Τις προτάσεις τους για την προστασία τους αντικειμένου τους και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, παρουσιάζουν οι Αρχαιολόγοι της Κρήτης σε επιστολή τους προς τους βουλευτές του νησιού.
"Τα μέλη του Τοπικού Παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Γενική Συνέλευση στις 12-12-2011 συζήτησαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ και κατέληξαν στις κοινές δράσεις που πρέπει να προχωρήσουν με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για την προστασία του επιστημονικού μας αντικειμένου και των εργασιακών μας δικαιωμάτων, στη βάση της σωστής λειτουργία των Υπηρεσιών μας.
1. Σύμφωνα με προηγούμενες τοποθετήσεις του ΣΕΑ, θεωρούμε και εμείς ότι η υλοποίηση των συγχωνεύσεων με τη διαδικασία που επιλέγει η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ και του ΥΠΔΜΗΔ θα οδηγήσει σε πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει, καθώς θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ΕΣΠΑ και την εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς καν να υπάρχει μία τεχνικοοικονομική μελέτη, από την οποία να καταδεικνύεται, αν πράγματι θα εξοικονομηθούν κονδύλια από τις μετακινήσεις προσωπικού, γραφείων και αρχείων. Το Τοπικό Παράρτημα του ΣΕΑ θεωρεί ότι στην περίπτωση που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ προχωρήσει σε συγχωνεύσεις με στόχο τη μείωση των οργανικών μονάδων κατά 30%, σύμφωνα με τις εφαρμοστικές εγκυκλίους του Ν. 4024/2011, αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφορούν τις υπάρχοντες Υπηρεσίες της Κρήτης και γενικά τις Υπηρεσίες Αρχαιολογικού Έργου του ΥΠΠΟΤ. Θεωρούμε ότι λόγω της πυκνότητας των αρχαίων στην Ελλάδα και στο μεγαλύτερο νησί της, που αποδεικνύεται περίτρανα από τις εκτεταμένες επιφανειακές έρευνες (Ελληνικών αρχαιολογικών αποστολών, της Αμερικανικής, Αγγλικής, Γαλλικής, Ιταλικής και άλλων Αρχαιολογικών Σχολών) που έχουν διεξαχθεί στην Κρήτη, και τα διαρκώς αυξανόμενα έργα στις περιοχές μας, οι μόνες συγχωνεύσεις Περιφερειακών Υπηρεσιών που μπορούν να γίνουν, θα πρέπει να είναι μόνο σε επίπεδο του κάθε Νομού ξεχωριστά. Το μέγιστο ζήτημα του λειτουργήματός μας που είναι η προστασία των Αρχαιοτήτων του νησιού μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο στην περίπτωση της δημιουργίας καλά στελεχωμένων και όχι αποδυναμωμένων Ενιαίων Εφορειών Αρχαιοτήτων -με τις αρμοδιότητες των ΕΠΚΑ και ΕΒΑ- ανά περιφερειακή ενότητα/πρώην Νομό. Σύμφωνα με τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις για μικρά και μεγάλα έργα στην Κρήτη, επιβάλλεται πλέον η δημιουργία Ενιαίας Εφορείας Αρχαιοτήτων στους ταχύτατα αναπτυσσόμενους Νομούς του Λασιθίου και του Ρεθύμνου. Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση θα θέσει σε κίνδυνο τις σημαντικές αρχαιότητες του κάθε τόπου.
2. Για το θέμα των μετακινήσεων των συναδέλφων είτε με τον υπάρχοντα Οργανισμό, είτε με το μελλοντικό οργανόγραμμα, σε αυτό υπενθυμίζουμε και εμείς με τη σειρά μας ότι σύμφωνα με τον Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων, τα άρθρα του οποίου συνεχίζουν να ισχύουν, οι οργανικές θέσεις των συναδέλφων θα πρέπει να καταμετρηθούν στις ενιαίες Εφορείες Αρχαιοτήτων που θα ιδρυθούν στην έδρα της Υπηρεσίας, όπου σήμερα υπηρετούν (το ίδιο και για τους συναδέλφους των Αρχαιολογικών Ινστιτούτων), ενώ θα πρέπει να διαφυλαχθεί η επιστημονική ειδικότητα του κάθε αρχαιολόγου, με την οποία συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην επιστημονική προσέγγιση των στόχων του λειτουργήματός μας. Οι κατά τόπους Υπηρεσίες αρχαιολογικού έργου δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να αποδυναμώνονται, αλλά να ενισχύονται για να μπορούν να προσφέρουν το έργο τους στην κοινωνία.
Επιπλέον, υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους μας ότι η πρόσφατη εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.48/48/οικ. 23075/22-11-2010 του υφυπουργού κου Ρόβλια δεν έχει εφαρμογή για μετακινήσεις υπαλλήλων σε διαφορετικό Νομό, όπως ρητά ορίζει η παρ. 4 του άρθρου 66 του Κώδικα Δ.Υ. Η Γενική Συνέλευση του Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης θεωρεί ότι τυχόν μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο κατόπιν αιτήματος του υπαλλήλου (άρθρο 66 του Κώδικα Δ.Υ.), ενώ οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό θα γίνουν με τη διαδικασία της μετάθεσης. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των συναδέλφων να μετατεθούν στις περιοχές, όπου η οικογενειακή τους κατάσταση και οι λοιπές συνθήκες τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια με τις σημερινές μισθολογικές συνθήκες. Οι όποιες μετακινήσεις κριθούν απαραίτητες, αυτές θα πρέπει να γίνουν μόνο κατόπιν έγκαιρης δημοσιοποίησης όλων των λειτουργικών κενών που πιθανά υπάρχουν σε άλλες Υπηρεσίες σε διαφορετικές περιοχές από τον τόπο εργασίας του κάθε εργαζομένου!
3. Με αφορμή παρόμοια γεγονότα που συμβαίνουν στην Κρήτη σχετικά με την κάλυψη θέσεων προϊσταμένων και ευθύνης, το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης εκφράζει την αντίθεσή του και καταγγέλλει οποιεσδήποτε διαδικασίες δεν προστατεύουν τη διαφάνεια και τα εργασιακά δικαιώματα του κάθε υποψηφίου για την κάλυψη των θέσεων ευθύνης.
Οι τοποθετήσεις για τις θέσεις αναπληρωτών και προϊσταμένων, για τις θέσεις που έχουν κενωθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων ή διαθεσιμοτήτων, πρέπει να γίνονται σε όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων με βάση τα οριζόμενα στο Ν. 3839/2010. Ακόμη και στις περιπτώσεις που ο Ν. 4024/2011 δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό να τοποθετήσει προϊστάμενο (κένωση θέσης λόγω διαθεσιμότητας ή αυτοδίκαιης συνταξιοδότησης), πρέπει να προηγηθούν οι προτιμήσεις των συναδέλφων και τα αντικειμενικά κριτήρια που έχουν προσμετρηθεί. Ζητάμε την πλήρη ενημέρωση με φροντίδα της υπηρεσίας διοικητικού ή προσωπικού για όλες τις κενωθείσες θέσεις, ώστε με διάφανες διαδικασίες και κριτήρια να εκδηλώνεται το ενδιαφέρον και να κρίνονται όλοι οι υποψήφιοι.
4. Τα μέλη του Τοπικού Παραρτήματος θα συνεχίσουν να παλεύουν με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και το σύνολο του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για την ανατροπή εκείνων των ρυθμίσεων, που υποβαθμίζουν τη ζωή και την εργασία μας. Υποστηρίζουμε και εμείς: α) την ένταξη του ΥΠΠΟΤ, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 19 του Ν. 4024/2011, στους Φορείς/Υπηρεσίες επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, στη βάση της σωστής εκτέλεσης και λειτουργίας των έργων του ΕΣΠΑ, β) Την πλήρη καταβολή της νόμιμης αμοιβής, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4024/ 2011, για τις υπερωρίες που πραγματοποιούν οι συνάδελφοι μας κατά τα απογεύματα και κατά τα Σαββατοκύριακα, γ) Την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 4024/2011. Επίσης, υποστηρίζουμε όλα τα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας, έτσι όπως έχουν εκφραστεί στις ανακοινώσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
5. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το μείζον θέμα της εργασιακής εφεδρείας και θα αντισταθούμε σε κάθε συρρίκνωση των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών, οι οποίες χρειάζονται προσωπικό για να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν, την ίδια στιγμή που η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, πιθανές νέες εφεδρείες και καταργήσεις κενών οργανικών θέσεων αποστερούν έμπειρο και πολύτιμο δυναμικό. Απαιτούμε την εξαίρεση των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών από την εργασιακή εφεδρεία και οι αρχαιολόγοι της Κρήτης είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κάθε ενέργεια προκειμένου να περιφρουρηθεί το νόμιμο δικαίωμα για την εργασία μας στην προστασία των αρχαιοτήτων!
Επίσης, θα θέλαμε να απευθυνθούμε στον κόσμο που είτε συνεργάζεται είτε παρακολουθεί το αρχαιολογικό έργο, λέγοντας ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι μία άμεσα και έμμεσα παραγωγική υπηρεσία, με την εκτέλεση -με αυτεπιστασία- εκατοντάδων ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ, τη συμμετοχή στη διενέργεια των Μεγάλων Έργων, την ουσιαστική συμβολή στην τοπική ανάπτυξη, τη λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και την προσφορά πολιτισμού σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, την παραγωγή επιστημονικής γνώσης, τη διηνεκή προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για την υλοποίηση των στόχων αυτών οι αρχαιολόγοι σε όλη την επικράτεια, όπως και άλλοι εργαζόμενοι του πολιτισμού, επιφορτίζονται επιτελικές ευθύνες και εργάζονται πέραν του τυπικού ωραρίου. Οι αρχαιολόγοι της κάθε περιοχής με τις πολλές επιστημονικές τους δραστηριότητες είναι αυτοί που ουσιαστικά ανέπτυξαν τον εκπαιδευτικό ρόλο των μουσείων και των εκθέσεων, συμβάλλουν στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης, συνεπώς και στην τοπική ισόρροπη ανάπτυξη και εν γένει στην κοινωνική προσφορά στον τομέα του Πολιτισμού. Οι αρχαιολόγοι δεν θα σταματήσουν ποτέ να συμβάλλουν στην ανύψωση της ποιότητας του επιστημονικού τους αντικειμένου και να διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες στην παραγωγή του έργου τους!
Τέλος, περιμένουμε να φανεί εμπράκτως η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας, όπως εκφράστηκε στην τοποθέτηση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνου στην συνάντηση του με το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 19-12-2011».
GOODNET |
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου