"Πόλεμος" δηλώσεων ΓΣΕΕ - ΣΕΤΕ ξέσπασε με αφορμή την διαπραγμάτευση για το καθεστώς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αποκάλεσε τους ξενοδόχους πρωταθλητές στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, με αποτέλεσμα να τον προκαλέσει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης να προσκομμίσει στοιχεία...
Η δήλωση Παναγόπουλου έχει ως εξής:"Στη συνάντηση που ζητούν οι εργοδότες θα προσέλθουμε αλλά με ΟΧΙ σε οποιοδήποτε διάλογο που αφορά στην ΕΓΣΣΕ και όσα αυτή περιέχει: αυξήσεις, ωριμάνσεις, δώρα, δεν συζητούμε. Στο διάλογο αυτό οποιοδήποτε άλλο θέμα μπορούν να το φέρουν που δεν θα αφορά όμως το μισθολογικό κόστος, εφόσον είναι σοβαρές προτάσεις μπορούμε να τις συζητήσουμε και σοβαρές προτάσεις νοούνται αυτές που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, τη ρευστότητα και τα ισοδύναμα αποτελέσματα προς τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Επίσης θα επισκεφτούμε τους πολιτικούς αρχηγούς. Να τους καταστήσουμε σαφές ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί οποιαδήποτε σκέψη για πράξη νομοθετικού περιεχομένου γιατί ήταν αυτοί οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί που όταν ως προϊόν της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και της ελεύθερης βούλησης υπογράφηκε η ΕΓΣΣΕ, τη χαιρέτησαν. Και δεν βλέπουμε ποιος λόγος υπάρχει για να πάμε πίσω. Και τέλος πήραμε εξουσιοδότηση από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ οτιδήποτε και αν επιχειρηθεί που θα αφορά στην παραβίαση της ΕΓΣΣΕ να έρθουν μεγάλες, ακαριαίες ,απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ποια είναι η θέση σας για την πρόταση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων;
Οι κύριοι εκπρόσωποι του Τουρισμού που είναι οι πρωταθλητές στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι ντροπή να λένε όσα λένε. Επίσης να μην ασχολούνται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας γιατί αυτοί δεν την συνυπογράφουν".
Για να απαντήσει ως εξής ο Ανδρέας Ανδρεάδης :
Προς τον
Κύριο Γιάννη Παναγόπουλο
Πρόεδρο ΓΣΕΕ
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Όπως γνωρίζετε, ο τουρισμός είναι ο δυναμικότερα αναπτυσσόμενος τομέας της ελληνικής οικονομίας και ένας εκ των ελαχίστων, αν όχι ο μοναδικός, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων & Τουρισμού (WTTC), το 2011 το σύνολο των άμεσα και έμμεσα απασχολουμένων με τον τουρισμό στη χώρα μας ήταν 767.800 εργαζόμενοι. Εξ αυτών, οι 332.300 ήταν οι απασχολούμενοι στις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις (βλ. πίνακα).
Σε χθεσινές δηλώσεις σας, χαρακτηρίσατε τους τουριστικούς επιχειρηματίες ως «πρωταθλητές στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία…». Παρακαλούμε να παρουσιάσετε τα στοιχεία για την ανασφάλιστη εργασία στον τουρισμό πάνω στα οποία βασίζετε τις δηλώσεις σας, καθώς επίσης και τα αντίστοιχα στοιχεία για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΕΤΕ έχει προτείνει επανειλημμένα την εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, καθώς και της πληρωμής της μισθοδοσίας και των εργοδοτικών εισφορών μέσω τραπέζης, ώστε να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, η συνεργασία εργαζομένων και εργοδοτών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας της χώρας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Δηλώσεις που δυναμιτίζουν το απαραίτητο κλίμα συνεννόησης, ενόψει και της επικείμενης συνάντησής μας, κάθε άλλο παρά χρήσιμες είναι.
Με εκτίμηση,
Ανδρέας Α. Ανδρεάδης
Πρόεδρος ΔΣ
Μύλος...
http://money-tourism.blogspot.com/2012/01/blog-post_399.html
http://money-tourism.blogspot.com/2012/01/blog-post_399.html
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου