Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Διέθεσαν πάνω από 200.000 ευρώ για νέα ΜΠΕ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για να την απορρίψουν και να παρατείνουν ..την παλιά!!

Μετά από καθυστέρηση δυο περίπου χρόνων, όπου το αεροδρόμιο Ηρακλείου λειτουργούσε χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, δόθηκε τελικά παράταση της περιβαλλοντικής άδειας , με τους παλαιούς  όμως (από το 1988 !!!) περιβαλλοντικούς όρους, οι περισσότεροι των οποίων είναι αναχρονιστικοί και μη εφαρμόσιμοι.



Ο λόγος είναι ότι για άγνωστο λόγο, δεν εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που είχε υποβληθεί από την ΥΠΑ και για την οποία δαπανήθηκαν περισσότερα από 200.000 ευρω, χωρίς κανείς να δώσει τη παραμικρή εξήγηση….
Παρ’ όλα αυτά, ούτε και αυτοί οι περιβαλλοντικοί όροι δεν εφαρμόζονται και σήμερα  διαπιστώνεται σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων, αφού με ευθύνη της αρχής του αεροδρομίου δεν τηρούνται τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ για λίγες χιλιάδες ευρω, δεν έχουν εγκατασταθεί, ή υπολειτουργούν  κρίσιμα συστήματα παρακολούθησης που αφορούν τον αεροπορικό θορυβο και την αέρια ρύπανση.


πατήστε εδώ

Σε όλα αυτά, σύμφωνα με το από 20/11/2011 δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ», έρχεται να προστεθεί από τον Δήμο Ηρακλείου η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά πτήση στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης, τα έσοδα του οποίου, αποσκοπούν λέει να «μετριάσουν την όχληση των κατοίκων της Ν. Αλικαρνασσού από τη λειτουργία του αεροδρομίου», αποφέροντας ετήσια έσοδα 300.000 ευρω στα ταμεία του Δήμου...  Την ανικανότητα δηλ. της ΥΠΑ, φιλοδοξεί να καλύψει ο Δήμος Ηρακλείου, που αφού «έλυσε» όλα τα δικά του σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα (σκουπίδια, κλπ) και με δικαιολογία την περιβαλλοντική όχληση θα βάλει ακόμη ένα χαράτσι… από τη λειτουργία του αεροδρομίου για την ενίσχυση.. του τουρισμού !! (εδώ και τρία χρόνια δεν εισπράττονται τέλη από τα διακινούμενα αεροσκάφη). 


Βέβαια, κάποιοι συσκέπτονται και κοροϊδεύοντας το κόσμο, εξαγγέλλουν πομπωδώς τη δέσμευση των τελών από τη λειτουργία του αεροδρομίου για την χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι!
Ένα αλαλούμ δηλαδή, όπου όλοι βλέπουν το αεροδρόμιο σαν την «ιερή αγελάδα», για να καλύψουν τα ελλείμματα από τη κακοδιαχείριση…  Έτσι, ενώ ο Δήμος θα αντλήσει λέει 13,6 εκ. ευρω τα επόμενα χρόνια για έργα …περιβαλλοντικής αναβάθμισης της Ν. Αλικαρνασσού με την ΥΠΑ … να σφυρίζει αδιάφορα, ανίκανη να διαχειριστεί τα του οικου της. 

Περιβαλλοντικα τέλη το "Ν. Καζαντζάκης" από τον Δήμο Ηρακλείου     http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=868065&srv=87  
20/11/2011
Την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά πτήση στο αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης , με σκοπό ο δήμος να αντλήσει έσοδα για να υλοποιήσει έργα και παρεμβάσεις που θα μετριάσουν την όχληση των κατοίκων της Ν.Αλικαρνασσού από τη λειτουργία του αεροδρομίου προωθεί τώρα η δημοτική αρχή. Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη στη αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, το περιβαλλοντικό τέλος θα ανέρχεται στα 0,10 ευρώ ανά τόνο του βάρους του αεροσκάφους για τις ημερήσιες πτήσεις και στα 0,15 ευρώ αντίστοιχα για τις νυχτερινές πτήσεις. Δηλαδή στα 10-15 ευρώ ανά πτήση, κάτι που σημαίνει πως ο δήμος θα μπορεί να αντλεί κάθε χρόνο ένα ποσό περί τα 300.000 ευρώ. Χρήματα , που θα διατεθούν αποκλειστικά για αντισταθμιστικά έργα και παρεμβάσεις στην έντονα επιβαρυμένη περιοχή της Ν.Αλικαρνασσού. Με τον σχετικό σχεδιασμό να περιλαμβάνει την υλοποίηση 11 σημαντικών έργων , συνολικού ύψους 13, 6 εκ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου