Στη δίνη της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες είναι σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά που είναι χρεωμένα με κάθε λογής δάνεια και δυσκολεύονται ή και αδυνατούν για τους γνωστούς λόγους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να πληρώνουν τις δόσεις τους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν όσοι έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια. Υπολογίζεται ότι πάνω από 50 χιλιάδες τέτοια δάνεια, συνολικού ποσού άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται σήμερα "στο κόκκινο", αφού οι δανειολήπτες τους σηκώνουν ψηλά τα χέρια, αδυνατώντας να πληρώνουν τις δόσεις τους!
Φυσικά, οι τράπεζες που έχουν χορηγήσει τα δάνεια θέλουν τα χρήματά τους πίσω και κινούν όλες τις διαδικασίες για να τα εξασφαλίσουν. Φτάνουν ακόμα και στην ακραία "λύση" των κατασχέσεων, καταθέτοντας κατά χιλιάδες τις σχετικές αιτήσεις.
Αδιέξοδα
Η έναρξη του 2012 βρίσκει τη χώρα να αντιμετωπίζει ένα τεράστιο κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα εξαιτίας της κατάστασης αυτής. Οι δανειολήπτες αγωνιούν, αφού δεν ξέρουν αν την άλλη μέρα θα εξακολουθήσουν να είναι κάτοχοι των κατοικιών τους και αναζητούν τρόπους άρσης αυτών των αδιεξόδων. Μοναδική τους ελπίδα τους έχει απομείνει η συνδρομή που παρέχουν σε αυτούς οι Ενώσεις Καταναλωτών. Ειδικά στην Κρήτη τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα τείνει να γίνει εκρηκτικό. Για καλή τύχη όμως των δανειοληπτών, στο νησί λειτουργούν σήμερα δύο Ενώσεις Καταναλωτών. Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου και η Ένωση Καταναλωτών Χανίων, οι οποίες ήδη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια του κόσμου να διατηρήσει την περιουσία του, που απειλείται από την αδυναμία εξόφλησης των δανείων.
Χιλιάδες κατασχέσεις
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου Κώστας Δρακάκης, είπε ότι πανελλαδικά περισσότερες από 70.000 φτάνουν οι αιτήσεις για κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας, που κατατέθηκαν στα ελληνικά δικαστήρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών-Καταναλωτών Ελλάδας.
Και όπως λέει η Ομοσπονδία, στις περισσότερες περιπτώσεις τράπεζες, εφορίες, ΙΚΑ, κ.ά. ζητούν να βγάλουν στο σφυρί περιουσίες για χρέη που ξεκινούν ακόμα και από τα 400 ευρώ. Είναι δε τέτοια η κοσμοσυρροή στα δικαστήρια, που στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου εκδικάζονται αυτές οι υποθέσεις, υπάρχει ανακοίνωση που λέει ότι ανά ημέρα και ανά τράπεζα θα εκδικάζονται μόνο 6 διαταγές πληρωμής.
Στεγαστικά στο..κόκκινο
Για τα στεγαστικά δάνεια, ο κ. Δρακάκης μάς έδωσε επίσης συγκλονιστικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, «περισσότερα από 50.000 στεγαστικά δάνεια - συνολικού ποσού άνω των 3 δισ. ευρώ - έχουν χτυπήσει "κόκκινο", καθώς οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων, δηλαδή επιχειρηματικά, καταναλωτικά και κάρτες, καθώς δάνεια ποσού που προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ δεν έχουν πληρωθεί για διάστημα 3 μηνών και άνω. Δηλαδή, τα "κόκκινα" δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν ξεπεράσει τα 13 δισ. ευρώ και αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης».
Εξάλλου και οι τραπεζίτες περιμένουν φέτος τα καθυστερούμενα δάνεια να φτάσουν στο 10%, από 5% πέρυσι. Που σημαίνει ότι διπλάσιες θα είναι και οι αιτήσεις για κατασχέσεις. Από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις για διαταγές πληρωμής από διάφορους φορείς, δηλαδή εφορίες, Δημόσιο, τράπεζες, αλλά και ιδιώτες.
Την ίδια ώρα, οι κτηματομεσίτες επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πουλήσουν το ακίνητό τους σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής αξίας για να μη βγει στο σφυρί. Αλλά και τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως τα δάνεια "έτρεχαν" με υψηλούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, και τώρα με την κρίση τα οικονομικά των νοικοκυριών ζορίζονται, οπότε περιμένουμε αύξηση και στα ποσοστά καθυστερήσεων.
ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Ζητούμενο η συγκράτηση
Η συγκράτηση των καθυστερούμενων δανείων σε χαμηλά επίπεδα είναι σήμερα το μεγάλο ζητούμενο για τις τράπεζες και ένας από τους λόγους που έχουν περιορίσει δραστικά τις νέες εκταμιεύσεις, κυρίως καταναλωτικών δανείων.
Ωστόσο, αν και οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν την Τράπεζα της Ελλάδας για τα ακίνητα που έβγαλαν σε πλειστηριασμό, τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί ακόμα.
Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης (ΕΝΚΗ Κρήτης) εκτιμά ότι πέρυσι οι αιτήσεις για διαταγές πληρωμής έφτασαν τις 80.000 για ακίνητα και τις 110.000 για Ι.Χ. αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το 2007 οι τράπεζες έβγαλαν σε πλειστηριασμό 2.634 ακίνητα.
Όπως δε προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το μέσο ποσό οφειλής για να κατασχεθεί ένα ακίνητο ανέρχεται στις 110.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και τις 35.000 με 40.000 ευρώ για τους ιδιώτες.
rtv24-news.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου