Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές...


Να κερδίσει ξανά ο ελληνικός Τουρισμός τις μαθητικές εκδρομές...


Ανακοινώθηκε χθες από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γ. Νικητιάδη και τον Πρόεδρο του ΗΑΤΤΑ, κ. Γ. Τελώνη, το νέο θεσμικό και αναπτυξιακό πλαίσιο των σχολικών εκδρομών, το οποίο αποτελείται από :
- Τη νέα Υπουργική Απόφαση του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. για τις «Εκδρομές-Μετακινήσεις μαθητών Δημοσίων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας» και
- Το Μνημόνιο – Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων / ΗΑΤΤΑ.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να σταματήσει το "βιολί" με τις σχολικές εκδρομές, οπουδήποτε αλλού, εκτός Ελλάδας. Ήταν δε προτεραιότητα για όλο του τουριστικό κύκλωμα, την οποία είχε υιοθετήσει και ο Γιώργος Νικητιάδης


Στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου είναι, η αναβάθμιση του παιδαγωγικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα των σχολικών εκδρομών, η υποστήριξη του μεγάλου πλεονεκτήματος της χώρας μας που είναι ο τουρισμός και η θωράκιση της σύννομης διοργάνωσης των σχολικών εκδρομών, μέσω των τουριστικών γραφείων.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών εκδρομών εντάσσεται στην πρωτοβουλία των δύο Υπουργείων και του ΗΑΤΤΑ, για την ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού και την προβολή και προώθηση της Ελλάδας ως προορισμού σχολικών εκδρομών τόσο για τα σχολεία της χώρας μας, όσο και για σχολεία του εξωτερικού, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και του Δήμους της επικράτειας.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, κ. Γ. Τελώνης, «Η διεθνής και ελληνική μαθητική κοινότητα είναι μία τεράστια δεξαμενή από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε επισκέπτες, καθ΄όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους και για όλη την ελληνική περιφέρεια. Επομένως η ανάπτυξή των σχολικών εκδρομών θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιμήκυνση και διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, αφού τα σχολεία παγίως ταξιδεύουντις, εκτός τουριστικής αιχμής, περιόδους.

Όσον αφορά τα ελληνικά σχολεία και τη νέα Υ.Α., κύριο μέλημά μας είναι η θωράκιση του νόμιμου τρόπου πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, η διασφάλιση της διαφάνειας σε όλα τα στάδια τους και βέβαια η ασφάλεια των μαθητών».

Ο ΗΑΤΤΑ θα αναλάβει εκστρατεία πληροφόρησης στις Περιφέρειες, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι συντελεστές, σχολεία, τουριστικά γραφεία, Περιφέρειες, Αυτοδιοικήσεις και τοπικές κοινωνίες για το νέο θεσμικό πλαίσιο αλλά και για να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του μαθητικού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου