Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με τις διευκρινήσεις για το χαράτσι στα ακίνητα. Με την εγκύκλιο, διευκρινίζεται τι θα γίνει ώστε να διορθωθούν τα όποια λάθη υπάρχουν στον υπολογισμό του τέλους και καθορίζεται ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν μειωμένο τέλος, καθώς και ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του χρέους.
Καθορίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν πληρώσει τα χρήματα θα γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης αφού περάσουν 80 μέρες από την έκδοση του λογαριασμού. Διευκρινίζεται επίσης η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις περιπτώσεις που υπάρχει σε ισχύ διακανονισμός με τη ΔΕΗ για την αποπληρωμή παλαιότερων λογαριασμών.
(Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ)
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε νωρίτερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (απαντώντας σε ερώτηση της γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα), η εγκύκλιος αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών γίνεται προσπάθεια εκείνοι που αδυνατούν να πληρώσουν, να εξαιρούνται του τέλους για τα ακίνητα, που έχει ενταχθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όπως ανακοίνωσε, προβλέπεται αναστολή της διακοπής ηλεκτροδότησης για εκείνους που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν.
Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι στην εγκύκλιο προβλέπονται συγκεκριμένες κατηγορίες αδύναμων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτενκοι με χαμηλό εισόδημα ή άτομα με αναπηρία που θα εξαιρούνται του τέλους.
Αναφορικά με τα λάθη που έχουν παρατηρηθεί στον υπολογισμό του τέλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οφείλονται στα λανθασμένα στοιχεία που είχαν για τα ακίνητα οι δήμοι. Ο κ. Παπαδήμος, είπε ότι θα υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για τη διόρθωση των όποιων λαθών έχουν γίνει και πως από την επόμενη χρονιά το τέλος θα μοιράζεται σε δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στην αποπληρωμή του. Παράλληλα, όμως, ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί το χαράτσι, το οποίο είπε ότι είναι αναγκαίο για τη δημοσιονομική αναπροσαρμογή που επιχειρείται.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σχετικά με τα όσα θα αναφέρονται στην εγκύκλιο, οι πολίτες θα υποχρεούνται να καταβάλλουν το σύνολο του ποσού ακόμα και για τους λάθος λογαριασμούς της ΔΕΗ και η επιστροφή του επιπλέον ποσού θα γίνεται με τους λογαριασμούς του ειδικού τέλους του 2012.
Σε 2 μήνες η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας
Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για ένα μέρος από τις πολλές προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά της απόφασης της κυβέρνησης και συγκεκριμένα, οι προσφυγές των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Καλαμάτας, της ΑΔΕΔΥ, της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι» και επτά ιδιωτών. Από την πλευρά της διοίκησης εκπρόσωπος παρίσταται μόνον εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ απέφυγε να εμπλακεί στη δικαστική διαδικασία.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός δύο μηνών και θα αποτελέσει «πιλότο» για όλες τις σχετικές προσφυγές. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έξω από το ΣτΕ παρέμεναν συγκεντρωμένα περίπου 300 άτομα.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμένος, ξεκινώντας την εισήγησή του, ανέφερε ότι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «έχει επωμιστεί ένα βάρος που δεν του ανήκει». Ωστόσο, «θα πράξει βέβαια το καθήκον του, αλλά δεν μπορεί να επιληφθεί του πολιτικού προβλήματος που συσσωρεύτηκε τις τελευταίες δεκαετίες».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο Δικαστήριο ως εκπρόσωπος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννη Αδαμόπουλου παρουσίασε στο δικαστήριο τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας του σχετικού μέτρου, ενώ επικαλέστηκε τις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου για την επιβολή του και από τους Ευρωπαίους κατά την συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία.
Και νέα προσφυγή για τα διατηρητέα
Παράλληλα, χθες, Πέμπτη, κατατέθηκε μία ακόμη προσφυγή κατά του ειδικού τέλους από 17 ιδιοκτήτες ακινήτων -μεταξύ αυτών και δικηγόροι- οι οποίοι υποστηρίζουν και αυτοί ότι είναι αντισυνταγματικό. Στην προσφυγή αυτή για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα για την επιβολή του τέλους στα διατηρητέα. Συγκεκριμένα, οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το «χαράτσι» μόνο εφόσον είναι κενά, δεν επιφέρουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται.
Όμως, η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, διευκολύνει την εγκατάλειψη και πάντως τη μη τακτική συντήρηση κτιρίων που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των διατηρητέων, με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων. Ήδη, προσθέτουν, οι ιδιοκτήτες διατηρητέων επιβαρύνονται με μεγάλα χρηματικά ποσά για τη συντήρησή τους.
Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, «τιμωρούνται οι επιμελείς κύριοι ή νομείς τους, που τα κατοικούν, τα φροντίζουν και τα συντηρούν, ως στοιχεία της εθνικής μας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με επιπλέον φορολογικό βάρος, αντί να ενθαρρύνονται προς την κατεύθυνση της διάσωσης και της συντήρησής τους». Και όλα αυτά, υπογραμμίζουν, τη στιγμή που η χώρα μας έχει επικυρώσει με νόμους διεθνείς συμφωνίες (πλέον των συνταγματικών προβλέψεων) για τη διάσωση και τη συντήρηση των διατηρητέων.
http://www.eklogika.gr/news/7039
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου