Η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας και η Γραμματέας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, με τον Τομέα των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, φιλοξένησαν, μεταξύ 3 και 6 Νοεμβρίου, τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (EUW).
Οι εργασίες της Διάσκεψης, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΝΔ, ξεκίνησαν με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, την Παρασκευή (4/11), στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα: ‘’Μετανάστευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα’’ και ολοκληρώθηκαν, το Σάββατο, με εκλογές για την ανάδειξη των μελών των Επιτροπών: Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Οικογένειας, Εξωτερικών, Μετανάστευσης, Τροφίμων & Γεωργίας. Στις εκλογές για την ανάδειξη των Προεδρείων των Επιτροπών της EUW εξελέγησαν 6 Ελληνίδες, σε αντίστοιχες θέσεις αντιπροέδρων, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα και για πρώτη φορά για τα ελληνικά δεδομένα.
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, κατά την ομιλία της, υπογράμμισε:
« Το πρόβλημα των μη νόμιμων μεταναστών για τη χώρα μας είναι πάρα πολύ μεγάλο, τόσο ώστε να αποτελεί εθνικό ζήτημα. Η Ελλάδα είναι μια μικρή σε έκταση και πληθυσμό χώρα και, σήμερα, έχουμε φτάσει να υποστηρίζουμε πως η μεταναστευτική αυτή πίεση, που δεχόμαστε, είναι ιδιαίτερα δυσανάλογη σε σχέση με τον πληθυσμό μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., το 47% των μη νόμιμων μεταναστών, οι οποίοι εισέρχονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, χρησιμοποιούν ως είσοδο την Ελλάδα.
Η μετανάστευση δεν είναι ζήτημα μόνο ελληνικό ή μόνο ιταλικό. Είναι ζήτημα ολόκληρης της Ε.Ε. και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Η Ελλάδα υποστηρίζει την πιστή εφαρμογή των προβλέψεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που υιοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2008. Για την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Μάλτα (Quattro Group) συμφώνησαν σε κοινές δράσεις κατά της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της Μεσογείου, με την υιοθέτηση κοινού κειμένου. Επισημαίνονται:
- Η υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες διέλευσης και προέλευσης λαθρομεταναστών και η αποτελεσματική εφαρμογή υφισταμένων συμφωνιών.
- Η ενίσχυση της FRONTEX, η συνέχιση των κοινών επιχειρήσεων, η δημιουργία εξειδικευμένων γραφείων, η κατανομή της ευθύνης για τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των κοινών επιχειρήσεων, αλλά και για όσους εντοπίζονται κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
- Η τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, με στόχο μία πιο δίκαιη κατανομή της ευθύνης για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, καθώς το ισχύον σύστημα επιβαρύνει υπέρμετρα τα κράτη - μέλη της ‘’πρώτης γραμμής’’.
-Η δημιουργία, το ταχύτερο δυνατό, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου ».
- Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων ενημέρωσε τα μέλη της EUW για τα τεκταινόμενα, στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων:
« Είναι προφανές ότι ο Γ. Παπανδρέου, με τους επικίνδυνους χειρισμούς του, προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα στον λαό με το δημοψήφισμα του ‘’εντός ή εκτός ευρώ’’.
Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι το κατ' εξοχήν Ευρωπαϊκό Κόμμα της Ελλάδας. Παραμένει ο εγγυητής της ευρωπαϊκής μας πορείας και εννοείται της παραμονής μας στο ευρώ. Γι’ αυτό, απ’ την πρώτη στιγμή, εκφράσαμε την απαίτηση να ματαιωθεί το δημοψήφισμα. Και ζητήσαμε από τον Γ. Παπανδρέου, δημόσια, να το αποσύρει αμέσως, όπως και συνέβη.
Η Γραμματέας τόνισε πως οι τυχοδιωκτισμοί του Γ. Παπανδρέου έφεραν την Ελλάδα στο επίκεντρο μιας δυσμενούς κριτικής, με αποτέλεσμα να διαρραγούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους και να αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας ».
-----------
Η αναπληρώτρια Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Ν.Δ., Χαρά Καραγιαννοπούλου, έλαβε μέρος σε στρογγυλό τραπέζι, με θέμα συζήτησης ‘’Εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τρομοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα’’. Η εισήγησή της εστιάστηκε, κυρίως, στις πολιτικές, που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες, που ευνοούν την ύπαρξη του φαινομένου της τρομοκρατίας. Μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία της πολιτισμικής εκπαίδευσης των μεταναστών, οι οποίοι, όπως ορίζει η ‘’Νέα Δημόσια Διπλωματία’’, αναλαμβάνουν τον ρόλο του φορέα των αξιών της χώρας υποδοχής. Αυτό το γεγονός μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής, όσο και στο πεδίο των διεθνών σχέσεων.
---------
Η Πρόεδρος του EUW, Walburga Habsburg Douglas (Βουλευτής Σουηδίας), όπως και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαιρέτισαν τις θέσεις και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας ως προς την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης, την οποία βιώνουμε στην Ελλάδα και δήλωσαν αλληλέγγυες.
---------
Στη Διάσκεψη συμμετείχε και η Ευρωβουλευτής Ν.Δ., Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία εύστοχα απάντησε σε σειρά ερωτήσεων, που αφορούσαν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Τόνισε δε ιδιαιτέρως την αναγκαιότητα της παραμονής της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στη ζώνη του ευρώ.
---------
Στις εργασίες συμμετείχαν 51 Ευρωπαίες σύνεδροι – βουλευτές, ευρωβουλευτές, πρ. υπουργοί και πολιτικά στελέχη – που κάλυπταν τις χώρες: Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία, Εσθονία.
Αποφασίσθηκε, μέχρι την επόμενη Διάσκεψη (2013), αλλαγή Καταστατικού, ώστε να μην υπάρχουν νομικά κενά και να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή η Ευρωπαϊκή Ενωση (στην τελευταία αλλαγή Καταστατικού απορρίψαμε την ελευθερία αναφορικά με το θρήσκευμα των μελών της Ενωσης προς αποφυγή της ένταξης της Τουρκίας). Τον Μάιο του 2012, θα αποφασισθεί η ανακατανομή των 2 πάσων πρόσβασης της Ενωσης στον ΟΗΕ (μέχρι αυτή τη στιγμή η Γαλλία και η Ελβετία είχαν πρόσβαση). Αίτημα της Γερμανίδας εκπροσώπου, Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής του CSU είναι να δοθούν στη Γερμανία και στην Ελλάδα.
Η επόμενη συνάντηση του Δ.Σ. θα λάβει χώρα στις 21-22 Ιανουαρίου 2012, στις Βρυξέλλες, όπου, εκτός από την αλλαγή Καταστατικού, θα συζητηθεί και η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ενωση, κάτι για το οποίο η κομματική μας παρουσία κρίνεται απαραίτητη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου