 100 δισ. ευρώ, δεν παρήγαγε μια εποικοδομητική ενιαία απόφαση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, που να συνάδει με μία εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού χρέους», αναφέρει η ανακοίνωση του IIF.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του τραπεζικού λόμπι, Charles Dallara, βρισκόταν στην Αθήνα και είχε επαφές με Έλληνες αξιωματούχους την Πέμπτη και την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα ξένα πρακτορεία, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την επόμενη Τετάρτη.
«Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα διακόπηκαν για συλλογισμό σχετικά με τα οφέλη μιας εθελοντικής προσέγγισης. Ελπίζουμε, όμως, πολύ, ότι η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επανεμπλακεί εποικοδομητικά με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την οριστικοποίηση μιας κοινώς αποδεκτής συμφωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του IIF.
Άλλες πληροφορίες ξένων πρακτορείων κάνουν λόγο για πολύ τεταμένο κλίμα στις συζητήσεις, με το IIF, ωστόσο, να μην επιρρίπτει ευθύνες για την εμπλοκή στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά στους ιδιώτες επενδυτές. «Αγκάθι», λέγεται, υπήρξε το κουπόνι των νέων ομολόγων που προτείνονται στο πλαίσιο της ανταλλαγής.
http://dailynews24.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=10280:karkinovatoun-negotiations-on-the-psi-and-with-them-the-stability-of-markets
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου