Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Τουρκία: Αίρεται το εμπάργκο, "ανοίγουν" τα λιμάνια ..

''Αν δώσεις το δάχτυλο, θα θέλουν το χέρι''. Με την τουρκική αυτή παροιμία, ο Τούρκος Υπουργός και αρχιδιαπραγματευτής με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς δικαιολόγησε γιατί η Τουρκία δεν άνοιξε μέχρι τώρα τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στους Ελληνοκύπριους.
Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας σε συνάντηση που διοργάνωσαν η δεξαμενή σκέψης Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής και η Συνομοσπονδία Τούρκων Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων, ο κ. Μπαγίς υποστήριξε ότι οι προκαταλήψεις είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

''Κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, κρύβοντας την αλήθεια πίσω από χοντρές κουρτίνες, στην προεκλογική εκστρατεία στις χώρες τους εκμεταλλεύονται την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Δεν μπορούν να σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις βάζοντας εμπόδια. Η Τουρκία συνεχίζει με ταχύτητα όπως πάντα τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις''.
Ο Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε φυσιολογικές τις ερωτήσεις για την ένταξη της χώρας του που αφορούν το πότε και το εάν γίνει. ''Μειώνεται η ανάγκη μας για την ΕΕ και αυξάνεται η δική τους ανάγκη για εμάς. Οταν θα βρεθούμε μετά από κάποιο διάστημα στο ίδιο επίπεδο, η ένταξη θα έχει πραγματοποιηθεί. Γιατί στις διεθνείς σχέσεις δεν χωράν συναισθηματισμοί''.
Ανέφερε επίσης ότι στόχος της Τουρκίας στα 100χρονα από την ίδρυσή της, το 2023, είναι να βρίσκεται ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες και το κατά κεφαλήν εισόδημα να φτάσει τα 25.000 δολάρια. ''Οταν θα φτάσουν οι εξαγωγές τα 500 δισ. δολάρια δεν θα υπάρχει πρόβλημα'' σημείωσε αναφερόμενος στο ζήτημα της βίζας, της άρσης των θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους στην Ευρώπη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί η Τουρκία δεν ανοίγει τα λιμάνια της και ποιο είναι το ρίσκο σε αυτό ο κ. Μπαγίς είπε: ''Στην Τουρκία υπάρχει μια παροιμία, 'εάν δώσεις το δάχτυλο, θα θέλουν το χέρι'. Η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει τα λιμάνια της''. Μόλις, συνέχισε, δεσμευθεί η ΕΕ με την άρση των λεγόμενων εμπάργκο, ''είπαμε ότι θα τα ανοίξουμε. Σήμερα πολλές χώρες στον κόσμο δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν, αλλά κάνουν εμπόριο μαζί της''.
Εάν ήμουν Κύπριος θα εργαζόμουν περισσότερο από τον Τούρκο αρχιδιαπραγματευτή για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, κατέληξε ο Εγκεμέν Μπαγίς λέγοντας ότι αυτό ''είναι γι αυτούς η πιο φτηνή ασφάλεια''.

http://www.dailynews24.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=9245:turkey-the-embargo-lifted-open-ports

1 σχόλιο :