Ένα γεύμα με άφθονα κεκορεσμένα λίπη, όπως το χάμπουργκερ ή το… κοντοσούβλι, είναι πάντα βαρύ και δύσπεπτο. Επίσης επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του οργανισμού να καθαρίζει το αίμα από το υπερβάλλον σάκχαρο, με αποτέλεσμα τα επίπεδά του να αυξάνονται (ακόμα και στους υγιείς).
Αν μάλιστα ο επίλογος της πλούσιας γευστικής επιλογής έρθει με ένα απολαυστικό καφεδάκι, τότε οι τιμές διπλασιάζονται πλησιάζοντας αυτές των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Αν μάλιστα ο επίλογος της πλούσιας γευστικής επιλογής έρθει με ένα απολαυστικό καφεδάκι, τότε οι τιμές διπλασιάζονται πλησιάζοντας αυτές των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Λίπος και καφεΐνη δεν συνδυάζονται
Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης της ερευνήτριας Marie-Soleil Beaudoin του Πανεπιστημίου του Guelph στο Οντάριο του Καναδά (δημοσιεύθηκε στη Journal of Nutrition) έδειξαν ότι το λίπος και η καφεΐνη αποτελούν ανθυγιεινό συνδυασμό, γιατί εξασθενούν την επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του παγκρέατος. Σε κάθε υγιή οργανισμό, μετά τη λήψη κάποιας τροφής το έντερο απελευθερώνει συγκεκριμένες ορμόνες (ινκρετίνες), οι οποίες στέλνουν σήμα στο πάγκρεας να εκκρίνει ινσουλίνη στο αίμα προκειμένου να το καθαρίσει από το επιπλέον σάκχαρο. Όμως, μετά την κατανάλωση λίπους οι ορμόνες αυτές δεν ανταποκρίνονται άμεσα και έτσι αυτή η τόσο χρήσιμη για τον οργανισμό λειτουργία πραγματοποιείται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με την Beaudoin, οι επιπτώσεις ενός γεύματος πλούσιου σε (ανθυγιεινού τύπου) λιπαρά μπορεί να διαρκέσουν για ώρες. Όπως εξήγησε, το τι θα φάει κάποιος για μεσημέρι μπορεί να επηρεάσει το σώμα του πολύ αργότερα μέσα στην ημέρα. Η ίδια σημείωσε ότι αν το υπερβάλλον σάκχαρο παραμείνει επί μακρόν στο αίμα, βλάπτει τα όργανα του σώματος και υπενθύμισε ότι εδώ και χρόνια οι επιστήμονες γνώριζαν πως όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να περιορίσουν την καφεΐνη, προτιμώντας ντεκαφεϊνέ ροφήματα.
Τα 3 ακατάλληλα τρόφιμα
Η ερευνήτρια συστήνει περιορισμό των τροφών με κεκορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία συναντώνται:
- στο κόκκινο κρέας
- στα επεξεργασμένα τρόφιμα
- στα γεύματα των ταχυφαγείων
Οι συνέπειες από την κατανάλωση αυτών των τροφίμων, τόνισε, μπορεί να είναι σοβαρές και μακράς διάρκειας, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να προσβληθούν από ασθένειες του μεταβολισμού και του διαβήτη τύπου 2.
http://www.goldenmag.gr/archives/16046
http://www.goldenmag.gr/archives/16046

Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου