Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Έντονη αντιπαράθεση Μαρκογιαννάκη-Μαμουλάκη για το Μουσείο στο Γάζι..


Για διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων που αφορούν στη δημιουργία μουσείου στο Γάζι κατηγορεί τον δήμαρχο Μαλεβυζίου ο πρώην δήμαρχος Γαζίου Γιώργος Μαρκογιαννάκης..το πλήρες κείμενο της επιστολή έχει ως εξής:

Επειδή τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες μιας χωρίς όριο διαστρέβλωσης από το δήμαρχο Μαλεβιζίου κ. Μαμουλάκη, των πραγματικών γεγονότων που αφορούν στη δημιουργία μουσείου στο Γάζι και για την ιστορική αποκατάσταση της αλήθειας, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1997, επί δημαρχίας του κ. Αντώνη Τζεδάκη, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, υπέγραψε δύο αποφάσεις που αφορούσαν αφ'ενός στην αποδοχή δωρεάς της Ιδιωτικής Αρχαιολογικής Συλλογής του κ. Νικολάου Μιχ. Μεταξά προς το Ελληνικό Δημόσιο και αφ'ετέρου στη δημιουργία "Μουσειακής Αρχαιολογικής Συλλογής στο Δήμο Γαζίου", που ήταν και προσωπική επιθυμία του δωρητή. Ο Δήμος Γαζίου ανέλαβε την υποχρέωση να παραχωρήσει κατάλληλη αίθουσα στο Δημοτικό Μέγαρο, για τη στέγαση του Μουσείου.

Από 1-1-1999 μέχρι 31-12-2010, είχα την τιμή να προΐσταμαι του Δήμου Γαζίου. Στο διάστημα αυτό, η δημιουργία του Μουσείου πέρασε μέσα απο τις συμπληγάδες της Ελληνικής γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα, ρυθμίστηκαν τα θέματα παραχώρησης της χρήσης της αίθουσας του Δήμου, η επιλογή απο ειδική επιτροπή του αποθηκευμένου υλικού του Μουσείου Ηρακλείου και της συλλογής Μεταξά που θα εκτεθεί στην υπό οργάνωση Μουσειακή Συλλογή Γαζίου, η σύνταξη και η έγκριση αρμόδιας ειδικής μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης, η ένταξη της χρηματοδότησης του έργου στο ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006, η δημοπράτηση, η κατασκευή του έργου και τέλος, τα θέματα του εξειδικευμένου προσωπικού στελέχωσης και φύλαξης του χώρου.
Σημειοτέον ότι το ποσό των 211.000€ που διατέθηκε απο το ΠΕΠ Κρήτης για τη χρηματοδότηση του έργου δεν έφτασε, με συνέπεια να συνεισφέρει και ο Δήμος Γαζίου από τον προϋπολογισμό του το ποσό των 150.000€ περίπου.

Στις 18-1-2008, σε μια σεμνή τελετή που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο "Τεχνόπολις", μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαζίου, ο Δήμος τίμησε τους δωρητές της Αρχαιλογικής Συλλογής κ.κ Νικόλαο και Θεανώ Μεταξά με το Χρυσό Κλειδί της πόλεως.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών , προχωρήσαμε με την από 30/1/2009 επιστολή μας προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, στη δήλωση της πλήρους ετοιμότητας για άμεση λειτουργία του Μουσείου, εφόσον βέβαια και το Υπουργείο ανταποκρινόταν στις δικές του υποχρεώσεις (μεταφορά εκθεμάτων και διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού). Λόγω των οικονομικών δυσπραγειών της εποχής και των βουλευτικών εκλογών που ακολούθησαν, δεν υλοποιήθηκε το αίτημα μας. Έτσι επανήλθαμε με νέα επιστολή μας στις 12/3/2010 προς την κ. Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, με το ίδιο αίτημα.

Μετά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ο νέος Δήμαρχος Μαλεβιζίου (πλέον) κ. Μαμουλάκης, μετά απο τις σχετικές τυπικές ενέργειες που έπρεπε να γίνουν για τη λειτουργία του Μουσείου, ήταν αυτός που είχε την τιμή ν' ανοίξει στις 17/10/2011 τις πύλες της Μουσειακής Συλλογής Γαζίου στο κοινό.
Μας περίμεναν όμως αρκετές εκπλήξεις.

  1. Ο κ. Μαμουλάκης, χωρίς να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να έχει οποιαδήποτε έγκριση, ζήτησε (και πέτυχε;) τη μετονομασία της "Μουσειακής Αρχαιολογικής Συλλογής Γαζίου" σε "Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου. Ο Πολιτισμός της Κρήτης μέσα απο τη Συλλογή Μεταξά και από ευρήματα της περιοχής του Δήμου".
  2. Χαρακτήρισε -εμφανώς συγκινημένος- την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου σαν "ένα όνειρο πολλών μηνών που σήμερα πραγματοποιείται...". Τι θράσος αλήθεια!!!
  3. Ευχαρίστησε "τους πρώην δημάρχους Γαζίου κ.κ Τζεδάκη και Μαρκογιαννάκη, οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία του Μουσείου Μαλεβιζίου". Αλήθεια έβαλαν μόνο "τις βάσεις"; Τι περίσσιο θράσος!!!
  4. Δεν ευχαρίστησε -ως όφειλε- ανθρώπους που πραγματικά ενστερνίσθηκαν και εργάσθηκαν αόκνως για το όραμα δημιουργίας του Μουσείου, όπως τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον κ. Ηρακλή Πυργιαννάκη, την τότε Προϊσταμένη κ. Αλεξάνδρα Καρέτσου της ΚΓ' Εφορείας και τα μέλη της Ομάδας Εργασίας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων κ.κ Ευαγγελία Γραμματικάκη, Αντώνη Βασιλάκη, Μαρία Εγγλέζου και Μαρία Μπρεδάκη, τους πρώην γενικούς γραμματείς της Περιφέρειας Κρήτης κ.κ Σεραφείμ Τσόκα και Αθανάσιο Καρούτζο, τα στελέχη της Περιφέρειας κ.κ Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη και Ευστάθιο Τζουανάκη, καθώς επίσης και το σύνολο των βουλευτών του Νομού Ηρακλείου τα τελευταία 14 χρόνια.

Θελήσαμε με αυτό το Δελτίο Τύπου μας, ν'αποκαταστήσουμε τα πράγματα στη σωστή τους κλίμακα. Κι αυτό γιατί ο κ. Μαμουλάκης, με τη γνωστή του μεθοδολογία, έχει την τάση ν'απαξιώνει και να μηδενίζει το έργο των προκατόχων του και ταυτόχρονα να το μεταλλάσσει και να το παρουσιάζει σαν αποκλειστικά έργο δικό του.
Θελήσαμε επίσης να μεγενθύνουμε για να καταστεί ορατή η τάση του να λειτουργεί εξωθεσμικά, παρακάμπτοντας το Δημοτικό Συμβούλιο (και άρα απαξιώνοντας το), σε θέματα βαρύνουσας σημασίας, όπως η αλλαγή του ονόματος του Μουσείου. Όπως είναι γνωστό, ακόμα και για την αλλαγή της ονομασίας ενός δρόμου, μεταξύ των άλλων απαιτείται και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πόσο μάλλον σε σοβαρότερα θέματα.
Εξ' άλλου, ο αείμνηστος δωρητής Νικόλαος Μεταξάς, ήξερε ότι η Συλλογή του θα εκτίθετο στις προθήκες του Μουσείου Γαζίου και όχι σ'αυτές του "Μουσείου Μαλεβιζίου".
Ο κ. Μαμουλάκης, ως δήμαρχος Μαλεβιζίου, οφείλει:
1. Να θέσει σε άμεση κοινωνική διαβούλευση το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος του Μουσείου και τη λήψη της σχετικής απόφασης απο το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου.
2. Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και στα επίσημα εγκαίνεια του Μουσείου, να αποκαταστήσει την ιστορική διαδρομή των γεγονότων και την αλήθεια στο σύνολο της.

Με ιδαίτερη τιμή,
Γιώργος Μαρκογιαννάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Μαλεβιζίου
π. Δήμαρχος Γαζίου "

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου