Εντείνονται οι πιέσεις για έκδοση ευρωομολόγου και τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ
Στις Βρυξέλλες και στα επιτελικά γραφεία των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων το θέμα που συζητείται τώρα είναι πόσο ακόμη θα μπορέσει να αντισταθεί η Γερμανία στις πιέσεις για έκδοση ευρωομολόγου και εκτύπωση χρήματος από την ΕΚΤ - δύο εργαλεία που θεωρούνται "εκ των ων ουκ άνευ" για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ και παλιοί "σύμμαχοι" της Μέρκελ την εγκαταλείπουν, ενώ οι τραπεζίτες αντιστρατεύονται ανοιχτά τις επιλογές της.
Η Μέρκελ επιχειρεί τώρα να βασιστεί στις τεχνοκρατικές κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς και στη νέα κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία. Φαίνεται πρόθυμη να συζητήσει την ενίσχυση του EFSF, αλλά όχι την ενεργοποίηση της ΕΚΤ και την έκδοση ευρωομολόγου, ζητώντας ως αντάλλαγμα την άμεση τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ ώστε να επιτρέπεται η οικειοθελής αποχώρηση και η αποβολή χωρών από το ευρώ.
Παράλληλα ζητά και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης με οικονομικό διευθυντήριο στις Βρυξέλλες και επιτρόπους στις απείθαρχες χώρες.
Το..."πραξικόπημα"
Η πολιτική της μέχρι στιγμής έχει διογκώσει τα προβλήματα των τραπεζών και έχει οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Οι τραπεζίτες της το καταλογίζουν και στρέφονται εναντίος της, βλεποντας μάλιστα ότι κινδυνεύουν να χάσουν τον μετοχικό έλεγχο των τραπεζών τους. Προσεγγίζουν την αντίπερα όχθη, που ζητά εμπλοκή της ΕΚΤ και μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΕ.
Τροχιοδεικτικά από τη Deutsche Bank
. Η αλλαγή σορροπιών τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι πλέον εμφανής. Εκτός από τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος πιέζει για επιλογή κατάλληλων "εργαλείων" αντιμετώπισης της κρίσης, ανάλογη θέση πήρε δημόσια και ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, ζητώντας να αναλάβει δράση η ΕΚΤ.
Στους διαδρόμους των Βρυξελλών κυκλοφορεί ήδη φημολογία για άτυπες συμφωνίες μεταξύ τραπεζών, παραγόντων της ΕΕ και κυβερνήσεων χωρών-μελών, με στόχο τη ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την οποία ελέγχει η Βρετανία.
Αντιλαμβανόμενη ότι ο κλοιός σφίγγει και ότι κινδυνεύει να χάσει στήριξη και ερείσματα εντός της ΕΕ και διεθνώς, η Μέρκελ αναγκάζεται να κάνει αρκετά βήματα πίσω, δηλώνοντας ότι "η Γερμανία είναι έτοιμη να χάσει μέρος της κυριαρχίας της, προκειμένου να στηριχθεί και να σωθεί το ευρώ και η Ευρωζώνη". Ολοι όμως συμφωνούν ότι πρόκειται για κίνηση τακτικής, για να κερδίσει χρόνο η Γερμανία, να αναδιατάξει τις δυνάμεις της και να επαναβεβαιώσει συμμαχίες.
Παράλληλα δημιουργείται ένα δεύτερο ισχυρό μπλοκ, το οποίο δεν εξαρτάται από τη Γαλλία και συνεπώς είναι δύσκολο να χτυπηθεί.
Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Κομισιόν, προσπαθώντας να γεφυρώσει τις διαφορές απόψεων μεταξύ χωρών της ΕΕ και να προωθήσει πολιτικές που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Θέμα αιχμής η έκδοση ευρωομολόγου. Για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, της προσφέρεται ως "αντάλλαγμα' 'ενα σχέδιο αυστηρής δημοσιονομικής εποπτείας των χωρών της ευρωζώνης.
Το σχέδιο θα παρουσιάσει την Τετάρτη ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Την ίδια ημέρα θα δημοσιοποιηθεί έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τα οφέλη απέφερε η έκδοση ευρωομολόγου ως "εργαλείου" για την επίλυση της κρίσης χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου